момче с кръстосване на ръце

6 вида кръстосване на ръцете – значение

Кръстосване на ръцете е знак, че някой не ви харесва или че не е съгласен с вас. Чували сте го и преди нали нали? Е, това може и да не е точно така. Когато се опитвате да разчитате езикът на тялото има редица фактори, които трябва да се вземат предвид, преди да си правите заключения за намеренията на някого. В тази статия ще обясним видовете кръстосване на ръце и тяхното значение. На вас остава задачата да съобразите контекста на ситуацията, в която се намирате, за да имате максимално ясна преценка за случващото се.

  1. Кръстосването на ръцете пред корема (самопрегръщане)

Когато един човек обвие ръцете около себе си и се “самопрегръща”, това е начин да се самоуспокои. Може да се наблюдава, докато е в ситуация, в която чака някого да дойде на уговорена среща, много хора го правят докато гледат филм в киното или са се наредили на опашка. В подобни ситуации това кръстосване на ръцете носи утеха и успокоение. В зависимост от контекста на ситуацията, хората го правят, защото това е поза, която им е удобна; така си почиват; или по-неочаквани причини като да си скрият гърдите или корема от околните. В този случай кръстосването не е знак на дистанциране или блокиране на другите.

 

 

 

Искате ли да знаете как да изпращате сигнали, които да провокират доверие?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

  1. Кръстосване на ръцете с цел предпазване/защита

Нашата лимбична система подсъзнателни ни кара да предпазваме най-уязвимите части на тялото си, когато отчете опасност. Ако за нашите прародители опасност е означавало чисто физическа заплаха от диви животни, то днес опасност може да бъде, както конфликт в работата, така и ситуация, в която искаме да защитим честта и името си например. Когато изпитваме несигурност и притеснение, ние инстинктивно скръстваме ръцете си пред корема, защото това е особено уязвима част от тялото си.

  1. Кръстосване на ръцете с цел запазване на самообладание/самоконтрол

Кръстосването на ръце може да се наблюдава и при хора, които искат да запазят самообладание и да не си “изпуснат нервите”. Може да се наблюдава при хора преживели стрес, които са разстроени и искат да запазят самоконтрол. Емоциите в някои ситуации карат ръцете да треперят силно и това кръстосване цели именно овладяването на това физиологично изражение на стреса. За да определите дали кръстосването е от този тип, наблюдавайте лицето на човека. Ако на него е изписана враждебост, вероятно ситуацията е подобна на описаното по-горе.

 

Четете още: 5-те навика на харизматичните хора

 

  1. Кръстосване на ръцете, когато изпитваме антипатия

Този вид кръстосване на ръцете е запазен за моментите, когато сме в компанията на някого, когото не харесваме или чието мнение не одобряваме. Това е реакция, чрез която искате да се дистанцираме от въпросния човек и да се изолираме от него. Наблюдавайте кога един човек си кръстосва ръцете – когато повдигнете определена тема, когато някой човек влезе в помещението.

Ако се научите да забелязвате това, може да предвидите развоя на преговори и това как се чувства клиента спрямо вашето предложение.

Това поведение се различава от останалите видове кръстосвания на ръцете и по изражението на лицето, с което е комбинирано. Забележите ли присвити очи или сключени вежди, бъдете нащрек. Обърнете внимание и на посоката, в която сочат стъпалата на другия човек. Обикновено, когато не харесваме някого, стъпалата ни издават нашите чувства, като сочат настрани от него . Може да сочат към изхода или в посока на друг човек. Това е така защото търсим начин да избягаме или някой да ни измъкне от  тази неприятна за нас среща.

  1. Кръстосване на ръцете, с комбинация с масажиране

Ако забележите някой, който е кръстосал ръцете си, но едната ръка леко разтрива рамото или бицепса на другата ръка, най-вероятно този човек в момента е напрегнат или загрижен за нещо. Може би е седнал и е подпрял лактите си на масата. Тази поза може леко да напомня №1 Кръстосването на ръце, което е комбинирано със самопрегръдка. Това, което в случая е разликата е масажирането, чиято цел е да намали среса и тревожността.

  1. Кръстосване на ръцете, в комбинация с хващане на китката

Джо Наваро отбелязва много интересна зависимост, докато е разпитвал заподозрени по време на дългогодишната си работа на агент във ФБР. Той споделя, че когато някой е бил притиснат с уличаващи го във вина доказателства, внезапно е кръстосвал ръцете си пред корема, като са хващали едната си ръка за китката. Това е било забелязвано в моментите, когато им е бил отправян неприятен или труден въпрос.  Или са били директно обвинявани в извършването на престъление. Играчите на покер също имат навика да правят същото, когато не са особено доволни от раздадената ръка карти.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

Източник: Джо Наваро „Речник на езика на тялото“

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->