жената чудо жена лидер

Жена лидер – език на тялото

Жена лидер?

Какво означава лидер? А какво означава да си жена лидер? Къде е разликата? Събраме най-ключовите елементи, които оформят един лидер като такъв в очите на околните

  Последователите на един лидер, независимо дали той е мъж или жена, търсят да открият в него златния коктейл на харизмата. Това не се случва на съзнателно, а в голяма степен на подсъзнателно ниво. Този коктейл съдържа в себе си баланс от две основни съставки – топлота и авторитет. Т.е. когато се срещате с нов човек, той търси на несъзнателно ниво отговора на два въпроса – дали сте сърдечен човек, за да ви се довери, и дали сте авторитетен човек, за да ви уважава.

Най-харизматичните лидери са възприемани едновременно като сърдечни и авторитетни. Най-недолюбваните – като студени и некомпетентни. Както виждате, това са абстрактни концепции, на които ние намираме отговор, без дори да сме си задали конкретен въпрос. Това се случва още в първите секунди от взаимодействието ни с някого.  

НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ЖЕНСКО ИЛИ МЪЖКО ЛИДЕРСТВО

Принципите на лидерството са едни и същи и могат да бъдат овладяни еднакво добре и от двата пола. Добрата новина е, че харизмата може да бъде усвоена от всеки, който пожелае да постигне това. Харизмата не е само природен дар, а има научни обосновки, които може да научите и приложите както в професионален, така и в личен план.

 

Заради чисто природни наклонности жените и мъжете се различават.

 

За мъжете е по-характерно да не изразяват толкова топлина, колкото по-хладна авторитарност. При жените е обратно, тъй като ги е грижа за чувствата на околните, те се стараят да проявяват разбиране и подкрепа. Нашата задача е да намерим златната среда в корелацията топлота-авторитет.

Да съобразяваме кога едното да вземе превес за сметка на другото. Например има ситуации в работната среда, когато твърде топлото отношение може да ви направи да изглеждате нерешителни, без мнение, некомпетентни, лесни за манипулиране. Това не би било във ваша услуга в дългосрочен план. От друга страна, ако не показваме никаква топлина и разбиране, няма да предразполагаме да се създаде атмосфера на доверие, обсъждане и изразяване на мнение. Така могат да възникнат редица неприятни ситуации и сериозни проблеми с комуникацията в екипа.  

 

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ОТ ЕЗИКА НА ТЯЛОТО, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА ПОДСИЛИТЕ СВОЯТА ЛИДЕРСКА ХАРИЗМА СРЕД ОКОЛНИТЕ

 

Запомнете, не е нужно да правите генерална промяна у себе си днес, за да постигнете успех и влияние. Достатъчно е да вложите постоянство, да усвоявате малки промени всеки ден и да ги прилагате. В дългосрочен план това ще промени цялостната ситуация на онова, което ви заобикаля, но и във вашия вътрешен свят. Защото един лидер става такъв, когато е заобиколен от правилните хора. Никой не е лидер сам по себе си. Лидерството е умението да превръщате слабите страни в сила, а силните страни – в основна двигателна мощ в един екип.  

Ръкостискането

Това е ключовият елемент на първото впечатление, особено в бизнес среда. Макар и много повтаряно, все още има хора, които неглижират начина, по който се ръкостискат. Подаването на вяла и отпусната ръка ще накара околните да не гледат сериозно на вас като на професионалист и като на човек, на когото да имат доверие. Жената лидер показва още с ръкостискането стабилност, откритост и целенасоченост. Всички тези впечатления се улавят мигновено от другата страна благодарение на подсъзнателното отчитане на основните ключови елементи на доброто ръкостискане. Те са: плътно обхващане на ръката на събеседника; средно до силно ръкостискане (усетете силата, която прилага другата страна); старайте се дланта ви да не е обърната нагоре, защото това е несловесен сигнал, че давате на другия да ви доминира.  

Жена лидер – заявете статус!

Когато един човек е притеснен и неуверен, това личи в заеманото от него пространство. Свити рамене, стиснати един до друг крака, приведена стойка. Ако обърнете внимание кой колко място заема в една заседателна зала (или дори в метрото), ще забележите, че като цяло жените се стараят да не заемат голямо пространство, докато при мъжете е обратното. Колко място заемаме в пространството, показва в голяма степен колко уверени сте в себе си. Заявете невербално предимство, окупирайте територията около себе си. Това може да направите както чрез стойката си, така и чрез предметите ви – не се смущавайте да подредите на заседателната маса това, което ви е нужно (лаптоп, тефтер, вода и т.н.).  

Уместност на усмивките

Усмивката е най-ценният аксесоар, който притежавате, но както и при останалите аксесоари, не бива да прекалявате с нея. Когато се обсъждат важни и сериозни въпроси, не се опитвайте да смекчавате ситуацията, като се усмихвате. Това ще се възприеме като несериозно отношение от ваша страна и като цяло ще ви направи да изглеждате лековато. Също така не се насилвайте да се усмихвате тогава, когато не ви е до това. Единственото по-лошо от неуместната усмивка е изкуствената такава. Неутралното изражение е по-добър вариант от изкуствената усмивка, защото тя лесно се „долавя“, а не искате да изглеждате престорено.  

Несловесно съгласие

Вероятно искате да накарате хората да се чувстват разбрани и да ги подкрепяте. Ако се улавяте, че често накланяте главата си, докато говорите с околните, имайте предвид, че това ще ви направи по-симпатични в очите им, но няма да помогне да възприемат това, което казвате, като финално решение, с което всички трябва да се съобразяват. Наклонената глава е знак за съгласие и разбиране, но не събужда респект.  

 

ПРИМЕРИ ОТ ДВЕ ДАМИ, КОИТО СА БИЛИ ЛИДЕРИ В ПОЛИТИКАТА

 

Силата на гласа

Не е лесно да бъдете чути в Британския парламент, особено ако сте единствената жена там. Никой не знае това по-добре от Маргарет Тачър. Тя е един от знаковите примери как промяната в начина на изказ може да промени в добра посока професионалното ви развитие. Когато казвате нещо, не завършвайте с височина в тона, за да не звучи като въпрос. Това може да ви създаде главоболия, защото несловесно казвате, че не сте сигурни в това, което заявявате.

Завършвайте изреченията си с нисък тон, за да имат категоричност. За да разберете описаното, кажете „Аз се казвам…“ веднъж като въпрос, а след това като категорично съобщително изречение. Усетихте ли разликата? Приложете този принцип по време на преговори и няма да ви се налага да правите повече отстъпки в цената.  

Жена лидер по време на преговори

Когато сте на важна среща, преговори, брейнсторминг сесия и т.н., понякога може да се окаже трудно да изкажете позицията си. Ако усещате, че другата страна буквално не ви дава думата, трябва да забравите за скромността си и да се научите да прекъсвате. Това е един от основните съвети, на които ни учи Мадлин Олбрайт.  

 

   нинджа съвет

 

Научете всичко важно за езикът на тялото, лидерсвтото и общуането като се запишете за нашето специализирано обучение по социални умения ANIMUS

 

 

 

 

  👁 Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!