Нарцисистите какво е важно да знаем + тест
нарцисистите опасните личности Джо Наваро
Нарцисистите какво е важно да знаем + тест
нарцисистите опасните личности Джо Наваро

Всичко важно за Нарцисистите (+ТЕСТ)

Нарцисистите – какво е важно да знаем за тях, за да се предпазим от токсичното им влияние?

Нарцисистите не са просто хора, които са влюбени във себе си. Митът за красивия Нарцис само леко ни открехва вратата на знанието за този токсичен тип личности.

Често ни попада етикета „нарцисист“ в ежедневието. В най-общ план това е с негативна конотация и описва човек, който обича да поставя себе си и своите нужди пред тези на околните. Смята се на изключителен, както по отношение на външния си вид, така и по отношение на качествата, които притежава.

Но ако се замислим малко повече – много хора биха отговорили на тези характеристики и да не са нарцисисти. Не всеки, който копнее да стане популярен, да блесне с качества и визия е нарцистичен тип. Всъщност нарцисистите са едва 1-2% от популацията.

Защо е важно да можете да различавате нарцисистите от останалите хора?

Защото нарцистичните личности не просто искат успех и признания, а жадуват за тях. Готови са на всичко да ги получат. Без грам притеснения ще използват подмолни подходи, лъжи, ще си присвояват вашите заслуги, ще използват, ще направят всичко, за да създадат образа, за който копнеят пред околните. Всичко това ще е за сметка на репутацията на други хора. За сметка на тяхното добруване.

Нарцисистите могат да се срещнат във всяка една прослойка – от нисшата класа до висшата. И всички те имат един стремеж – да са на върха. Именно те са тези, които са започвали войни и са погубвали животите на милиони хора, както в миналото, така и днес. Но те имат много лица. Могат да бъдат както „духовни водачи“, учители, да са ваши колеги от офиса и т.н.

Разпознавайки нарцисистите ще можете да стоите далеч от тях и токсичната роля, която те могат да имат в живота ви. Или в живота на вашите близки. Нарцисистите не биха се поколебали да ви използват, потъпчат и изхвърлят, когато вече не сте им нужни.

Те са една от „опасните личности“, за които ни разказва Джо Наваро в едноименната си книга.

 

Искате ли да знаете как да привличате правилните за вас хора?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

Какво е поведението на нарцистичната личност?

За нарцисистите се смята, че са уверени. Но истинската увереност не е присъща за тях, тъй като тя е характерна са хора със силен характер, чието себеусещане не е така пряко зависимо от  одобрението на околните, както е при нарцисистите. Това, което е характерно за нарцисистите е да смятат, че те превъзхождат всички останали във всяко отношение. Това само по себе си е арогантност в чиста форма.

Егоцентричност

Нарцисистите вярват, че са център на света и че всичко им е позволено и им се полага. Те имат нужда от непрекъснато внимание, обожание и около тях винаги трябва да се случва събитие, което да подсигурява тези нужди. Например, ще закъсняват нарочно за събирания и ще се появят с гръм и трясък облечени в ярък тоалет. Ще споменават небрежно за свои известни, богати и влиятелни познати. Ще ви навират в очите в какви кръгове се движат и колко са успели. За тях визията е всичко. Готови са да изхарчат и последните си пари за впечатляващи тоалети и всякакви аксесоари, които са символ на определен статус и принадлежност към определена класа. Правят всичко, за да впечатляват околните и да се открояват. Не се задоволяват с евтини неща, защото вярват, че това е под достойнството им. Именно такива хора могат да затънат в дългове в старанието си да изглеждат луксозно в очите на околните.

Надценяване на себе си и подценяване на другите

Имайте предвид, че нарцисистте считат себе си за уникални и изключителни, а всички останали за незначителни, неспособни, некомпетентни, непривлекателни и т.н. Готови са без да им мигне окото да потъпкат нечие достойнство и самочувствие, само и само за да блеснат и да извлекат позитиви за себе си. Те имат много силен усет и могат да „надушат“ слабостите на околните и не се колебаят да се възползват от това. Те са тези, които ще смъмрят близък на обществено място. Ще направят „невинен“ коментар за облеклото ви, с което да ви засрамят. Не се колебаят да използват и язвителни забележки и коментари за хората зад гърба им. Обърнете внимание как се държи човек с обслужващия персонал. За нарцисистите е характерно да бъдат изключително груби, например със сервитьорите. Това може да е сигнал, който да имате предвид, когато сте на среща с нов човек.

Претенциозност

Нарцисиста е човек, който се счита за нещо много повече от околните, трудно би изпитвал съчувствие към тях. Всеки ваш проблем се счита за слабост от нарцисистите. Именно тези слабости само затвърждават в техните очи превъзходството, което считат, че имат пред вас. Те винаги ще изискват недостижимото, невъзможното и неизпълнимото. Само и само,  за да постигнат своето. Няма да ги е грижа какви са вашите проблеми и несгоди. Не са от значение чувствата ви, нито възможностите ви. Това може да се изразява както в това да изискват присъствието ви, когато това за вас не е възможно, така и да ви искат пари „назаем“, когато самите вие не разполагате с достатъчно.

Но тяхната тактика не винаги е агресивна в началото

Те могат да изглеждат като най-милите и грижовни същества. Например в началото на една връзка мъжът може да бъде всеотдаен, да е щедър, да води дамата си на луксозни места, да я затрупва с подаръци и внимание. Но в момента, в който се оженят всичко това изведнъж да приключи. Той е постигнал, това което иска и вече не счита за нужно да се преструва.

Джо Наваро казва „най-опасните нарцисисти са тези, чиято пълна липса на емпатия и огромна грандомания граничат с психопатията: способността да нанасят вреда без угризения. Те нямат съвест и експлоатират околните емоционално, финансово, а понякога и физически“.

 

За нарцисистите има два типа хора – удобни и неудобни. Удобни са тези, от които могат да извлекат социална или материална изгода, тези които ги възхваляват и поддържат. Неудобни от друга страна стават тези, от които вече няма какво да получат и извлекат като придобивка и облага. За тях социалният им статус е от огромно значение, така че те може да се стараят да получат добрата воля на някого, само и само за да могат да се ползват от връзки и контакти. Когато обаче това вече е факт, те с лека ръка ще забравят за този, който им е помогнал.

Без правила

Чували сте за безброй истории с политици, които са се възползвали от положението си, за да извлекат огромни материални блага за сметка на своите гласоподаватели, които тънат в нищета. Безброй са и скандалите с тях, когато става дума за техните любовници и извънбрачни деца… Това поведение говори много за склонността на нарцисистите да действат без да се съобразяват с правила и порядки. За тях няма закони, нито морални ценности. Всичко им е позволено, без ограничения. В тяхната представа поведението им не е нередно, то е продиктувано от техните желания, а това, което те пожелаят им се полага и съответно няма проблем да го получат. Порочен кръговрат.

Нарцисистите могат да се представят с фалшива самоличност, която считат, че по-добре им приляга.

 

Например може да си измислят, че произхождат от знатна фамилия, когато реално всъщност това съвсем не е така. За тях е характерно да се стремят към професии с власт, затова дори без да е вярно може да се представят като лекари, пилоти, военни, адвокати и т.н. Професии, които ще ги накарат да изглеждат престижно в очите на околните. Може да градят успешно своята самоличност с години и никой да не заподозре, че всичко е добре измислена лъжа.

Джо Наваро пише още: „ Заради безмерното си чувство за собствена значимост на нарцистичните личности им липсва усещането за ясни граници. Те правят каквото си поискат с хората, законите, правилата и социалните норми. Като социални кукловоди, те смятат другите за продължение на себе си и ги командват, насочват, манипулират и използват, за да изпълнят желанията си“.

Свръхконтрол над околните

Нарцистичните личности ще искат да контролират всичко, до което могат да се доберат. Те могат да са шефове, които прекаляват с микромениджмънта. Може да са любим, който е поел изцяло финансите и вие дори нямате представя колко пари има в сметката и за какво се харчат. Ще искат да вземат всичко и ще си тръгнат без да разберете как сте се поставили в толкова уязвима ситуация. Ако можете да разпознавате нарцисистите ще можете да се спасите от огромни финансови загуби и несполуки.

Понякога може да е трудно да се предпазите, тъй като нарцисистите винаги се стремят да са в позиции, които да им дават власт и контрол. Такива са и професиите, които избират за себе си и не рядко биват повишавани в управленски постове.

Влиятелност

Техния чар, обаятелност, интелигентност и увереност ги правят особено привлекателни в очите на околните. Нарцисистите често намират това, което търсят – голяма маса от поддръжници и фенове, които са готови да им угодят. Но рано или късно тяхното истинско лице излиза на повърхността. Отначало мили и приятни, впоследствие ще видите другата им страна на арогантност, надменно поведение и грандомания. Това, което в началото сте намирали за привлекателно, с времето ще усещате как се е превърнало в токсично поведение, от което се стараете всячески да се дистанцирате. Контакта с нарцисист може да ви накара да започнете да изпитвате неприятно чувство на тежест и  неудовлетвореност. Ще се чувствате изтормозени и използвани до последната капка сила. 

Дори да сте постигнали забележителен успех, не очаквайте от нарцисиста да ви похвали.

 

Те умишлено ще пропускат да ви поздравят и да признаят успеха ви. Също така ще са безразлични, когато страдате и изпитвате болка, като ще се правят, че не забелязват чувствата ви. Винаги ще се чувствате сами, независимо дали триумфирате или страдате, нарцисистите никога няма да ви подкрепят и утешат. Целта е да изпитвате несигурност и да не си и помисляте, че сте нещо повече от тях. Сякаш са оперирани от емпатия. Емоционалната им осакатеност е това, което ги кара да търсят непрекъснато потвържедние от околните, че са страхотни. Вътрешно те изпитват несигурност, защото дори да гледат на себе си като на най-най, ако другите не го признаят, те няма да могат да се чувстват добре спрямо себе си. Това не е истинска увереност, а фалш, който рано или късно излиза наяве.

Те не могат да са истински щастливи, затова източват енергийно околните.

 

По тази причина, ако има нарцистичен човек в живота ви ще усещате как ви изтощава. Ако излезете с него на кафе, след това настроението ви ще е значително влошено, ще се чувствате изцедени емоционално и физически. 

Когато един нарцисист иска да получи нещо от вас, ще е очарователен и прекрасен. Ако обаче му откажете ще видите как мигновено отношението се променя – ще се сърдят, ще правят намусени физиономии, ще се ядосат, ще мърморят, ще се скарат с вас и дори директно ще си тръгнат.

Как нарцисистите ни влияят

Отношенията с един нарцисист могат да са истинско емоционално влакче на ужасите. В началото ще бъдете очаровани от тяхната харизма и завладяващ характер. Интелигентността и увереността им ги прави много интересни събеседници и желана компания от всеки. Докато не започнат постепенно да прозират други техни черти.

Ще ставате свидетели на техните прояви на арогантност и незачитане на чувствата на другите, което ще започне да ви дава неприятно усещане. Не очаквайте от един нарцисист да ви потупа окуражително по рамото и да каже „браво, справи се страхотно“. Това не е характерно поведение за тях, защото ще ви накара да се почувствате добре спрямо себе си, а те не искат това. Ще виждате как не проявяват и капка интерес към вас, чувствата ви, успехите и бедите, които преживявате.

Според Джо Наваро, за нарцисистите е много характерно да търсят начини да поставят другите в подчинена на тях роля. Това може да е баща, който наказва и пребива децата и жена си. Може да е партньор, който е обсебил вашия или живота на ваш близък. Хората покрай нарцисистите плащат висока емоционална, материална и финансова цена. Никой не може да направи един нарцисист щастлив, може само да бъде изцеден до последна капка, докато опитва да го постигне.

Нарцисистите очакват, че им се полага по право да действат в изцяло тяхна услуга, като за целта това може да се постигне като бъде наранен, измамен, тормозен и унижаван друг човек. Колкото повече шансове давате на един нарцисист „да се поправи“, толкова повече ще потъвате в хватката на неговия капан.

Взаимоотношенията с един нарцисист

За нарцисистите любовта не е безкористна. Те не схващат концепцията за любов по начина, по който го правят останалите хора. Винаги ще търсят ползата за себе си, ще искат да ги компенсирате по всякакви начини, за да доказвате чувствата си  и предаността си към тях. И каквото и да правите, никога няма да е достатъчно добро за тях.

Емоционално нестабилен – как да го разпознаете

Любовта

Един нарцисист може да бъде изключително чаровен и всеотдаен в началото на връзката. Ще направи всичко, за да повярвате, че той/тя е великолепен/а. Но в момента, в който отношенията станат по-сериозни или преминат към брак, очаквайте маската да падне. Предишното старание ще се превърне в непрекъсната апатия към вас и всичко, което вие искате и правите. Ще бъдете поставени в психологическа клопка, която е свързана с непрекъснати опити вашето самочувствие да бъде потъпкано.

Капка по капка, ежедневното критикуване, забележки, унижения и скандали ще ви сломят до степен, в която няма да можете да вземате елементарни решения за собствения си живот. Всяко нещо ще се следи от зоркия нарцисист, защото за него е важно да бъде центъра на света ви и ако не се съобразявате с неговите невъзможни правила, то ще ви се напомня отново и отново, че „за нищо не ставате“. В началото всичко това може да се случва само, когато сте двамата насаме, но постепенно ще си позволява да го прави и пред близки, приятели и дори непознати. Чрез това поведение се цели вие да се срамувате от себе си и личната ви воля да бъде сломена изцяло.

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Родител нарцисист

За родителя нарцисист децата му може да бъдат инструмент, чрез който да блесе пред света. За тях е важно да изглеждат като перфектния родител с перфектното дете, от което се изисква много и отново нищо не е достатъчно добро. Такива родители водят децата си непрекъснато по конкурси, курсове, съсътезания с едничката цел тяхното дете да им осигури статута и славата, към която се стремят. Ще го тласкат към занимания, които не харесва или които не му се отдават и ще изискват перфектно представяне във всеки един момент. Тази мания за постижения може да съсипе психиката на детето и да вкорени в него дълбоки комплекси и чувство за несигурност.

Детето на нарцисиста копнее за любов, но тя никога не може да му бъде дадена. Такъв родител не притежава емоционалния капацитет да даде на децата си това, от което се нуждаят. За нарцисиста детето може да бъде само извор на „проблеми“. Ако детето не доси на своя родител изгода, то той може да се дистанцира от него и детето да бъде „товар“, от който се чуди как да се отърве. Такъв родител неглижира грижите, които са необходими и може да остави детето гладно, мръсно, необгрижено по никакъв начин. Това може да ескалира и до физически тормоз, в някои случаи дори до умъртвяването му.

Среща отблизо

За да разпознаете нарцисиста, заслушайте се как говори. Може често да го чувате да определя вещи, проекти, начини на действие като „негови“ – моя проект, моята идея, моите пари, моите контакти и т.н.

Те няма да се притеснят от това да ви създадат неудобство, за да получат това, което считат, че им е нужно в момента. Егото им не им позволява да имат реална представа за граници и кое е тяхно притежание и кое не.

Всичко е тяхна заслуга, всичко е тяхно. Включително считат, че разполагат с неизчерпаемия ресурс на всеки, който биха могли да използват, за да постигнат целите си.

 

Един нарцисист, може да нанесе големи поражения в компанията, за която работи, дори да не е стигнал до високо управленско ниво. Ще се удивите как поставят в краката с хора с възможности, интелект и влияние. Защо това се случва? Защото хората не разпознават нарцисиста и често извиняват поведението му, заслепени от някои негови качества и чар, надявайки се, че нещата ще се променят. Това е най-голямата слабост на околните, от която нарцисистите се възползват. 

Джо Наваро изготвя референтен списък, който съдържа различни твърдения, които могат да се отнасят за един нарцисист.

Важно е да се отбележи, че този въпросник не е инструмент за клинична диагностика!

 

Създаден е, за да можете да индикирате дали един човек притежава нарцистични наклонности и в колко голяма степен. Целта му е да информира и образова, но не може на база на него да класифицирате дали даден човек има личностно разстройство или други психически заболявания. Имайте предвид, че нарцисизма може да се комбинира и с други разстройства. Целта не е да успявате да диагностицирате прецизно, а да проверите дали и до колко един човек може да е опасна личност, за да предпазите себе си и близките си от токсичното му влияние.

Отговаряйте на въпросите честно. Ако някой въпрос ви кара да се замисляте твърде много и да се колебаете, не го отбелязвайте. В края на попълването на въпросника, сумирайте всички твърдения, за които сте отбелязали, че се отнасят до конкретния човек. Резултатите прочетете накрая.

 

 

☐ 1. Придава си важност, независимо от позицията и опита си или от това, което лично е спечелил или заслужава.

☐ 2. Има грандиозни идеи за това кой е и какво може да постигне.

☐ 3. Често говори за нуждата си да ръководи, да заема водещи позиции, да упражнява власт или да постигне незабавен успех.

☐ 4. Вярва, че трябва да общува само с други „специални“, „успешни“ или „високопоставени“ хора.

☐ 5. Изисква прекалено възхищение от другите.

☐ 6. Смята, че всичко му е позволено и очаква да се отнасят с него като със специална личност или да бъде винаги с предимство.

☐ 7. Отнася се експлоататорски с околните и се възползва от тях с цел лична облага.

☐ 8. Не изпитва съчувствие и не е способен да разпознае нуждите или страданието на другите.

☐ 9. Често завижда или вярва, че другите му завиждат.

☐ 10. Има арогантно и надуто поведение или отношение.

☐ 11. Има склонност да смята проблемите си за единствени по рода си или за по-важни от проблемите на всеки друг.

☐ 12. Има силно чувство за привилегированост, което му позволява да пренебрегва правилата и да нарушава законите.

☐ 13. Егоцентричен е до степен да отблъсква околните със себичността си.

☐ 14. Свръхчувствителен е за това как го виждат или възприемат другите.

☐ 15. Често ви дразни или безпокои, а и други хора се оплакват от същото.

☐ 16. Редовно прекарва прекалено много време в това да се грижи за външността си, да се издокарва или да се глези.

☐ 17. Има склонност да надценява себе си и способностите си в почти всяко отношение.

☐ 18. Унижава околните и ги смята за по-нисши, неспособни или недостойни.

☐ 19. Почти не показва съчувствие или състрадание към околните, но въпреки това очаква състрадание от тях.

☐ 20. Многократно е игнорирал нуждите на околните, включително биологичните (храна, вода и т.н.), физическите (подслон, дрехи и т.н.), емоционалните (любов, докосване, прегръдки и т.н.) и финансовите.

☐ 21. Не е щастлив, когато други постигат успех или получават признание.

☐ 22. Смятан е за насилник или действа като такъв.

☐ 23. Говори пред вас, а не с вас.

☐ 24. Има нужда да бъде център на внимание и прави неща, с които разсейва околните, за да го забележат (например пристига късно, носи крещящо облекло, използва драматичен език или се появява твърде театрално).

☐ 25. Когато общува с вас, имате усещането, че ви изпраща, но не приема сигнали от вас. Общуването е само едностранно.

☐ 26. Приема, че другите го ценят толкова високо, колкото той сам цени себе си, и е шокиран да разбере, че това не е така.

☐ 27. Настоява да има най-доброто от всичко (къща, кола, електроника, бижута, дрехи), дори когато не може да си го позволи.

☐ 28. Видимо се затруднява да осмисли дълбоките емоции. Изглежда емоционално отчужден в моменти, когато е нужно да изрази дълбока емоция.

☐ 29. Изпитва нужда да контролира околните и изисква пълна лоялност през цялото време.

☐ 30. Държи се все едно хората са предмети, които трябва да бъдат използвани, манипулирани или експлоатирани.

☐ 31. Многократно е нарушавал правилата, личното пространство, секретността или приличното поведение.

☐ 32. Вижда само собствените си проблеми и непрестанно игнорира проблемите или трудностите, които другите може да имат.

☐ 33. Изглежда, липсва му алтруизъм – върши всичко с егоистична цел; рядко прави нещо за доброто на другите.

☐ 34. Дори при липсата на очевидни постижения се прави на важен и способен.

☐ 35. Изпитва нужда непрестанно да преувеличава личните си постижения, действия или опит.

☐ 36. Когато другите говорят за постижения, той се хвали със своите или насочва разговора така, че собствените му постижения също да бъдат признати.

☐ 37. Чувства, че му се полага по право някое от следните неща: успех, слава, богатство или секс, без всякакви законови, морални или етични задръжки.

☐ 38. В службата си редовно се състезава за внимание или похвала с равнопоставените нему и ги подценява, за да се сдобие с благоволението на висшестоящите.

☐ 39. Когато го критикуват, изглежда неуверен и има склонност да избухва.

☐ 40. На моменти се държи деспотично, без да се интересува какво мислят другите, какви планове имат или какво ги притеснява.

☐ 41. Действа сякаш е всемогъщ или вярва, че е такъв, без да желае да осъзнае слабостите или недостатъците си.

☐ 42. Чарът и обаянието му са повърхностни.

☐ 43. Представя се за каквото не е (самозванец) – например за лекар, военен, астронавт или морски тюлен.

☐ 44. В началото е много интересно да сте около него, но впоследствие изсмуква енергията ви и интересът ви към него намалява.

☐ 45. Чувствате, че той иска неговата чаша да е винаги пълна, докато вашата пресъхва.

☐ 46. Подценява вас или работата ви и ви е карал да се чувствате безполезен, без да се интересува от чувствата ви.

☐ 47. Демонстрирал е интерес или любопитство как други са постигнали успех, но не желае да посвети себе си на някаква цел или да положи усилия за нея.

☐ 48. Има грандиозни фантазии за постижения (например висок политически пост), които рядко се постигат по законен начин – или изобщо са постижими.

☐ 49. Амбициран е да получи социално признание или политически пост с всички средства.

☐ 50. Често купува скъпи или ценни неща за себе си, но не го прави за останалите членове на семейството.

☐ 51. Непрестанно подценява способностите и капацитета на другите.

☐ 52. Възприема се като много по-умен, по способен и по-красив от останалите.

☐ 53. С удоволствие унижава другите, за да се чувства по-горе от тях.

☐ 54. Публично унижава тези, които не отговорят на очакванията му, включително децата си.

☐ 55. Няма интерес да научи нещо повече за вас и му липсва нормалното любопитство към околните.

☐ 56. На моменти проявява студенина или отчужденост, която ви кара да се питате кой всъщност е този човек и дали наистина го познавате добре.

☐ 57. Когато общува с другите, възприема безобидни действия като наместването на стола, обръщането, проверяването на телефона или поглеждането на часовника като липса на интерес и неуместно се обижда или разгневява.

☐ 58. Отнася се презрително и арогантно с тези, които смята за по-нискостоящи.

☐ 59. Цени само хората, които могат да му бъдат полезни.

☐ 60. Личните му отношения, изглежда, винаги са проблемни или затруднени заради неговото его и грандомания.

☐ 61. Смята, че притежава специални знания или уникални прозрения и говори за себе си по този начин.

☐ 62. Личността му ви изморява или го намирате за дразнещ.

☐ 63. Неоснователно се хвали с постижения.

☐ 64. Думата „аз“ доминира в разговорите му. Той не забелязва колко често говори за себе си.

☐ 65. Смята, че винаги е прав и не подлежи на критика.

☐ 66. Постигнал е големи успехи, но за сметка на други, на които рядко (ако изобщо) изказва благодарност.

☐ 67. Прави коментари, че даден човек или група хора са „по-нисши“ или „безполезни“.

☐ 68. Харесва му да употребява кокаин (конкретно), за да подсили грандоманията си, способностите си или самочувствието си.

☐ 69. Твърди, че е изключителен любовник или съблазнител. Хвали се с множество завоевания.

☐ 70. Мрази да го засрамват или да се проваля публично.

☐ 71. Не изглежда да чувства вина за нещо лошо, което е направил, и никога не се извинява.

☐ 72. Вярва, че има отговор или решение на повечето проблеми, без значение колко са сложни.

☐ 73. Вярва, че винаги е прав и всички останали грешат.

☐ 74. Смята несъгласните със себе си за врагове.

☐ 75. Прибягвал е до измама, заговори, схеми, присвояване или други служебни престъпления, за да успее.

☐ 76. Често е твърд, безкомпромисен и безчувствен.

☐ 77. Опитва се да контролира действията или мислите на другите.

☐ 78. Държи се собственически с партньора си или с членовете на семейството си и възпрепятства свободата им; не обича посещения от страна на техни приятели или външни хора.

☐ 79. Демонстрира краткотрайни, повърхностни или егоистични прояви на съчувствие.

☐ 80. Внушава усещането, че иска да унищожи или съсипе съдбите на хората, на които завижда или с които се съревновава.

☐ 81. Отказва да признае или да обърне внимание на постижение, с които се гордеете, или не проявява реакция към болката и страданията на околните.

☐ 82. Често реагира на критиката с отмъстителност, злословене, ответен удар, гняв или грубост.

☐ 83. Не желае да работи, твърдейки, че това би попречило на неговото „мислене“, „планиране“, „създаване на познанства“, „учене“ или „подготовка“.

☐ 84. Присъединява се към клуб, играе голф или купува членство в организация само за да бъде видян на правилните места с „правилните хора“, но това всъщност не му е по джоба.

☐ 85. Непрестанно забелязва недостатъци у другите, но не ги вижда у себе си.

☐ 86. Не понася критика, дори ако тя е добронамерена.

☐ 87. Смята личните проблеми на другите за знак за тяхната негодност, слабост или неспособност да контролират импулсите си.

☐ 88. Непрестанно се хвали със скъпи покупки (бижута, играчки, имоти, коли и т.н.).

☐ 89. В службата често надценява пред ръководството своята значимост и приноса си.

☐ 90. Много лесно забелязва слабостите на околните и незабавно ги използва.

☐ 91. Намира се в паразитна или експлоататорска връзка, като се възползва от някого финансово (като отказва да работи или да даде своя принос, въпреки че е здрав и способен).

☐ 92. Поне веднъж е казвал, че още от ранна възраст се е чувствал „предопределен за величие“.

☐ 93. Изглежда силно зависим от признанието и обожанието и често си проси комплименти.

☐ 94. Не е много добър слушател или слуша само когато в казаното има комплимент за него.

☐ 95. Настоява другите да правят промени, за да угодят на нуждите му, в техен ущърб и причинявайки им неудобство.

☐ 96. Хитър и манипулативен е, като винаги търси най-голяма изгода за себе си.

☐ 97. Не проявява ответно внимание, благодарност или мило отношение към другите.

☐ 98. Служи си с обиди, за да установи надмощие, доминация или контрол върху другите.

☐ 99. Лъже за образованието и степените си (твърди например, че е доктор на науките).

☐ 100. Поддържа впечатление за екстравагантен стил на живот, въпреки че е финансово нестабилен или е фалирал.

☐ 101. Не успява да види нещата от перспективата на другия; липсва му съчувствие и разбиране към околните, към нуждите и желанията им.

☐ 102. Обича да бъде около забележителни хора, за да се къпе в славата им, или да споменава имена на известни познати.

☐ 103. Смята, че не всеки заслужава компанията му.

☐ 104. Има плитък емоционален живот и мрази, когато другите идват при него с „тривиалните“ си емоционални проблеми.

☐ 105. Може да бъде дръпнат или самотник, но въпреки това е арогантен към другите и вярва в собственото си превъзходство или уникалност.

☐ 106. Лъгал е за миналото си, за постиженията си или за да скрие законови или етични прегрешения, включително неспособност да действа или да уведоми за нещо важно.

☐ 107. Възмущава се, когато другите не му демонстрират пълна лоялност.

☐ 108. Нарочно кара вас или други хора да чакат или пък проточва срещите и разговорите, причинявайки неудобство на околните.

☐ 109. Никога не е благодарен или доволен от заплащането и бонусите в службата си, дори и те да са щедри.

☐ 110. Не се колебае да товари околните със задължения, които го отегчават, дори когато те са заети или имат по-важна работа.

☐ 111. На всяка цена се опитва да поддържа тялото си и вида си младежки, като прекалява с тренировките, физическите усилия, козметиката или естетичната хирургия.

☐ 112. Изглежда, доказва себе си и утвърждава сексуалността си, като постоянно се впуска в извънбрачни афери.

☐ 113. Най-голяма наслада му доставя почитта на околните.

☐ 114. Доставя му удоволствие да лъже хората, включително родители, приятели и съдружници.

☐ 115. Вместо да се радва на успехите на другите, той завижда или подценява постиженията им.

☐ 116. Прекъсвал е връзка или приятелство, след като повече не може да извлече социална или финансова полза от него.

☐ 117. Активно търси брачен партньор, чрез който да постигне висок статус, или пък партньор, който да подпомогне кариерата или политическите му амбиции.

☐ 118. Тактически планира деня или събитията така, че да получи внимание или похвали.

☐ 119. Не може да разбере нуждите, желанията и чувствата и на най-близките си хора.

☐ 120. Нетърпелив е с околните.

☐ 121. Непрестанно говори за себе си или за амбициите си.

☐ 122. Има склонност да обсъжда лични въпроси или проблеми в неделикатни или прекалени подробности, без да се съобразява с времето или чувствата на другите.

☐ 123. Често казва неща, които нараняват околните, но не чувства вина за това.

☐ 124. Някоя от следните думи го характеризира: сноб, надменен, арогантен, снизходителен.

☐ 125. Критикува хората, които се съобразяват с правилата или търпеливо чакат реда си на опашка.

☐ 126. Изглежда, никога не изпитва тъга или копнеж.

☐ 127. Притеснява се само да не го хванат или да не бъде засрамен на публично място, но не и дали постъпва етично.

☐ 128. Дори и след много години имате усещането, че наистина не познавате този човек.

☐ 129. Принуждава семейството или приятелите си да лъжат, за да го прикрият.

☐ 130. Не желае да признае грешките, простъпките, лошите си идеи или опасните си действия.

 

РЕЗУЛТАТИ

15-25 точки: Човек, който понякога нанася емоционални удари на другите и е трудно да се живее и да се работи с него

26-65 точки: Притежава всички черти на на нарцистичната личност и се държи като такава. Има капацитета да причини хаос в живота на всеки, който е в близост до него. Нуждае се от помощ.

65 + точки: Преобладават всички основни черти на нарцисиста и е емоционално, психологически, финансово или физически опасен за вас и околните.

Тази статия е подготвена с любезното съдействие на издателство „Изток-Запад“, които ни преотстъпиха правото да републикуваме първия референтен списък с въпроси, посветен на нарцисистите, който е поместен в книгата „Опасни личности“ на Джо Наваро. 

Текста е синтезирана Първа глава от книгата. 

Ако желаете да си я купите, може да я намерите тук

книга опасните личности нарцисистите

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->