присъствие
Насилие
Психически нестабилен
Тъга и самота
присъствие
Насилие
Психически нестабилен
Тъга и самота

Емоционално нестабилен – как да го разпознаеш [20 признака]

Емоционално нестабилен – толкова често чуваме това определение, че вече загубваме истинския смисъл зад тези думи. Когато имате взаимоотношения с човек, който е емоционалнo нестабилен, усещането може да е сякаш ходите по яйчени черупки. Не знаете кога ще стъпите лошо. 

Емоционално нестабилен може да е както човек от близките, така и някой в работата. Никога не знаете какво да очаквате. Взаимоотношения, в които трябва да сте внимателни, защото не знаете кога ще стъпите накриво. Вълната от емоции и обвинения, които могат да те засипят са сковаващи и токсични. Защо се държат по този начин?

Защото са емоционално нестабилни.

Днес ще разгледаме малка част от книгата на Джо Наваро “Dangerous Personalities”.

Емоционално нестабилен

Имате ли познат или близък, който ако трябва да опишете само с една дума е „непостоянен“? Преминава от една крайна емоция в друга, сякаш за части от секундата. Повод за това може да бъдат съвсем обикновени, дори дребни неща. Чувствате сякаш стъпвате върху тънък лед, когато сте в компанията им – съобразявате се как се изразявате и държите покрай тях, за да не „запалите фитила им“.

Емоционално нестабилната личност може да бъде непредвидима и непостоянна, както в поведението си, така и в начина си на мислене. В един момент може да ви обожава, след броени минути вече ви крещи и ви въвлича в лют скандал. Както менят мнението си спрямо другите, така се чувстват и спрямо себе си. Могат да имат огромна увереност и самочувствие, докато не ги налегнат негативни чувства, които ги карат да се чувстват сами, неразбрани, необичани, изоставени.

Те винаги търсят подкрепа, одобрение и валидация. Това може да бъде особено изтощаващо за околните, защото независимо колко усилия полагат, това никога няма да е достатъчно за емоционално нестабилния човек.

В същината си хората, които са емоционално нестабилни не могат да решат дали безкрайно се обичат или безкрайно се мразят. Ту уверени, ту уязвими – те може да се държат като деца в желанието си да намерят спокойствие и сигурност. И това превръща общуването с тях в истинско предизвикателство. Защото тези дуални емоции се пренасят в отношенията им с околните.

 

 

 

Искате ли да овладеете всички тънкости на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Защо се държат по този начин?

Редица са факторите, които може да окажат влияние. Това може да са неврологични, биологични причини (наследствени), травми от детството, вследствие от употреба на опиати, тормоз, незаинтересoваност от родителите.

Поведението на емоционално нестабилната личност

Всеки човек има моменти, когато изпитва тревожност, раздразнение, унилост или силна екзалтираност. Силните емоции не са чужди на хората. При емоционално нестабилните личности обаче се случва твърде често.

Непостоянното им поведение за съжаление има последици, които засягат хората около тях. Джо Наваро казва, че „вътрешната нестабилност на тази личност дестабилизира другите емоционално, психически и дори физически“.

Ако попитате такъв човек, кое е породило тяхното поведение, те не рядко знаят причината, но това съвсем не означава, че са способни са поставят под контрол своето поведение.

Как това влияе на околните?

За всеки, който има в обкръжението си емоционално нестабилен човек е ясно, че той/тя може да избухне във всеки един момент. Затова започват да съобразяват както подбора си на думи, така и начина си на поведение. В много случаи дори може да се стараят съвсем целенасочено да избягват изобщо да се стига до среща и комуникация с тях.

Децата

На тези невинни същества от малки им се налага да се научат да „измерват“ емоционалната температура на своите емоционално нестабилни родители. Никога не знаят какво да очакват днес и постоянно са нащрек. С времето децата на такива родители се научават да крият много успешно емоциите си и да се затварят в себе си.

Колегите

Със сигурност никой не е фен на избухливия шеф и се старае да избягва срещи с него. Или на колега, който вгорчава живота на всички наоколо с поведението си. Основния проблем е в това, че емоционалната нестабилност не се приема сериозно и хората неглижират нечие поведение, като изтъкват неговия професионален опит или стаж в компанията.

Тези хора могат да повлияят много зле, както на климата на работното място, така и на продуктивността и мотивацията на своите колеги.

Интимните отношения

Емоционално нестабилните личности изпробват нервите на своя партньор, а когато нещата ескалират до чутовен скандал, те се променят и се превръщат в неустоими съблазнители. Обикновено те си служат със секса като оръжие, както за сдобряване, така и за постигане на определени цели.

Свръхчувствителност

Те са твърде чувствителни и за тях няма такова нещо като „градивна критика“. Всяка забележка и коментар по техен адрес ще се приеме като кръвна обида. За емоционално нестабилната личност дори съвсем невинно изказване може да изглежда като опит да бъдат наранени и ще започнат да се  държат като жертва.

Имат склонността да помнят много дълго време нещо, което ги е обидило и да търсят различни начини, за да си отмъщават. Тяхната злопаметност „складира“ спомени от преди години и използват това като аргумент в тяхна защита, когато имат нужда.

Винаги в нужда

Колкото и внимание и грижи да полагате, за да задоволите нуждите им, никога няма да е достатъчно. Те искат винаги да са в светлината на прожекторите и вярват, че им се полага по право. Това се отразява в отношенията им с всеки – от техния зъболекар до близките у дома.

В техните очи, хората които им угаждат са издигнати на пиадестал. Показват им обожание и ги обсипват с комплименти и суперлативи.

Но да сте техния №1 може да е изключително изтощително и в момента, в който покажете дори малко невнимание към тях, отношението им се променя. Тогава от едната крайност, отиват в другата и вече сте техен враг. За емоционално нестабилната личност няма баланс, всичко е в крайности.

Нуждата им да получават непрекъснато внимание и подкрепа, ги кара да се държат „като лепки“ и буквално да стават обсебващи и задушаващи. Те очакват да получават всичко на секундата. Те няма да ви простят, ако им отговорите със закъснение на смс или ако не си вдигате телефона.

Емоционално нестабилните личности имат голям проблем и с гласуването на доверие. Не са редки случаите, в които те проявяват мнителността си като ровят в телефона на любимия в търсене на доказателства за изневяра, тайно го следят къде ходи или проверяват телефонната разпечатка за подозрителни обаждания. Това поведение може да проявяват дори към собствените си деца.

Когато се съмняват в някого, те могат да му отмъщават чрез вандалски прояви като чупене на личните му вещи, одраскване на колата с ключ и т.н…

Изкусни манипулатори

Емоционално нестабилните личности не познават граници, когато искат да получат нещо. Независимо за какво става дума те могат да стигнат много далеч в своите манипулативни игри. Именно такъв тип хора (например жени) ще излъжат половинката си, че са бременни, за да го задържат до себе си. Или ще инсценират, че страдат от някаква болест, за да предизвикат съжалението и вниманието на близките си.

Именно те може дори да заплашват със самоубийство, само и само, за да стане на тяхното. Джо Наваро препоръчва човек, който е манипулиран по този начин, да не се колебае да се обърне към телефон 112, за да съобщи за подобно поведение, така ще остави компетентните лица да се погрижат за проблемния човек.

Или си с мен или си срещу мен

Както вече стана ясно, за емоционално нестабилната личност няма средно положение, независимо за каква ситуация става дума. Не се учудвайте, ако такъв човек често ви кара да избирате между него и нещо друго, независимо дали става дума за човек, хоби, колата, работата и т.н… На пръв поглед тези ултиматуми може да изглеждат абсолютно налудничеви за вас, но според емоционално нестабилната личност всичко това е напълно нормално. Те ще проверяват вашата лоялност отново и отново, докато не ви подчинят напълно на волята си. Но дори това няма да ги убеди, че ги обичате и че им мислите най-доброто, а ще продължават да ви тестват и изпитват.

Например: Ако не сте срещу този, с когото те са в конфликт, това значи, че заемате страната на техния „враг“, независимо, че вие имате напълно неутрално отношение в дадената ситуация.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

Как ви влияят

Не е лесно да се опише живота с емоционално нестабилна личност. Затова и тази статия е толкова подробна, но съвсем не успява да изчерпа темата докрай.

В най-общ план емоционално нестабилната личност в един момент ви обожава и благоговее пред вас, а в следващия ви крещи, че ви мрази и че не иска да ви вижда повече. Изключитено стресиращо, особено, ако в ситуацията са намесени и деца.

Хората, които са около тях непрекъснато са нащрек за тяхното ново избухване и правят всичко по силите си да не ги провокират.

Те удрят, чупят, крещят, обвиняват. Те флиртуват без свян с хора, с които не би трябвало, в ситуации, които не се предполага такова поведение. Манипулират, за да постигнат своето, независимо каква цена плащат околните за това.

 

Как може да бъдат описани?

По време на изследванията, които Джо Наваро прави за своята книга, той разговаря с редица хора, които са били жертва на емоционално нестабилен човек. Ето и какви са думите, с които те описват токсичния и емоционално нестабилен партньор/ приятел / съпруг/ съпруга…

гневен, хаплив, хаотичен, прикрит, оплакващ се, объркващ, контролиращ неконтролируем, критичен, жесток, опасен, заблуждаващ, нечовечен, взискателен, унижаващ, завистлив, неумолим, раздразнителен, експлозивен, страховит, плашещ, разочарован, разочароващ, истеричен, небалансиран, невъзможен, импулсивен, мрачен, болезнен, гаден, объркан, изпълнен с ярост, възмутен, саркастичен, плашещ, бурен, неспокоен, непримирим, нещастен, необуздан, непредсказуем, неразумен, ненадежден, нестабилен, неверен, отмъстителен, насилник, непрощаващ

емоционална нестабилност

Горепосоченият списък не е диагностичен инструмент и не трябва да се използва по този начин. Чрез изследването на Джо Наваро, разбираме повече за живота на тези, които са станали жертва на емоционално нестабилен човек. Една лоша дума или едно бурно поведение не създава токсичната личност – всеки има лош ден. Но когато човек непрекъснато демонстрира голяма част от посочените в списъка, най-вероятно си имаме работа с някой, който е емоционално нестабилен и има нужда от помощ.

Разбира се, никой не може да бъде описан с всички тези черти, поне силно се надявам това да не е така. Представете си ада в, който трябва да живее партньора на някой, който проявява редовно дори само на няколко от тези черти, било то 8, 10, 15 или повече… Според изследваните, в това проучване те описват живота с такъв човек като “истински ад на земята”.

Това, което жертвите описват пред Наваро е живот, в който една минута нещата са наред и в следващата има експлозивен изблик. Една минута всичко е наред и в следващата минута, при най-малките провокация, следва ужасно словесно нападение. То може да  отнеме часове или дни, оставяйки ги, уплашени, объркани и дори поставят по съмнение собствения си разсъдък.

При емоционална нестабилност „граничен тип“, още познато като гранично личностно разстройство, засегнатия е възможно да изпадне в състояния, при които губи яснота за поведението си и не си дава сметка за ефекта от поведението си върху другите хора.

Хората, които са емоционално нестабилни действат непоследователно, капризни са и карат хората около тях да не могат да се отпуснат в тяхно присъствие. Емоционалната буря винаги изглежда, сякаш може да се развихри във всеки един момент.

Заради любов, загриженост или необходимост (ако са намесени деца), хората остават в тези взаимоотношения, мислейки, че следващата им добра и мила постъпка ще направи нещата по-добри. За съжаление това никога не се случва и това е тъжната реалност, в която живеят те. Колкото и добро отношение да дават на емоционално нестабилен човек, той винаги ще намира причина да избухне.

Джо Наваро посочва, че този, който има нужда от промяна не е само насилника, а и жертвата му.

Защото без промяна, ще трябва да продължава да живее живот в страх и никога да няма смелост да изрази мнението си, защото ще придизвика гнева на партньора. Причините хората да остават в тези взаимоотношения, често са сложни или напълно мистериозни. Но едно нещо е сигурно, нестабилната личност се нуждае от помощ. И вие лично не можете да им помогнете, колкото и да се стараете.

Единственото, което можете да направите, е да се опитате да ги насочите към някаква професионална помощ, но дори и тогава избухването им ще бъде грандиозно. Емоционално нестабилните често не могат да видят, че има нещо нередно с тях. Те свеждат до минимум своята вина и посочват, че вие сте проблемът и започват да ви крещят. Въпреки това, те се нуждаят от помощ. Професионална помощ от някой, който е квалифициран. И докато сме на темата, може и самите вие да се нуждаете от помощ от професионалист, за да разберете, че вината не е във вас.

емоционално нестабилен

Ако имате познат, който страда от такъв тип психически или физически тормоз или самите вие страдате от това, трябва да сте внимателни, за да не получите психологическа травма. Потърсете помощ и място, където да може да отседнете. Безопасна среда, където ще бъдете спокойни и обградени с близки хора.

В допълнение към описаните думи по-горе, сега ще видите как емоционално нестабилната личност се държи или как кара своята жертва да се чувства.

 1. Демонстриране на силен гняв и изблици, които са несъответстващи на обстоятелствата или събитието, на което се намирате.

 2. Откакто се запознахте / започнахте връзка, вие станахте по-малко щастливи, по-малко уверени или значително по-несигурни в себе си.

 3. Връзката най-добре може да се опише като „влакче на ужасите” на високи и ниски обороти.

 4. Той/тя не е в състояние да осъзнае последиците от неговото/нейното грубо изказване или поведение. Не си дава сметка и как може да засегнат другите, включително членовете на семейството, приятели, познати или непознати.

 5. Държи се по начин, който често е неподходящ или скандален.

 6. Често изглежда, че сякаш „се разпада“ или се ядосва, дори когато е под минимален стрес.

 7. Споровете, които би трябвало да продължат няколко минути, могат да се проточат с часове или дни, без да има изглед да отшумят или да спрат.

 8. И най-малката причина може го/я накара да се ядоса.

 9. Има случаи на борба, скандали или физически сблъсъци.

 10. Словесните атаки са станали начин на живот, дори и пред напълно непознати. Като доставчици на услуги, лекари, касиерки и т.н…

 11. Не можете да се отпуснете или да релаксирате около този човек.

 12. Най-близките (вие, семейството, децата, съпрузите) редовно трябва да „проверявате“, за да видите какво е сегашното „настроение“.

 13. Често е описван/а от другите като „непредсказуем“, „нестабилен“ или е всеизвестно, че има навика да хвърля разни предмети в момент на ярост.

 14. Твърди, че може да прощава, но не е така. Всичко, което не му/й е харесало се запомня до най-малката подробност и се използва като аргумент при следващите спорове.

 15. Нивото му/й на търпимост е много ниско и се фрустрира лесно.

 16. Изглежда сякаш е неспособен/а да изрази съпричастност, грижа или любов, но въпреки това го изисква от вас и от околните.

 17. Усещате нежелание да говорите, да действате или да предприемате действия от страх от реакциите на този човек към вас или от това, че могат да се самонаранят.

 18. Чувствате се така, сякаш сте заклещени в капана на този човек.

 19. Използва унижението като форма на наказание или смазва самочувствието ви, за да издигне самоуважението си.

 20. Често излива не само с гняв, но и силна ярост. Понякога е плашещо.

 

Четете още: Токсична връзка – защо интелигентните жени попадат в този капан

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

 

Източници: Joe Navarro, “Dangerous Personalities” ;

https://www.jnforensics.com/single-post/2018/05/14/Eggshell-Relationships–Living-with-the-emotionally-unstable-personality