невербално отблъскване как се отдалечаваме от любимия
невербално отблъскване и отдалечаване
невербално отблъскване как се отдалечаваме от любимия
невербално отблъскване и отдалечаване

Невербално отблъскване

Невербално отблъскване – какво означава това понятие? 

Има редица начини да отблъснете някого, без дори да сте промълвили и дума. Чрез нашето невербално поведение може съзнателно или несъзнателно да показваме емоционална отдалеченост, безучастност и студенина. Един обикновен жест може да съдържа в себе си много послания. Едно лицево изражение може да каже повече от хиляди думи.

Замисляли ли сте се дали не правите така, че да отблъсквате невербално свой близък, любим или приятел?

Може би искате да държите своя партньор настрана само привидно, а всъщност да копнеете той/тя да да бъде близо до вас?

Или може би на самите вас ви се случва да усещате емоционална отдалеченост, но да нямате представа защо е така.

В тази статия ще обсъдим някои от сигналите, които са признак за невербално отблъскване.

Невербално отблъскване е всичко, с което един човек кара друг да изпитва несигурност. Това може да бъде отнесено най-вече към доверието и откритата комуникация, които бавно, но сигурно отстъпват място на съмнения, обвинения и болка.

Колкото повече такъв тип поведение се превръща в ежедневие, толкова по-голяма пропаст зейва между партньорите.

Ако държите на своята връзка, то и двете страни е важно да осъзнаят ситуацията и да открият отново път един към друг.

Повече езикът за тялото, четете: Невербална комуникация – въведение

Ето и 5 примера за невербално отблъскване:

  • Наказването с мълчание

Това е един от най-болезнените и същевременно най-разрушителните похвати. Всеки път щом емоциите ескалират, това мълчание продължава с часове, дни и дори седмици мълчание между партньорите. Замислете се – колко често ви се случва? Може би с времето се случва все по-често и по-често? Наказването с мълчание е истинско изпитание и за двете страни. Един от двамата мисли, че другият трябва да бъде наказан и да страда от липсата на неговото внимание, заради нещо, което е направил или… не е направил.

Това е една тактика, която цели да постигне отмъщение и същевременно доминация. Никой не обича да бъде игнориран, особено от най-близките си. Това обаче работи до време. В един момент може да се превърне в реална причина за раздяла и срив на отношенията.

 

 

Искате ли да знаете как да намирате лесно път към околните?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

  • Говорите, но не слушате

Това е една доста трудна за осъзнаване техника, защото обикновено този, който я практикува често не си дава сметка за това. Става дума за поведение, при което единият винаги взема думата, но рядко остава на другата страна бъде изслушана и да се изрази. Липсата на взаимно изслушване и споделяне може да да превърне в препъни-камък.

Дори да се опитва да се прави, че слуша, всъщност демонстрира безинтерес, разсеяност, липса на съпричастност. Дава вид на досада и винаги има нещо много по-важно за правене или казване.

Това отношение води до взаимно неизслушване и постепенно отдалечаване един от друг, както емоционално, така и физически.

  • Хронично недоволство

Усещате ли, че вместо очите ви да грейват от щастие, когато видите вашия любим, вие постоянно изпитвате раздразнение и недволство? Започнали ли сте толкова често да сключвате сърдито вежди, че лека полека това се е превърнало във вашето нормално поведение.

Дребните неща са се превърнали в ежедневен повод да се разсърдите, да изсумтите или с трясък да излезете навън.

Дори да имате основателни причини да се ядоствате, имайте предвид, че има много по-конструктивни начини да се справите със ситуацията. Непрекъснатото акумулиране на недоволство и гняв, няма да направи нещата по-добри, а значително ще ги влоши.

две ръце, невербално отдалечаване

  • Микромениджмънт във връзката

Познато ли ви е ли сте напрежението, което се стоварва върху вас, когато знаете, че сте наблюдавани непрекъснато? Потръпвали ли сте от притеснение дали няма да кажете или направите нещо, което ще накара партньора да ви изгледа с навъсен поглед? И да се стараете да коригирате поведението си, така че да получите одобрителна усмивка или кимване?

Този микромениджмънт във връзката е изтощаващ психически и за двете страни.

Дори без думи цялото това оценяване на поведението и следенето с поглед, биха притеснили дори най-открития и честен човек. Особено, когато това се прави докато сте заедно с други хора.

Когато невербално непрекъснато следите изкъсо поведението на партньора, това със сигурност ще предизвика въпроса “Какво ти става, защо ме гледаш така?”. Дори да отричате, това няма да е в синфрон с действията ви. Това може да доведе и до разклащане на доверието. Всеки има право да се изразява свободно във връзката си, без да се страхува, че ще бъде критикуван, било то и само с поглед.

  • Затвореност към интимност

Когато вашия партньор иска да скъси дистанцията и да застане близо до вас, това става повод за негативен език на тялото от ваша страна, с цел да го държите на дистанция. Било то с причина или без, не можете да се отпуснете до него/нея, така както е било в началото на връзката. Не прегръщате партньора с цяло тяло, а само леко се накланяте напред. Когато седите един до друг, краката ви внезапно се кръстосват и коленете ви сочат в противоположна посока. Накланяте се настрани, когато ви доближи. Когато седите заедно, тялото ви сякаш се сковава и застивате.

Дори да се усмихвате, си личи че е насила. На самите вас ви е трудно да установявате зрителен контакт с него/нея. Топлината и интимността са отстъпили пред стъденина и отдалечаване. 

Каквато и да е причината зад невербалното отблъскване – опитайте се да я откриете.

Независимо дали става дума за вашия любим или за друг близък човек, често се стига до подобни на изброените по-горе примери, заради проблем с комуникацията. Общуването и откритото споделяне на това, което ви тревожи, ще ви даде възможност да създадете ново начало на отношенията. Новата стъпка може да бъде както възраждането на връзката, така и нейното приключване. Заслужавате да бъдете с човек, който извиква най-доброто у вас, но е важно усилията да са реципрочни на тези на другия.

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->