Езикът на женското тяло
езикът на женското тяло
флиртуващ поглед
Езикът на женското тяло
езикът на женското тяло
флиртуващ поглед

Езикът на женското тяло – 6 специфични особености

Езикът на женското тяло, или езикът на тялото на жените, не е толкова различен от този на мъжете. Въпреки това, езикът на женското тяло има няколко забележими разлики, на които ще обърнем внимание в тази статия.

1. Женско флиртуващо поведение

езикът на женското тялоМъжете и жените имат съвсем различен подход в  ухажването. Ето някои от типовете поведение, чрез които жените демонстрират  (съзнателно и подсъзнателно), докато се опитват да привлекат мъжко внимание:

Подобно на Мерилин Монро, дамите, които се опитват да прелъстят даден мъж, са склонни да вдигат вежди и да спускат клепачите си, защото по този начин лицето им наподобява физиономията, която жените правят, когато изпитват удоволствие.

Погледът през мигли нагоре и настрани към един мъж е още един от сигналите, които жената изпраща.

Погледът настрани над вдигнатото рамо подчертава извивките и закръглеността на женското лице. Това демонстрира наличието на естроген, разкрива уязвимостта на шията и по този начин освобождават феромони. Жените инстинктивно правят това, когато се опитват да флиртуват.
Жените отмятат косата си или докосват врата си, когато флиртуват, защото излагат подмишницата си на показ, а тя от своя страна освобождава полови хормони. Показва извивката на шията си и подчертава лъскавата здрава коса. Лъскавата коса се възприема от мъжете на подсъзнателно ниво, че жената се храни здравословно и е в добро физическо здраве, което означава, че е готова да износи здраво дете. Това се отчита от тях напълно подсъзнателно, дори да не искат да създадат потомство в момента или с тази конкретна жена.
Жените с големи очи, малък нос, пълни устни и високи бузи се възприемат от мъжете като по-привлекателни, тъй като тези характеристики обикновено са свързани с високи нива на естроген, което означава, че жената е по-плодовита.

При мъжете, жените обичат краката, гърба, задните части, гърдите и ръцете. Изследване показва, че на по-голямата част от жените изткват мъжките задни части като любимата им част от мъжкото тяло.

Препоръчано за теб: 3 невeрбални сигнала, че тя флиртува с теб

 

2. Асертивност срещу покорност

Жените се стараят да устояват позицията си, без да карат мъжете да се притесняват или чувстват заплашени. От гледна точка на езикът на тялото, това се случва по няколко начина. Жените използват сигнали за „покорност“, за да покажат уязвимост, но също така могат да използват определени жестове за асертивност, за да покажат, че не се шегуват и трябва да бъдат взети насериозно.

Дамите обръщат голямо внимание на своите вежди, като ги оформят и подчертават да изглеждат по повдигнати. Това не е случайно, защото мъжете са привлечени от такъв тип оформяне, което прави жените да изглеждат по-безпомощни в техните очи. Това ги провокира да произвеждат хормон, който е свързан с желанието да се погрижат, закрилят  и да защитават жената.

Друг интересен факт е че отпуснатата китка или откритите китки са знак за подчинение и жените, както и хомосексуалните мъже са склонни да го правят подсъзнателно, когато са в стая с хора, които искат да привлекат. Ето защо, докато пушат, много жени държат цигарата с една китка, която е извадена и изложена на показ.

Когато жените искат да бъдат самоуверени, те могат да стоят с раздалечени крака. Това „претендиране за територия“ е сигнал отправен на подсъзнателно ниво към мъжете, което означава, че жената се чувства уверена.

3. Жените и лъжата

Мъжете и жените лъжат по различен начин. Мотивите им за измама са различни:

Мъжете лъжат да изглеждат по-силни, интересни и успешни. Те лъжат за себе си осем пъти повече, отколкото лъжат за другите.
Жените лъжат по-малко за себе си и повече, за да защитават чувствата на другите или да накарат другите да се чувстват по-добре спрямо себе си.

 

 

Искате ли да научите повече за общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

4. Жените и сигналите на тялото

Жените са по-добри в изпращането на сигнали и декодирането на езика на тялото, отколкото мъжете.

Моника Мур, професор по експериментална психология в Университета Уебстър в Сейнт Луис, открива, че мъжете често пропускат първия женски сигнал за ухажване. Средно, жените трябва да погледнат три пъти към обекта на своя интерес, преди това да направи впечатление на мъжа.

В друго проучване участниците били помолени да декодират ням филм. Жените успяват да познаят какво се случва в 87% от случаите, а мъжете са отговорили правилно само в 42% от случаите. Интересното е че хомосексуалните мъже и мъже в силно емоционални работни среди (здравеопазване, преподаване и актьорство) са почти с идентични резултати като жените.

Жените може да са по-добри в четенето на езика на тялото, защото по-голяма част от мозъка им е активен, когато оценяват поведението на другите. Сканирането с ядрено магнитен резонанс показва, че жените имат 14 до 16 активни мозъчни области, докато оценяват невербалното поведение на другите, докато мъжете имат от 4 до 6 активни центъра.

5. Съвети за мъже и жени

Имайки предвид някои от особеностите на езикът на женското тяло, ето няколко съвети за мъже и жени:

Когато се приближават към жена, мъжете никога не трябва да се появяват в гръб, тъй като това ще увеличи нейната нервност и предпазливост. По-добре е да се доближат под  страничен ъгъл и след това да стоят не срещу, а до нея (рамо до рамо, на разстояние, на което се чувствате комфортно на този етап от отношенията ви).

Повече за проксемиката и как да навлезете в интимната зона на другите, четете тук.

Не е нужно да имате съвършен външен вид, за да привлечете един мъж. Проучвания показват, че мъжете са по-привлечени към жена, която демонстрира поведение, предразполагащо да бъде заговорена и да се общува с нея. Това се смята за изключително притегателно от мъжете и биха го предпочели дори и пред най-добре изглеждащата жена в стаята, която обаче е с ледено лице.

Препоръчано за теб: 3 невeрбални сигнала, че той флиртува с теб

6. Харесваните сигнали на женското тяло

Какво смятат хората за „приятен“ език на тялото? Ето някои от поведенията, които са привлекателни и приятни в социални, бизнес и романтични ситуации:

Усмивка
Да имаш изразително лице
Жестикулирането с ръцете ви под нивото на брадичката (по-горе може да се разглежда като агресивно или прекалено анимирано)
Минимално кръстосване на ръцете
Държане на ръцете извън джобовете
Тройно кимане за демонстриране на интерес
Интимно гледане в очите

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на  курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

Източник: Vanessa Van Edwards / Science of People