шахматни фигури лидерство

Лидерство – 4 стратегии да бъде овладяно

Лидерство – кое е първото, с което асоциирате понятието „ефективен лидер“? Много хора биха казали, че е изцяло свързано с неговата харизма. Ще кажат  – или я притежаваш по рождение или не.

 

Лидерство – в тази статия ще погледнем на този въпрос от научна гледна точка. Научни изследвания, споделени в Harvard Business Review, показват че хората, които разполагат с власт, споделят някои общи физиологични особености. Изненадващо, това са фактори, върху които можем да окажем влияние. 

Лидерите мъже и жени е по-вероятно да имат по-високи нива на тестостерон в тялото.

 

Тестостерон – присъства в различни количества, както при жените, така и при мъжете. Наричан е още „доминантен хормон“.

 

Същевременно нивата на коритизол при мъжете жени лидери е с по-ниски нива от останалите хора.

 

Кортизол – хормон на стреса.

 

Този конкретен профил на нивата на тестостерон и кортизол е свързан с по-голямата склонност на такива хора да поемат рискове, да търсят нови предизвикателства и да са по-добри със стрес мениджмънта и успешно изпълнение на задачи под напрежение.

Въпреки, че има разлики в нивата на тези хормони при всеки човек, важно е да се има предвдид, че те не са постоянна величина. Новата на хормоните в тялото ни варират непрекъснато, всеки ден и всеки час, дори всяка минута те могат да са различни.

 

Добрата новина, е, че можете да поставите под контрол нивата на своите хормони чрез вашият език на тялото!

 

Да, начина по който държите вашето тяло може да влияе пряко както на начина, по който ви възприемат околните, така и на начина, по който се чувствате отвътре. Вие можете да поставите под контрол дори това колко уверени се чувствате. Също така може да редуцирате стреса във вашето ежедневие!

 

Страхорна новина, нали?

Но как това може да се случи, ще попитате?

Като се научите да овладявате позата на вашето тяло и започнете да използвате по-отворен език на тялото. Отворения език на тялото се асоциира с увереност и сила.

 

Ето някои правила и стъпки, ако искате да пристъпите към осъзнатото лидерство:

 

1. Какво казва науката

 

Когато се чувствате нервни и несигурни, нивото на кортизола в тялото ви се увеличатва многократно, докато това на тестостерона намалява значително.

В моментите когато се чувстате уверени и спокойни се случва точно обратното.

Заставайки в поза на тялото, която е с отворен торс, изправена стойка и равномерно разпределен баланс, вие ще промените няколко неща.

Първо вие ще изпращате на околните подсъзнателен за тях сигнал, че вие сте уверен човек, който владее ситуацията.

Второто, което ще се случи е че ще изпратите същите тези послания на собственият ви мозък. Вие ще кодирате съобщение, което вашето тяло ще разчете като изпитвам увереност“, „сила“, „спокойствие“. По този начин вие помагате на вашият мозък да се справи с всяка педизвикателна и стресираща ситуация по много по-ефективен начин.

Не е ли невероятно?

 

2. Подгответе се предварително

 

Колкото повече пространство използвате чрез позата на тялото си, толкова по-ефективно ще повлияе това на нивата на хормоните ви.

Така, че преди следващата важна за вас среща или презентация намерете място, където може да се чувствате спокойни. Затворете вратата на вашият кабинет или намерете друго пространство, където да се уедините.

Разперете широко ръце, разтегнете тялото си, усетете как буквално скъсвате оковите, които са сковали тялото ви в свита и прегърбена стойка. Заемете колкото се може повече пространство. Разтворете краката си на широчина малко по-голяма от тази на раменете. Може да сложите ръцете си на кръста или да ги вдигнете високо. Дори може просто да вдигнете краката на бюрото си и да разтворите широко ръцете си.

 

В този момент се случва промяната на нивата в хормоните ви – кортизола спада, а тестостерона се повишава.

 

 

3. Не прекалявайте на публично място

 

Докато всичко описано по-горе е напълно нормално да го направите, когато никой не ви гледа, същото не важи, когато сте на публично място. Не е нужно да прекалявате в опитите си, за да изглеждате силни и уверени.

Това ще ви направи да изглеждате твърде агресивни, ще притесните хората, а и може да ви счетат за арогантни и невъзпитани.

Но има начин да поддържате нивата на своите хормони с баланса, който искате, като просто се придържате към по-отворен език на тялото. Повдигнете брадичката, изправете стойката си, използвайте отворени жестове. По този начин ще поддържате нивата на кортизола ниски, а тези на тестостерона високи през цялото време на вашата среща или презентация.

 

Тайните на въздействащите оратори

 

 

4. Ключът е в постоянството

 

Хората, които заемат лидерски позиции е вaжно да излъчват спокойствие и увереност, ако искат подчинените им да ги следват.

Така че мислете повече за сигналите, които изпращате на околните, а и на вашият собствен мозък. Не стойте прегърбени и надвесени над лаптопа или таблета.

Отворете тялото си, заемете повече пространство и ще започнете да изглеждате и да се чувствате като истински лидер.

 

 

„За да владеете себе си, използвайте главата си. За да владеете другите, използвайте сърцето си.“

Елонор Рузвелт

 

 

 

 

нинджа съвет

 

Искате ли да научите повече за това какво е лидерство? А искате ли самите вие да овладеете лидерски умения?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS и разгърнете напълно вашия потенциал!

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->