мъжкият мозък етапи на развитие

Мъжкият мозък

Мъжкият мозък – как се развива в различните етапи от живота и защо в даден момент един мъж поставя сред приоритетите си неща, които преди това не са били на преден план. Науката има отговор за всичко това!

 

Мъжкият мозък крие много информация за изборите и предпочитанията в различните периоди от живота на един мъж. Тази статия ще ви помогне да опознаете себе си, ако сте мъж или да ви помогне да разбирате по-добре мъжете във вашия живот, ако сте жена. Ще разгледаме по много достъпен начин какво се случва в мъжият мозък през различните периоди – от детство до андропазуа (бяхте ли чували за тази дума досега :).

 

Да започнем с кратко разяснене за това как изглежда картата на мъжкият мозък и какви функции изпълняват различните му части:

 

мъжкият мозък карта

 

Зони в мозъка като nредния цингуларен кортекс (ПЦК), темпоропариеталната връзка (ТПВ) и предната цингуларна област (ПЦО) според учените функционират като центрове на мозъчна активност, изпращащи електрически сигнали до други области в мозъка, които предизвикват появата или не на дадени типове поведение. Ето какво трябва да знаете за мъжкият мозък:

1. Медиална преоптична област (МПО)

Това е зоната на сексуалното желание, която се намира в хипоталамуса и е 2,5 пъти по-голяма при мъжа. Необходима е на мъжете, за да получат ерекция.

2. Темпоропариетална връзка (ТПВ)

Търсачът на решения. Този център на „когнитивната емпатия“ подпомага способността на мозъка да разрешава сериозни проблеми, взимайки под внимание и позицията на останалите участници.

При междуличностни емоционални сблъсъци той е по-активен в мъжкия мозък, включва се по-бързо и е склонен към бързи решения.

3. Дорзално премамиларно ядро (ДПЯ)

Защитаващият територията си. Тази област се намира дълбоко в хипоталамуса и отговаря за инстинктивното при мъжа чувство за превъзходство, защита на територията, страха и агресията. В мъжкия мозък в сравнение с женския тя е по-обширна и притежава специални невронални вериги за разпознаване на териториални заплахи от други мъже, правейки по този начин мъжа по-чувствителен към подобни потенциални предизвикателства.

4. Амигдала

Алармената система за заплаха, страх и опасност. Задвижва емоционални импулси. Задейства се от тестостерон, вазопресин и кортизол и се успокоява от окситоцин. При мъжа е по-голяма, отколкото е при жената.

5. Предна цингуларна област (ПЦО)

Мозъчният барометър за регистриране на обществено одобрение или неодобрение. Тази „приемат ме или не“ зона предпазва човека от най-фундаменталната социална грешка: да е твърде различен от останалите. ПЦО е центърът за обработка на социални грешки и ни предупреждава, когато не се справяме особено добре в работата или в личния живот. По време на пубертета помага на момчетата да контролират изражението на лицето с цел да прикрият емоциите си.

6. Вентрална тегментална област (ВТО)

Това е полето на мотивацията – място, дълбоко в центъра на мозъка, произвеждащо допамин – невротрансмитера, необходим за иницииране на движението, мотивацията и чувството за заслужена награда. По-активен е в мъжкия мозък.

7. Средномозъчно периакведуктално сиво вещество

Част от мозъчните вериги, отговарящи за болката. Подпомага контрола над спонтанното удоволствие и болка. По време на половия акт там се потиска болката, засилва се удоволствието и се стимулира издаването на стонове. По време на секс областта е по-активна в мъжкия мозък.

8. Огледално невронна система (ОНС)

„Чувствам какво чувстваш“ – системата на емоционалната емпатия. Синхронизира се с емоциите на другите чрез разчитане на изражението на лицето, интерпретиране на интонацията на гласа и други невербални знаци. Тя е по-голяма и по-активна при жените.

9. Преден цингуларен кортекс (ПЦК)

Центърът на непрестанното безпокойство, страха от наказание и притеснението от представянето по време на секс. При мъжете е по-малък, отколкото при жените. Там се преценяват възможности, разпознават се конфликти, мотивират се решения. Тестостеронът понижава страха от възмездие. Центърът на срамежливостта.

10. Префронтален кортекс (ПК)

Изпълнителният директор. Фокусира се върху същественото и умее да преценява добре. Тази зона на „свръхконцентрацията“ също така действа и като система, поставяща спирачки на емоционалните импулси. При жените е по-голяма и се развива напълно по-рано в женския мозък, отколкото в мъжкия – на възраст между една и две години.

 

 

Неврохормони в главните роли или влиянието на хормоните върху мъжкият мозък

 

 

  • Тестостерон – Зевс

Царят на мъжките хормони. Доминантен, агресивен и всевластен. Съсредоточен и целенасочен, той трескаво изгражда всичко мъжко, включително и непреодолимия импулс за превъзходство пред останалите мъже в обществената йерархия. Стимулира мъжките потни жлези да произвеждат съблазнителната миризма на мъжественост – андростенедиона. Активира сексуалните и агресивните невронални вериги. Упорит и безотказен в преследването на желания партньор. Смелостта и самоувереността му биха го превърнали в неустоим прелъстител, но ако не е в настроение, би могъл да се държи като обикновен простак.

  • Вазопресин – Белият рицар

Хормонът на галантността и моногамията. Агресивно отбранява територията си и защитава дома и семейството. Наред с тестостерона той задвижва нервните вериги в мъжкия мозък и подсилва мъжествеността.

  • Антимюлеров хормон (АМХ) – Херкулес

Силен, нахакан и безстрашен. Познат и като „Мъжкарят“, той безмилостно заличава в мъжа всичко, що е женствено. Изгражда мозъчни вериги, засилващи изследователския дух, потиска мозъчни вериги за типично женско поведение, унищожава женските и подпомага изграждането на мъжките репродуктивни органи и мозъчни вериги.

  • Окситоцин – Звероукротителят

Само с няколко погалвания този „долу, момче“ хормон усмирява и успокоява и най-разлютения звяр. Повишава способността за съчувствие и изгражда мозъчни вериги на доверие, любов и привързаност. Намалява хормоните на стреса, понижава кръвното налягане и играе основна роля при връзката на бащата с децата му. Предизвиква усещане на сигурност и безопасност и е виновникът за „посткоиталната нарколепсия“ при мъжа.

  • Пролактин – г-н Мама

Причинява така наречената състрадателна бременност (Кувад синдром) при бъдещите бащи и усилва способността им да чуват плача на бебето. Стимулира връзки в мъжкия мозък, отговарящи за родителското поведение. Потиска нагона.

  • Кортизол – Гладиаторът

При заплаха е избухлив, раздразнителен и готов да се бие на живот и смърт.

  • Андростенедион – Ромео

Очарователният съблазнител на жените. Отделя се през кожата като феромон и допринася за мъжката привлекателност повече от който и да било афтършейв или одеколон.

  • Допамин – Купонджията

Опияняващ, душата на компанията. Единственото, от което се интересува, е да се чувства добре, да се забавлява и да се налудува. Еуфоричен и нахъсан, той пращи от желание за победа и отново и отново да удари джакпота. Но – внимание – ефектът му е пристрастяващ, особено за „побойниците“ в детството и сексуалните игри в зрелостта, когато допаминът засилва екстаза по време на оргазъм.

  • Естроген – Кралицата

Въпреки че не притежава същата власт над мъжа като Зевс, би могла да бъде същинската сила зад трона, задвижвайки повечето от мозъчните вериги в мъжкия мозък. Способна е да предизвиква у мъжете желание за нежност, стимулирайки производството на окситоцин.

 

Етапи в живота на мъжа – мъжкият мозък

Хормоните имат способността да определят от какво се интересува мозъкът. Целта им е да подпомагат и регулират социалното, сексуалното, съпружеското, родителското и агресивното поведение.

Могат да въздействат, като предизвикват невъздържаност, състезателен дух, както и влечение към посещение на спортни мероприятия, да помагат при взимането на решения, интерпретирането на невербалните знаци и емоции на другите, да определят взаимоотношенията между мъжете, романтичните срещи и сексуалната развръзка, заглеждането на привлекателни жени, установяването на сексуални и партньорски взаимоотношения и обвързване, защита на семейството и територията, фантазирането и нагона.

мъжкият мозък етапи на развитие

мъжкият мозък етапи на развитие

 

 

нинджа съвет

 

 

Възползвайте се от нашите базирани на психологията обучения и  индивидуални консултации

 

 

 

Женският мозък

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Източник: В статията са използвани части от книгата : „Мъжкият мозък“ на Луан Бризендайн , издателство Изток-Запад

 

👁 Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->