жена, която върви уверено пред бизнес сграда общуване в офиса

Общуване в офиса

Общуване в офиса – научете тънкостите, които ще ви помогнат да градите имидж на човек, на който може да се гласува доверие!

 

Общуване в офиса – работите ли в екип, който се състои главно от мъже или като цяло жените в офиса ви са малцина? Струва ли ви се, че гласът ви не се чува и сякаш не ви вземат сериозно? Мислите ли, че не сте достатъчно подкрепяни от колегите на работното място?

 

Искате ли това да се промени?

 

Искате ли да вдъхвате респект, да излъчвате професионализъм, авторитет и да получите признанието, което толкова дълго ви се изплъзва?

Замисляли ли сте се какво е невербалното послание, което отправяте? Подозирали ли сте, че то може да има огромно влияние върху това как ви възприемат околните?

В тази статия ще получите няколко съвета, благодарение на които ще можете да получите уважението на колеги, партньори и клиенти в службата.

Всичко за което ще стане дума за неща, които правите ежедневно и вероятно често дори не се замисляте.

 

Но всъщност промяната именно в тези дребни на вид елементи от общуването, би довела до успеха, към който се стремите.

 

 

#1 Външен вид и облекло

 

За почти всяка жена облеклото е от голямо значение. Чрез него една дама изразява личния си стил и вкус. Благодарение на добре подбран тоалет може да се чувствате много по-уверени. Когато става дума за работното място е важно да залагате на дрехи, които ще ви помогнат да изградите репутация на професионалист. Неправилно подбраните дрехи може да повлияят много негативно на имиджа ви. Не си позволявайте да бъдете твърде небрежни или да показвате твърде много плът (изрязани потници, дълбоки деколтета, твърде къси поли). Сексапилните дрехи са много подходящи да станете популярни сред мъжете, но не и ако искате да спечелите тяхното уважение.

За да не изпадате всяка сутрин в неприятната ситуация „нямам какво да облека“, заложете на ефективната стратегия наречена капсулен гардероб.

По същество дрехите, които включва изграждат базата на всеки ваш аутфит. Това ви позволява да включвате и неочаквани елементи, без да рискувате да допуснете големи грешки. Капсулния гардероб ви помага да комбинирате с лекота дрехите си, винаги да изглеждате стилни, елегантни и различни.

Това са дрехи като:

  • бяла/ черна/ светлосиня риза
  • черно/ червено/  сако в телесен цвят
  • класически черен/ беж панталон
  • пола молив
  • тренч
  • палто в милитъри стил
  • в телесен цвят, черно, бяло поло

 

Този списък съвсем не е изчерпателен, но дава основна идея за какво става дума – класически дрехи в цветове, които никога няма да ви предадат. Избирайте естествени материи и платове, които са непрозрачни. Плътните материи правят дрехата да изглежда много по-скъпа.

 

 

Доброто облекло, маниери и образование никога няма да излязат от мода. 

 

 

Избягвайте да носите дрехи с големи лога, това не е много елегантен избор и граничи с лошия вкус.

Монохромните тоалети (бяло+черно) са винаги актуални и почти никога не може да сбъркате с тях. Ако подберете тоалет в сходна тоналност (например изцяло земни тонове), това прави една визия да изглежда много по-високобюджетна отколкото е всъщност. Не си позволявайте да ходите с мръсни обувки и неизгладени дрехи.

Не е задължително дрехите в гардероба ви да са скъпи, за да изглеждат такива. Достатъчно е да съобразите материята, кройката и да ги поддържате в спретнат вид. За една дреха е важно да е съобразена с вашата фигура и да я комплиментира, а не просто сляпо да следвате тенденциите, защото това може да ви изиграе лоша шега.

Внимавайте и с количеството парфюм, за да не отблъсквате другите със силен аромат. Някои парфюми могат да провокират алергични реакции у колегите ви. По правило в офиса е добре парфюма да не се усеща от околните, затова да залагайте само на едно, максимум две пръскания. За работната среда не са подходящи тежки или твърде сладки парфюми.

 

 

#2 Ръкостискането

 

Не допускайте грешката, която редица дами си позволяват, а именно – да се ръкувате неправилно! Подаването на вяла ръка е изключително неприятно за отсрещната страна, особено ако е мъж. Ръкуването е неизменна част от формалния бизнес етикет. Когато става дума за политически фигури, то дори е повод за редица тълкувания и анализи. Имайте предвид, че според начина, по който се ръкувате може да предопределите в положителен или негативен аспект как ще протече вашата бизнес среща.

Затова запомнете – старайте се да обхващате цялата ръка на събеседника и да окажете лек натиск. Не подавайте ръката си така, сякаш очаквате да бъде целуната или да ви поканят на виенски валс 😉

 

#3 Къде гледате?

 

Избягвайте да се вглеждате твърде много в устните на събеседниците ви мъже, защото може да останат с впечатление, че имате интимен интерес към тях. Не оглеждайте и твърде очевидно колегите от глава до пети, защото може да счетат любопитството ви отново като интимен интерес.

Старайте се погледът ви да е в бизнес зоната (очите и челото), докато водите разговор с колега.

 

Невербална комуникация – въведение

 

#4 Винаги съгласни

 

Обърнете внимание, често ли наклонявате главата си настрани, докато слушате други да говорят? Доста популярно е сред жените да го правят. Това е чудесен начин, за да бъдете харесани, но и е сигнал, че се съгласявате твърде лесно и може да бъдете манипулирани. Изправете стойката и главата си, ако искате да бъдете възприемани като личност, чиято дума си заслужава да бъде чута.

 

#5 Твърде приятелско поведение

 

В старанието си да не нараняват чувствата на околните или за да бъдат харесвани, жените може да прекалят с усмивките и приятелското отношение. Старайте се да се усмихвате по-селективно. Например, когато се обсъждат сериозни теми, сдържайте се от усмивки, които са извън контекста. Това би накарало околните да мислят, че не приемате сериозно зададената тема или че имате лековато поведение. Да, може би се усмихвате от притеснение или защото искате да смекчите ситуацията, но това обикновено само би влошило нещата.

Разбира се, че е важно да имате добри отношения с вашите колеги. Но има граница, която е добре да не преминавате, защото после ще ви е трудно отново да включите на „работен режим“. Твърде близките взаимоотношения и скъсяването на дистанцията чрез прегръдки, целувки и т.н. няма да работят в услуга да това да ви възприемат като авторитет.

Ако изграждате твърде приятелско поведение може да забележите, че това ще бъде причина околните по-лесно да ви затрупват с допълнителна работа, която не е ваша.

 

#6 Глас

 

Овладяването на вашия глас може да е ключов инструмент за подпомагане на кариерното ви развитие. Пример за това са жени като Маргарет Тачър. Тя има видима промяна в начина, по който звучи в началото на своята кариера и в нейния пик. От висок и леко писклив глас в началото, по-късно тя овладява изкуството на снишаването на тона и низходящата интонация.

Жените често имат навика да издигат своя глас в края на изреченията си, което често звучи като въпрос, вместо като съобщително изречение. Избягвайте да го правите, защото така давате подсъзнателен сигнал, че не сте сигурни в това, което казвате. От друга страна може да се възприеме, че непрекъснато търсите одобрението на околните и че сте неуверени в това, което казвате и го поставяте под въпрос.

 

#7 Емоции

 

Когато става дума за общуване в офиса е важно да споменем емоциите. Ако искате да излъчвате увереност и авторитет е много ключово да можете да овладявате емоциите си. Твърде емоционално заредените презентации, могат да разсеят от основното послание и да предизвикат присмех.

Когато нещо ви разстройва, не бързайте да търсите начин да си „излеете душата“, а си дайте известно време, за да се съберете. Изпадането в полярни състояния, било то екстремна радост или силен гняв, може да кара хората да ви смятат за човек, който не може да се владее. Твърде емоционално заредените презентации, допълнени с много жестове, ще претоварят възприятието на мъжете и не само.

 

#8 Нервността

 

Когато човек е нервен, то съвсем нормално за него е да използва самуспокояващи жестове, за да намали стреса. Но е добре да сте внимателни с използването им, за да не прекалите и да издадете много повече, отколкото сте очаквали.

Става дума за гризане на ноктите, на химикалка, нервно играене с бижута, прехапване на пръсти, устни и т.н. Подобно поведение ще ви направи да изглеждате притеснени и неуверени. Всичко това ще повлияе на околните да не вземат под сериозно внимание предложенията ви. Най-вече защото невербално им казвате, че не сте сигурни в това, което казвате или, че може би, че самите вие не вярвате, че можете да го изпълните.

 

#9 Проксемика*

 

Научете се да отстоявате личното си пространство. Мъжете като цяло не се притесняват да заемат по-голямо пространство, докато дамите са далеч по-премерени. Сетете за начина, по който двата пола седят в метрото например.

Когато става дума за общуване в офиса, наблюдавате ли подобно поведение и по време на бизнес срещите в конферентната зала? Вероятно са се разположили удобно на стола, докато вещите им са пръснати по масата. Това е начин за „окупиране“ на територия и заявяване на позиции.

 

 

Проксемика – как да използвате умело пространството, за да общувате успешно

 

 

За да придадете невербално предимство в статута си пред мъжете, изправяйте се докато говорите по време на среща, така ще бъдете достатъчно видими за всеки присъстващ.

Не се притеснявайте да заемате повече пространство както на стола, на който седите, така и чрез вещите, които използвате. Разположете се удобно и ако усещате, че се чувствате физически притиснати да използвате малко пространство, то разположете вещите си така, че да си запазите повече място.

 

*Проксемика – начинът, по който човек използва и организира пространството и как то действа на емоционалното му състояние. Терминът е въведен от културния антрополог Едуард Т. Хол през 1963 г.

 

 

 

нинджа съвет

 

Искате ли да овладеете всички тънкости на общуването с околните и да постигнете кариерния напредък, за който мечтаете?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS и разгърнете напълно вашия потенциал!

 

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->