присъствие
Насилие
Психически нестабилен
Тъга и самота
присъствие
Насилие
Психически нестабилен
Тъга и самота

Емоционално нестабилен – как да го разпознаеш [20 признака]

Време за прочитане на статията: 5 минути

Емоционално нестабилен – толкова често чуваме това определение, че вече загубваме истинския смисъл зад тези думи. Когато имате взаимоотношения с човек, който е емоционалнo нестабилен, усещането може да е сякаш ходите по яйчени черупки. Не знаете кога ще стъпите лошо. 

Емоционално нестабилен може да е както човек от близките, така и някой в работата. Никога не знаете какво да очаквате. Взаимоотношения, в които трябва да сте внимателни, защото не знаете кога ще стъпите накриво. Вълната от емоции и обвинения, които могат да те засипят са сковаващи и токсични. Защо се държат по този начин?

Защото са емоционално нестабилни.

Днес ще разгледаме малка част от книгата на Джо Наваро “Dangerous Personalities”, която той споделя в сайта си.

По време на изследванията, които Джо Наваро прави за своята книга, той разговаря с редица хора, които са били жертва на емоционално нестабилен човек. Ето и какви са думите, с които те описват токсичния и емоционално нестабилен партньор/ приятел / съпруг/ съпруга…

гневен, хаплив, хаотичен, прикрит, оплакващ се, объркващ, контролиращ неконтролируем, критичен, жесток, опасен, заблуждаващ, нечовечен, взискателен, унижаващ, завистлив, неумолим, раздразнителен, експлозивен, страховит, плашещ, разочарован, разочароващ, истеричен, небалансиран, невъзможен, импулсивен, мрачен, болезнен, гаден, объркан, изпълнен с ярост, възмутен, саркастичен, плашещ, бурен, неспокоен, непримирим, нещастен, необуздан, непредсказуем, неразумен, ненадежден, нестабилен, неверен, отмъстителен, насилник, непрощаващ

емоционална нестабилност

Горепосоченият списък не е диагностичен инструмент и не трябва да се използва по този начин. Чрез изследването на Джо Наваро, разбираме повече за живота на тези, които са станали жертва на емоционално нестабилен човек. Една лоша дума или едно бурно поведение не създава токсичната личност – всеки има лош ден. Но когато човек непрекъснато демонстрира голяма част от посочените в списъка, най-вероятно си имаме работа с някой, който е емоционално нестабилен и има нужда от помощ.

Разбира се, никой не може да бъде описан с всички тези черти, поне силно се надявам това да не е така. Представете си ада в, който трябва да живее партньора на някой, който проявява редовно дори само на няколко от тези черти, било то 8, 10, 15 или повече… Според изследваните, в това проучване те описват живота с такъв човек като “истински ад на земята”.

Това, което жертвите описват пред Наваро е живот, в който една минута нещата са наред и в следващата има експлозивен изблик. Една минута всичко е наред и в следващата минута, при най-малките провокация, следва ужасно словесно нападение. То може да  отнеме часове или дни, оставяйки ги, уплашени, объркани и дори поставят по съмнение собствения си разсъдък.

При емоционална нестабилност граничен тип още познато като гранично личностно разстройство засегнатият е възможно да изпадне в състояния, при които губи яснота за поведението си и не си дава сметка за ефекта от поведението си върху другите хора.

Хората, които са емоционално нестабилни действат непоследователно, капризни са и карат хората около тях да не могат да се отпуснат в тяхно присъствие. Емоционалната буря винаги изглежда, сякаш може да се развихри във всеки един момент.

Заради любов, загриженост или необходимост (ако са намесени деца), хората остават в тези взаимоотношения, мислейки, че следващата им добра и мила постъпка ще направи нещата по-добри. За съжаление това никога не се случва и това е тъжната реалност, в която живеят тези хора. Колкото и добро отношение да дават на емоционално нестабилен човек, той винаги ще намира причина да избухне.

Джо Наваро посочва, че този, който има нужда от промяна не е само насилника, а и жертвата му.

Защото без промяна, ще трябва да продължава да живее живот в страх и никога да няма смелост да изрази мнението си, защото ще придизвика гнева на партньора. Причините хората да остават в тези взаимоотношения, често са сложни или напълно мистериозни. Но едно нещо е сигурно, нестабилната личност се нуждае от помощ. И вие лично не можете да им помогнете, колкото и да се стараете.

Единственото, което можете да направите, е да се опитате да ги насочите към някаква професионална помощ, но дори и тогава избухването им ще бъде грандиозно. Емоционално нестабилните често не могат да видят, че има нещо нередно с тях. Те свеждат до минимум своята вина и посочват, че вие сте проблемът и започват да ви крещят. Въпреки това, те се нуждаят от помощ. Професионална помощ от някой, който е квалифициран. И докато сме на темата, може и самите вие да се нуждаете от помощ от професионалист, за да разберете, че вината не е във вас.

емоционално нестабилен

Ако имате познат, който страда от такъв тип психически или физически тормоз или самите вие страдате от това, трябва да сте внимателни, за да не получите психологическа травма. Потърсете помощ и място, където да може да отседнете. Безопасна среда, където ще бъдете спокойни и обградени с близки хора.

В допълнение към описаните думи по-горе, сега ще видите как емоционално нестабилната личност се държи или как кара своята жертва да се чувства.

 1. Демонстриране на силен гняв и изблици, които са несъответстващи на обстоятелствата или събитието, на което се намирате.

 2. Откакто се запознахте / започнахте връзка, вие станахте по-малко щастливи, по-малко уверени или значително по-несигурни в себе си.

 3. Връзката най-добре може да се опише като „влакче на ужасите” на високи и ниски обороти.

 4. Той/тя не е в състояние да осъзнае последиците от неговото/нейното грубо изказване или поведение. Не си дава сметка и как може да засегнат другите, включително членовете на семейството, приятели, познати или непознати.

 5. Държи се по начин, който често е неподходящ или скандален.

 6. Често изглежда, че сякаш „се разпада“ или се ядосва, дори когато е под минимален стрес.

 7. Споровете, които би трябвало да продължат няколко минути, могат да се проточат с часове или дни, без да има изглед да отшумят или да спрат.

 8. И най-малката причина може го/я накара да се ядоса.

 9. Има случаи на борба, скандали или физически сблъсъци.

 10. Словесните атаки са станали начин на живот, дори и пред напълно непознати. Като доставчици на услуги, лекари, касиерки и т.н…

 11. Не можете да се отпуснете или да релаксирате около този човек.

 12. Най-близките (вие, семейството, децата, съпрузите) редовно трябва да „проверявате“, за да видите какво е сегашното „настроение“.

 13. Често е описван/а от другите като „непредсказуем“, „нестабилен“ или е всеизвестно, че има навика да хвърля разни предмети в момент на ярост.

 14. Твърди, че може да прощава, но не е така. Всичко, което не му/й е харесало се запомня до най-малката подробност и се използва като аргумент при следващите спорове.

 15. Нивото му/й на търпимост е много ниско и се фрустрира лесно.

 16. Изглежда сякаш е неспособен/а да изрази съпричастност, грижа или любов, но въпреки това го изисква от вас и от околните.

 17. Усещате нежелание да говорите, да действате или да предприемате действия от страх от реакциите на този човек към вас или от това, че могат да се самонаранят.

 18. Чувствате се така, сякаш сте заклещени в капана на този човек.

 19. Използва унижението като форма на наказание или смазва самочувствието ви, за да издигне самоуважението си.

 20. Често излива не само с гняв, но и силна ярост. Понякога е плашещо.

 

Четете още: Токсична връзка – защо интелигентните жени попадат в този капан

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

 

Източници: Joe Navarro, “Dangerous Personalities” ;

https://www.jnforensics.com/single-post/2018/05/14/Eggshell-Relationships–Living-with-the-emotionally-unstable-personality 

 

КОМЕНТИРАЙ И ЗАДАЙ ВЪПРОС

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *