Говорене пред публика – преодолейте страха в 3 стъпки

Предстои ви да говорите пред публика или да изнесете важна презентация в офиса? Или пред клиенти?

Чувствате ли, че сърцето ви ще изхвръкне от притеснение? Усещате ли корема си свит на топка?

Говорене пред публика – страхът на много хора.

Не сте сами. Страхът от говорене пред публика е сред топ 3 страхове на хората. Голяма част се страхуват повече от публичното говорене, отколкото се плашат от паяци. Невероятно, нали?

От еволюционна гледна точка има причина за този сковаващ страх.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

В миналото, когато тялото ни е произвеждало адреналин и кортизол, вследствие на стреса, сме успявали да избягаме от хищниците. Днес заплахите за нас са в по-голяма степен психически, отколкото физически.

Въпреки, че има разлика в начина, по който мозъкът обработва физическата и социалната болка, има голяма прилика в начина на реакция при ощипване и при… отхвърляне.

Да бъдем отхвърлени, докато говорим пред публика до такава стeпен сковава голяма част от хората, че това се превръща в страх №1.

Може би всичко изброено до момента да ви кара да си мислите – ами значи няма какво да се опитвам…

Добрата новина, е че има начин.

Или по-скоро три стъпки за постигането на успешна презентация.

Говоря всичко това от личен опит. Преди седмица ми се наложи да говоря пред вицепрезидент, министър, монарх и бивш министър на външните работи, посланици и куп други важни гости. Повярвайте, напрежението беше голямо. Както и подготовката преди това.

№1 Говорене пред публика – Подгответе се

Най-очевидния начин да се свали напрежението от предстояща презентация е подготовката. Не оставайте нещата за случайността и не разчитайте на импровизацията. Импровизацията е опция само за този, който знае какво иска да каже. И също така може да го направи по няколко различни начина. Научете много добре това, което искате да кажете. Това ще ви даде увереност.

Част от подготовката ми беше да имам принтирани слайдовете от презентацията в случай, че техниката си направи шега. Както и стана впоследствие. И аз бях подготвена. Така една от важните ми изяви до момента не беше оставена на случайността.

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

№2 Говорене пред публика – Визуализацията

По-голямата част от моята лична подготовка беше да мога да направя презентацията първо в главата си. Запознайте се с това къде ще говорите. Поинтересувайте се от подробности като това къде ще бъдете разположени на сцената. Това ще ви помогне да знаете с какви условия ще разполагате. Не оставайте за последния момент опознаването на обстановката. Да успеете да визуализирате как правите нещо е половината път до изпълнението. Дори да имате само снимки на мястото, това също ще е от полза.

Визуализирайте всеки детайл – от големината на залата до хората, пред които ще говорите. Това е подготовка на следващо ниво.

№3 Говорене пред публика – Очаквайте неочакваното

След като сте се подготвили за всичко, което да очаквате е време да се подготвите и за всичко, което не можете да предвидите. Това е момента, в който се готвите за действие при всякакво стечение на обстоятелствата.

Най-голямата лъжа, която можете да кажете пред себе си, е че сте напълно готови за всичко. Че сте измислили всичко до най-малкия детайл. Не, не сте и няма как да бъдете.

И запомнете – докато вие сте напълно наясно с това как се чувствате, то хората, които ви гледат не са. Независимо колко сте притеснени, останалите най-вероятно не подозират за това. Не мислете , че всички в залата ви съдят в този момент. Най-вероятно всеки се старае да е учтив и да иска да ви чуе. Или са толкова погълнати от самите себе си, че не ви обръщат внимание.

Нинджа съвет:

В случай, че искате да се подготвите за много неблагоприятна публика, то може да помолите ваш близък за съдействие. Нека ви демонстрира явно неодобрение и да ви гледа критично, докато изнасяте презентацията пред него. Веднъж подготвени за най-лошото, няма да повярвате колко добре ще мине презентацията ви. Успех!

 

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->