момче с кръстосване на ръце

6 вида кръстосване на ръцете – значение

Време за прочитане на статията: 3 минути

Кръстосване на ръцете е знак, че някой не ви харесва или че не е съгласен с вас. Чували сте го и преди нали нали? Е, това може и да не е точно така. Когато се опитвате да разчитате езикът на тялото има редица фактори, които трябва да се вземат предвид, преди да си правите заключения за намеренията на някого. В тази статия ще обясним видовете кръстосване на ръце и тяхното значение. На вас остава задачата да съобразите контекста на ситуацията, в която се намирате, за да имате максимално ясна преценка за случващото се.

  1. Кръстосването на ръцете пред корема (самопрегръщане)

Когато един човек обвие ръцете около себе си и се “самопрегръща”, това е начин да се самоуспокои. Може да се наблюдава, докато е в ситуация, в която чака някого да дойде на уговорена среща, много хора го правят докато гледат филм в киното или са се наредили на опашка. В подобни ситуации това кръстосване на ръцете носи утеха и успокоение. В зависимост от контекста на ситуацията, хората го правят, защото това е поза, която им е удобна; така си почиват; или по-неочаквани причини като да си скрият гърдите или корема от околните. В този случай кръстосването не е знак на дистанциране или блокиране на другите.

  1. Кръстосване на ръцете с цел предпазване/защита

Нашата лимбична система подсъзнателни ни кара да предпазваме най-уязвимите части на тялото си, когато отчете опасност. Ако за нашите прародители опасност е означавало чисто физическа заплаха от диви животни, то днес опасност може да бъде, както конфликт в работата, така и ситуация, в която искаме да защитим честта и името си например. Когато изпитваме несигурност и притеснение, ние инстинктивно скръстваме ръцете си пред корема, защото това е особено уязвима част от тялото си.

  1. Кръстосване на ръцете с цел запазване на самообладание/самоконтрол

Кръстосването на ръце може да се наблюдава и при хора, които искат да запазят самообладание и да не си “изпуснат нервите”. Може да се наблюдава при хора преживели стрес, които са разстроени и искат да запазят самоконтрол. Емоциите в някои ситуации карат ръцете да треперят силно и това кръстосване цели именно овладяването на това физиологично изражение на стреса. За да определите дали кръстосването е от този тип, наблюдавайте лицето на човека. Ако на него е изписана враждебост, вероятно ситуацията е подобна на описаното по-горе.

Четете още: 5-те навика на харизматичните хора

  1. Кръстосване на ръцете, когато изпитваме антипатия

Този вид кръстосване на ръцете е запазен за моментите, когато сме в компанията на някого, когото не харесваме или чието мнение не одобряваме. Това е реакция, чрез която искате да се дистанцираме от въпросния човек и да се изолираме от него. Наблюдавайте кога един човек си кръстосва ръцете – когато повдигнете определена тема, когато някой човек влезе в помещението.

Ако се научите да забелязвате това, може да предвидите развоя на преговори и това как се чувства клиента спрямо вашето предложение.

Това поведение се различава от останалите видове кръстосвания на ръцете и по изражението на лицето, с което е комбинирано. Забележите ли присвити очи или сключени вежди, бъдете нащрек. Обърнете внимание и на посоката, в която сочат стъпалата на другия човек. Обикновено, когато не харесваме някого, стъпалата ни издават нашите чувства, като сочат настрани от него . Може да сочат към изхода или в посока на друг човек. Това е така защото търсим начин да избягаме или някой да ни измъкне от  тази неприятна за нас среща.

  1. Кръстосване на ръцете, с комбинация с масажиране

Ако забележите някой, който е кръстосал ръцете си, но едната ръка леко разтрива рамото или бицепса на другата ръка, най-вероятно този човек в момента е напрегнат или загрижен за нещо. Може би е седнал и е подпрял лактите си на масата. Тази поза може леко да напомня №1 Кръстосването на ръце, което е комбинирано със самопрегръдка. Това, което в случая е разликата е масажирането, чиято цел е да намали среса и тревожността.

  1. Кръстосване на ръцете, в комбинация с хващане на китката

Джо Наваро отбелязва много интересна зависимост, докато е разпитвал заподозрени по време на дългогодишната си работа на агент във ФБР. Той споделя, че когато някой е бил притиснат с уличаващи го във вина доказателства, внезапно е кръстосвал ръцете си пред корема, като са хващали едната си ръка за китката. Това е било забелязвано в моментите, когато им е бил отправян неприятен или труден въпрос.  Или са били директно обвинявани в извършването на престъление. Играчите на покер също имат навика да правят същото, когато не са особено доволни от раздадената ръка карти.

Източник: Джо Наваро „Речник на езика на тялото“

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я!

В социалните мрежи имаме още редица интересни публикации!

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

Тук може да разгледате повече за предстоящите ни обучения.

За още полезни статии->

 

КОМЕНТИРАЙ И ЗАДАЙ ВЪПРОС

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *