интервю за работа двама мъже си говорят в кабинет с хубав изглед

Интервю за работа – задавате ли този въпрос?

Интервю за работа – научете се да задавате въпроси, а не само да отговаряте на такива!

Защо е грешно по време на интервю за работа да чакате да ви дадат позволениe да задавате въпроси?

Ако чакате да ви попитат „Имате ли някакви въпроси“, значи вече сте закъснели!

 

Ходите на интервюта или ви предстои да стартирате процес по търсене на работа?

Ако искате да обърнете нагласата на този, който ви интервюира, не чакайте позволение, а задайте ключов въпрос още в началото на интервюто!

 

 Ето какво имаме предвид:

 

Обикновено е ясна ситуацията по време на интервю за работа. На вас ще ви се задават въпроси, ще бъдете оценявани и ще се борите да спечелите евентуален бъдещ работодател.

Най-общо казано вие се стараете да впечатлите другата страна. Но ето как да започнете с обратното – да накарате събеседника да каже, с какво ВЕЧЕ e впечатлен от ВАС!

За да промениете нагласите, то още в първите минути от всъпителната размяна на общи въпроси (как сте и т.н.) попитайте:      

 

„Ще се радвам да ми кажете кое в моето резюме ви впечатли и ви накара да ме поканите на интервю. Кое в описаните умения, според вас ме прави потенциално подходящ кандидат за позицията?“

 

Тук следва отговор, който би трябвало да описва качествата, опита, които са впечатлили, които са ви дали шанса да стигнете до това интервю.

Когато този, който ви интервюира започне да изрежда вашите силни страни още в началото на интервюто, вие променяте неговата нагласа спрямо вас и променяте тона на целия разговор. Вие вече водите диалог, а не сте обект на разпит.  

Ще усетите и по отношението на събеседника, че вече ще ви възприема повече като равен, а не като поредния, с когото говори днес и трябва да побърза да оцени дали продължава напред или не.

Той / Тя вече са изредили положителните ви качества и самите те започват да ви възприемат по различен начин. Вие вече сте се отличили от тълпата, защото едва ли са много хората, които използват този подход.    

 

Ако искате да овладеете тъкостите по подготовката за интервю, запишете се на нашите индивидуални консултации и се подгответе за успех! Не пропускайте да се запознаете и с обучението ни по социални умения ANIMUS!

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->