Милениъл - фотограф
Милениъл - пътешественик
Милениълите движат прогреса
Поглед през очилата на милениълите
Миленълите се стремят към самоосъвършенстване
Милениълите обичат да пътуват
милениъл
Милениъл
Как да привлечете милениълите
милениъл с лаптоп
Милениъл - фотограф
Милениъл - пътешественик
Милениълите движат прогреса
Поглед през очилата на милениълите
Миленълите се стремят към самоосъвършенстване
Милениълите обичат да пътуват
милениъл
Милениъл
Как да привлечете милениълите
милениъл с лаптоп

Милениълите – какво трябва да знаем за тях

Според изследване на PwC, до 2020 год. милениълите ще представляват 50% от работещите на планетата. Независимо дали управлявате голям или малък бизнес, пред вас ще се формира необходимостта да научите, кое е това, което може да привлече поколението Y към вас. В тази статия ще обясним защо милениълите са ценен ресурс, в който си заслужава да се инвестира, както внимание, така и средства.

Те са новата вълна, която представлява силен интерес в световен мащаб от страна на компаниите. Независимо дали искат да ги привлекат като свои клиенти или служители. Но милениълите биха предпочели думи като “сътрудничество” или “партньорство”. На тях  се гледа на тях като на служители и част от масата, без да има взаимосвързаност и обща цел. Родените в средата на 80-те до 2000 г., имат своя визия и силно изразени предпочитания, които създават модни течения и променят пред очите ни всичко, което се е превърнало в устои. Милениълите търсят смисъл и са издигнали своите ценности и мотиватори, доста по-нагоре по стълбичката на Маслоу, от своите предшественици. Компаниите знаят, че само заплатата не може да ги задържи и мотивира да останат задълго в редиците на служителите.

            И така, кое мотивира милениълите?

милениълите

Как решават дали искат да са част от малка или голяма компания? Как компаниите могат да провокират милениълите да разгърнат потенциала си?

Митовете около милениълите ги отъждествяват със своенравие, непостоянност и вечно търсещи нещо ново, което да ги предизвиква. А това, от което имат нужда всъщност са самостоятелност, регулярна обратна връзка и идеална цел. Това, което искат е кариерата им да е подчинена на техен личен избор, а не принудени да работят, за да оцеляват. Милениълите искат да правят това, което ги изразява и е в синхрон с техните ценности.

Милениълите се характеризират с предприемачески дух и креативност.

Точно поради тази причина те са ценен ресурс, който да влеете към бизнеса си, дори това да изисква да се въведат промени, които да създадат добър климат за тяхното развитие в компанията. Характерно за поколението Y е тяхната силна социална насоченост – те обичат да споделят, променят, да нареждат света по начин, който харесват.

            Какво харесват милениълите?

Характерното при тях, е че личният и професионалният живот е едно цяло, в което те искат да се чувстват комфортно.

 

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

За тях е важно да се усещат като част от общество. Това може да бъде забелязано по-силно в малките компании, защото комуникацията не е затруднена и усложнена. Да се изразяват за милениълите е от основно значение, защото така са отраснали – достъпа до Интернет и всякакъв тип комуникационни канали ги свързва с целия свят и те искат да могат да бъдат чути и на работното си място. Ако искате да ги привлечете към голяма компания, подчертайте многото контакти, които ще имат възможност да придобият при вас. За милениълите това има огромна стойност.

Те непрекъснато обменят опит и впечатления със света и за милениълите имиджът е изключително важен. Големите компании могат да изтъкнат обществения имидж, с който се ползват, който ще помогне на самите милениъли да постигнат такъв. Докато един стартъп, може да акцентира на това, че самите служители ще изградят името на компанията. Това има добавена стойност, защото те обичат да са нагърбени с отговорни проекти, които да носят смисъл и да променят света.

Милениълите са свикнали да получават всичко и то веднага. Те са нетърпеливи и винаги търсят нови начини да свършат работата си, които да водят до бързи резултати и моментно удовлетворение. На това са научени от технологията, която използват. Научно доказано, е че всеки път, когато чуваме, че сме получили съобщение на телефона и го погледнем, получаваме кратка доза допамин.

Допаминът е хормона на щастието, към който милениълите са пристрастени.

За тях този тип технология и усещане е даденост и необходимост, затова и в работата, те търсят мигновено удовлетворение, положителна оценка, потупване по рамото, награда, бонус и т.н. Те не могат да чакат края на тримесечеието, шестмесечието или годината. Един от основните мотиватори за тях е бонусна система, която да ги кара да се чувстват значими и че се справят, че има напредък и реално изражение на постигнатите резултати от труда им. Тук малките компании имат предимстовото, заради улеснените процеси във взимането на финансови решения, даването на бонуси и награди. От особена важност е постигнатия професионален резултат да бъде отразен и възнаграден на момента.

За милениълите се смята, че са непостоянни и не могат да са лоялни към компанията, в която работят. Напротив, могат, но е необходимо да им се даде мисия с идеална цел. Социалната отговорност е все по-разпространена сред големите компании.

Ако една малка компания все още не разполага с ресурса да предприема мащабни кампании в полза на обществото, то може да се старае да намали екологичния отпечатък на работния си процес. Средствата и начините са много, важното за милениълите е да знаят и да са част от кауза, която е в услуга на обществото.

            Какво искат милениълите?

милениълите

Световната криза, на която те бяха свидетели е причината сред тяхното поколение да има много голям процент хора, склонни да стартират сами бизнес и да искат да са си сами шефове. Именно това е ключът към дългосрочното им задържане в компанията. Отговорните проекти и възможността да проявяват креативност, кара младите хора да се обвържат с мисията на компанията, като със своя лична.

Поколението Y е с позитивна визия за бъдещето и своите възможности.

Точно такава среда и търсят за себе си. Те не разделят работата и личния живот, а се стремят към пълноценно изживяване на своя живот. Рутината на бюро и стриктното спазване на работно време от 9 до 5, съвсем не е привлекателно за тях. Големите компании отдавна не считат работата от вкъщи за по-малко ефективна. Милениълите са поколението, което има особен афинитет към пътуванията и всяка работа, която им предлага тази възможност се превръща в особено привлекателна. В малките компании, до известна степен това е по-достъпно, докато в големите не за всеки служител това представлява възможност. Колкото повече свобода се дава на милениълите да преоткриват света, докато работят, толкова по-мотивирано ще подхождат към своята работа. Милениълите са иноватори и творци, които имат нужда от свобода и пространство, за да изразяват и реализират идеите си.

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

 

            Какви очаквания имат милениълите?

милениълите

Технология, взаимоотношения и непрекъснато учене. Милениълите искат да могат да разполагат с всяко дигитално устройство, което излиза на пазара и то да работи безотказно. Защо ли? Защото така са свикнали. Всичко да е под ръка и да ги свързва моментално със света.

Взаимоотношенията лице в лице са също толкова важни, колкото тези, които осъществяват главно онлайн. Защото те имат какво да кажат, но и имат любопитство към новото, на което могат да се научат.

За милениълите обученията и непрекъснатото усъвършенстване на личните и професионалните им качества, ги кара да усещат, че компанията се грижи за тяхното развитие.

Това е и огромно предимство на големите комании, заради бюджетите, които предвиждат именно за обучения. Но и малките компании проявяват креативност като развиват умения, които не са задължително свързани с техническо изпълнение на работата, а развиват социалните умения на своите служители и им помагат да се сплотят като екип и да споделят идеите си. За милениълите теми като социална и емоционална интелигентност не са табу и искат да научат повече. Те се интересуват от начините на взаимодействие с околните, защото до известна степен това им е отнето от технологията.

Милениълите от малки са научени,че са специални и че могат да получат всичко, което пожелаят. От там идва и тяхното неутолимо желание за бързи резултати, както в работата, така и в отношенията.

Това им създава силен дискомфорт, когато се сблъскат с йерархията в голямата компания и дългия процес на доказване и работа, който е необходим, за да “оставят следа” в компанията. Това ги провокира да търсят ново работно място. В малката компания, могат по-лесно да усетят промяната и това ги провокира да търсят начин да бъдат част от стартиращ бизнес или самите те да направят стъпка в тази посока.

Как да привлечете милениълите към вашата компания?

милениълите

 Независимо дали сте малка или голяма компания, милениълите ще поискат да са част от екипа ви, ако им предложите нещо повече от “просто работа”. Трябва да можете да изтъкнете ценностие на компанията и да накарате милениълите да се гордеят с това, че работят за вас. Обърнете внимание какъв е имиджа компанията и изградете комуникация, която провокира у милениълите желание да принадлежат към организацията. Усещане и желание за дълготрайно сътрудничесвто.

Ето и основните мотиватори на милениълите и съвети за комуникиране, както на малки, така и на големи компании

  • Възможности за развитие в компанията: това е най-силният мотиватор за поколението Ако сте малка компания, изтъкнете възможостите на бизнеса да расте и разкрийте вашата визия за развитие. Наблегнете на това, че служителите се развиват заедно с компанията. Колкото повече расте тя, по толкова по-отговорни и мащабни проекти ще работят служителите. Голямата компания може да изтъкне вече създадените възможности и да разкрие, че
  • Конкурентно заплащане и бонусна система:
  • Развита система за обучение и развитие: развивайте социалните умения, техническата и практическата компетентност. Инвестирайте в служителите си регулярно. Малките компании трябва да помислят за новите методи за обучение и да не се страхуват, че това са загуба на средства, докато големите да разширят погледа си над това, кои служители в каква посока да развиват.
  • Възможност за работа от вкъщи и извън офиса
  • Възможности за пътувания и развиване на бизнеса извън страната: Компаниите, които развиват бизнеса си и извън страната, имат
  • Социална отговорност – ако сте голяма компания, която има развита социална отговорност, дайте гласност на своите инициативи. Малките компании, които нямат бюджет за мащабни инициативи, могат да започнат като намалят екологичния си отпечатък.
  • Корпоративни ценности, в които милениълите да се разпознаят
  • Сложете своите най-ценни и умни хора от светлината на прожекторите. Говорете за тях, награждавайте ги и ги стимулирайте

Кои са факторите, които мотивират милениълите да започнат нова работа?

Много голям процент от поколението Y се мотивира от възможностите за лична и професионална реализация. Голямата компания има възможност да изтъкне, че вече е развила редица свои служители, чрез обучения и менторство. Малката компания има предимството, че може да експериментира и да дава възможност за развитие в различни дейности в организацията, които да развиват специалистите в същината на бизнеса.

Използвайте изградената репутация на голямата компанията или покажете възможността на милениълите да са отговорни за имиджа, който ще изгради малката компания. Милениълите се мотивират от целта, от конкретната роля, която ще изпълняват. Изградете ясна визия на работата, плановете за бъдещо развитие и възможностите, които предлага. Заплащането е форма на мотивация, от гледна точна на моментна постигната цел с конкретно удовлетворение, постигнато в кратки срокове – бонуси и възнаграждения. Милениълите искат да виждат, че работата им носи смисъл и възнаграждението е изражение на този смисъл. Бонусите на тримесечие, шестмесечие и Коледа, не са стимулиращи за тях. Големите компании е важно да намерят начин да са по-гъвкави в тази част, докато малките имат предимството да вземат по-бързи решения за бонуси и стимули.

Следващ важен мотиватор е работното място или места, на които може милениълите да си вършат работата.

милениълите

Помнете, че дори да не са в офиса, те може да са в пъти по-продуктивни, седнали с лаптопа в някое кафе, у дома или навсякъде по света. Големите компании все повече дават тази възможност, което е голям плюс, според милениълите. Колкото повече давате възможност за развитие на милениълите, толкова повече добавена стойност ще носят те за компанията ви. Колкото по-ценени се чувстват, колкото по-отговорни задачи им се предоставят да развиват уменията си и да се надскачат, толкова по-мотивирани ще бъдат те.

Когато осъзнаят, че промените не могат да се случват толкова лесно, поколението Y е склонно да изпада в дълбоки разочарования. Работата с тях на ниво социални взаимоотношения и намирането на начини да успяват да намират път към себе си и околните, се отплаща многократно. Инвестирането в тези умения може да отключи огромен потенциал.

Милениълите са изключително социални, но когато става дума за общуване лице в лице, има редица неща, които им убягват.

Те не са научени по трудния начин, милениълите се запознават онлайн, чрез натискане на една емотиконка и бутон “изпращане”. Това поколение има нужда да бъде развито в тази посока от самите компании. Независимо дали става дума за продажби, преговори или друг тип бизнес, социалните умения са важен фактор за положителните финансови числа. Науката изтъква невербалната комуникация, като мощен инструмент, чрез който може да повишат доходите на бизнеса. Между 60 и 93% от информацията, която предаваме на околните е чрез нашето невербално поведение. За милениълите най-голямото им социално обкръжение са именно работният колектив. С тези хора те се срещат всеки ден лице в лице.Когато липсва основен опит и познания в областта на социалната динамика и общуването, колективната работа се превръща в объркваща, несинхронизирана, изпълнена с нереалистични очаквания и хаотични емоции.

Милениълите имат нужда да усвоят естествените социални умения, които за предишните поколения са даденост, а за новите лукс.

милениълите

С навлизането на изкуственият интелект, на пазара ще наблюдаваме тенденция на все по-голямо социално дистанциране. Добрите социални умения ще се превръщат във все по-високо ценени качества на един служител. Новите поколения раждат повече високообразовани интроверти.  Задачата на всяка отговорна и просперираща компания е да създаде поле за изява и комфортен социален климат.  Това ще спомогне за сплотяването на колектива по модела на корпоративното семейство. Именно за това наблюдаваме все повече иновативни подходи в сферата на тиймбилдинга и колективната синхронизация. За милениълите е необходимо да се научат как да четат между редовете по време на преговори, както и да могат да отправят правилното невербално послание, благодарение, на което ще въздействат на клиента, за да се подпише именно с вашата компания. За милениълите тези теми са изключително интересни и необходимо да се разгърнат многопластово.

Това помага и на тях и на бизнеса.

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->