Общуване по време на работна среща
Общуване по време на работна среща
Общуване по време на работна среща
Общуване по време на работна среща

Общуване по време на работна среща

Общуване – добрите социални умения са ключът към успеха на работното място.

 

Общуване – в тази статия ще разгледаме на общуването от гледна точна на невербалното поведение, което може да подкопае или изгради имиджа ви на професионалист.

 

Освен чрез подбора на думи, хората предават мощни послания и чрез височината и тона на гласа, жестовете, стойката на тялото и израженията на лицето. Всичко описано прави всяко едно взаимодействие многопластово и си струва да се замисяме повече за тази толкова ключова част от нашите разговори – езикът на тялото.

Неслучайно му се обръща толкова голямо внимание от най-влиятелните хора на планетата. Те са напълно наясно, че всеки жест носи послание.

Нещо повече, някои изследвания показват, че езикът на тялото може дори да повлияе на хормоните в тялото, което се отразява на нашите решения и колко склонни ще сме да поемаме рискове.

 

 

С други думи – по какъв начин (по)казваме нещо на хората е поне толкова важно, колкото това, което изричаме с думи

 

 

Както с всяко нещо, редица хора не успяват да възприемат цялата картина, когато става дума за език на тялото. В голяма степен някои са фокусирани да разчитат това, което другите излъчват с невербалното си поведение и напълно неглижират собствените си невербални послания.

Но това не е чак толкова изненадващо, тъй като е много трудно да се погледнем отстрани, както и да сме в постоянен режим на „самонаблюдение“.

Редица хора имат в главата си определена имагинерна представа за себе си. Но каква е изненадата им, когато имат възможност да се погледнат отстрани…

 

 

Кое ни пречи да разкодираме езикът на тялото

 

 

В един момент разбират, че идеализираната им идея е в пълен противовес с действителността.

В хода на работата ни с различни хора, събрахме най-често срещаните дребни детайли, които могат да повлияят негативно на езикът на тялото ви.

Може да бъде особено полезно, тъй като всеки дискомфорт, който изпитвате неминуемо ще излезе наяве. Това може да ви попречи да се представите по най-добрия начин, на който сте способни.

 

1. Храни и напитки

Всяко ваше физическо неразположение може силно да повлияе на емоционалното ви състояние, съответно и на вашият език на тялото.

Затова внимавайте с какво и колко сте се хранили преди важна среща. Нали не искате да ви измъчва подут стомах, ако сте преяли или пък да се чува къркорене, в случай, че сте отишли гладни? Хапнете леко и се придържайте към водата като напитка, като избягвате газираните изкушения.

Не прекалявайте с кофеина и енергийните напитки, за да не се претовари нервната ви система и да започнете да треперите.

 

2. Проблемни събеседници

Предстои ли ви важна бизнес среща, на която ще присъства човек, спрямо когото изпитвате силни негативни емоции?

Колкото и невъзможно да ви се струва да ги оставите настрана – има начин. Още преди срещата приемете настройката, че това е работа/бизнес и емоциите ви само ще замъглят трезвата ви преценка. Това може да ви постави в неблагоприятна позиция. Превключете на режим „хладен ум“ и гледайте логически на ситуацията.

Избягвайте да демонстрирате негласно своите възражения, като скръствате ръцете си, докато „опонента“ прави изказвания.

Самонаблюдавайте се и не се извръщайте настрани спрямо него/нея. Гледайте към обекта, колкото и неприятно да е това за вас на моменти (хей, не се вторачвайте, защото не това е идеята;)) . Така ще можете да научите много и за неговите/нейните намерения и нагласи. 

 

 

Гневни сте?

Ако усещате, че губите контрол над емоциите си и във вас се надига вълна от гняв и негодувание, това е особено деликатен момент, който е важно да успеете да обработите умело. Гневът никога не води до логични действия и може да кажете или направите неща, за които много да съжалявате.

Подобни моменти могат за много дълго време да сложат петно върху репутацията ви и градени с години успехи да бъдат елиминирани. В ситуации, когато не можете да се владеете, по-добре е да се извините и да излезете дори за няколко минути, за да се овладеете, отколкото да рискувате да допуснете непоправима грешка.

 

 

3. Подготовката е ключова

В случай, че оставите всичко на случайността и не сте подготвени, това може да ви изиграе лоша шега. Редица клиенти на „Наука за хората“ ни казват, че за тях е практика да „импровизират“ и на момента да решават какво ще кажат. Това може да е голям пропуск, защото дори малко време отделено за предварителна подготовка, ще ви помогне ясно да систематизирате какво искате да кажете. Това неминуемо ще повлияе на самочувствието, което ще излъчвате и на цялостното ви представяне.

 

 

 

нинджа съвет

 

Не импровизирайте повече, а овладейте нови умения и смайте всички още на следващото ви представяне!

Запишете се на най-ефективното обучение по презентационни умения POWER и разгърнете напълно вашия потенциал!

 

 

Когато сте неподготвени, то вие ще говорите много повече, за да се опитате да компенсирате като „разтягате локуми“. Това в комбинация с разсеян поглед, докато търсите думите, с които да се изразите, ще даде ясен сигнал на околните, че не сте подготвени.

 

В днешно време хората са все по-чувствително спрямо тези, които им отнемат от времето.

 

Не бъдете в позицията на такъв човек, който губи времето на околните. Когато сте достатъчно подготвени, това ще ви даде самочувствие да гледате в очите тези, които ви слушат. Зрителният контакт ще подсили посланието ви, ако знаете как да го прилагате по уместен и умерен начин.

 

 

Наскоро съвсем случайно попаднах на открита лекция в мол.

Темата беше насочена към бъдещи родители и събитието се провеждаше на етажа, където се продава храна. Бяха насядали десетки хора и слушаха дама, която им говореше по фрапиращ за мен начин. През цялото време тя НЕ ОТЛЕПИ ПОГЛЕД ОТ ЗЕМЯТА. Освен това, седеше на стол, прегърбена, без да използва никакви жестове, говореше бързи и си личеше , че тази лекция и е до болка досадна.

Стана ми много любопитна за наблюдаване и започнах да чакам, за да видя кога ще започне да гледа към своята публика. Това не се случи в рамките на 20-те минути, докато бях там. Изумително! Хората изглеждаха видимо раздразнени и си личеше , че не им е особено интересно. Повечето от тях я гледаха с откровена досада. Липсата на зрителен контакт може да изпраща редица негативни послания като: липса на уважение, дистанциране, липса на елементарни социални умения и т.н. Виждате, че дори уж професионалисти не владеят презентационни умения, а те са ключова част, за да успявате както на работното място, така и извън него.

Разбирате, че щом става дума за човек, който ще води презентация, не само думите имат значение, а как ще направи лекцията приятна и интригуваща за слушане.

 

 

4. Изтичане на информация и изнервяне на околните

Дори да сте изпипали представянето си до последната дума, може да излъчвате невербални сигнали, които да подсказват на околните, че изпитвате раздразнение, нетърпеливи сте срещата да приключи, намирате за досадна презентацията на колега и т.н. 

Подобни изтичания на информация може да отнемат много от образа ви на професионалист.

Освен това, несъобразеното поведение може да изпънете докрай нервите на околните и това да ги повлияе на начина, по който ще възприемат посланието ви (няма да е във ваша полза). 

 

 

Общуване – бъдете внимателни, ако усетите, че правите някое от изброените:

  • потропвате с химикалката по масата
  • барабаните с пръсти по тефтера си
  • дъвчите шумно дъвка (наистина ли ходите с дъвка по срещи?)
  • поклащате се напред-назад на стола (или наляво надясно, ако е въртящ се), това може да бъде много натоварващо за околните
  • щракате с химикалка или нещо друго, което ви е под ръка
  • огъвате и мачкате ъгъла на страниците на тефтера си
  • рисувате си в бележника, вместо да слушате какво говорят колегите ви

 

 

Общуване – специално за екстроверти:

Екстровертите са по-склонни да са нетърпеливи да се изразяват и това може да има някои негативни странични ефекти. 

Например да прекъсват често околните, било то с въпроси, мнения и допълнения.

Бъдете честни със себе си и се запитайте – дали не прекъсвате твърде често хората, докато говорят?

Ако го правите, имайте предвид, че това може да ги накара да ви смятат за човек, който не е отворен към чуждото мнение и непрекъснато се стреми да наложи гледната си точка. Освен това, може да ви счетат за невъздържани и невежи относно бизнес етикета, за това как да се държите по време на важна среща.

В случай, че сте лидер на екип или на друга ръководна позиция, трябва да сте особено внимателни. Честото прекъсване на околните, ще повлияе на поведението на вашите подчинени. Може да започнат твърде много да се съобразяват с това, което казват, за да не ги опровергаете на всеослушание. С времето ще започнат да си премълчават редица идеи и проблеми, които може да се окажат много важни за това работата да върви гладко.

Както сами се досещате, това не би довело до нищо положително в дългосрочен план.

От гледна точка на езикът на тялото, може да прекъсвате някого, като например го гледате гневно, така че обърнете внимание и на този аспект.

 

 

5. Мотивация

Колкото по-високо се изкачват хората по кариерната стълбичка, толкова по-склонни са да залитнат в една от двете крайности, когато става дума за общуване със своите колеги:

  • Да искат да стават все по-добри и да допълват регулярно знанията и уменията си в социален аспект
  • Да спрат да се стараят и да надценят способностите си

 

Подобно нещо може да се наблюдава и в отношението им с околните:

 

Вариант 1: Отнасят се с уважение към подчинените си и се интересуват от техните нужди и мнения.

Вариант 2: В един момент решават, че не е нужно да се стараят и започват да се държат зле с всички. Особено с тези, които не са на по-високи позиции или равни на тях по статут в компанията.

 

 

Пирамида на Маслоу

 

 

Разбира се, това не е характерно за всички и може да се срещат и редица други варианти. Не приемайте буквално казаното. Разбирате основната идея, която се разкрива с тези примери.

Не всеки трябва да бъде перфектен в социалните си взаимоотношения, но поне може да не спираме да опитваме да ставаме все по-добри. И не в сравнения с някой друг, а спрямо това, което сме били вчера. 

Като осъзнаем колко много отрицателно въздействие може да имат някои уж дребни елементи от общуването,

ще сме много по-близо до това да ги избягваме и да ги заменим с такива, които ще са в полза за нас и околните.

 

 

 

нинджа съвет

 

Искате ли да овладеете всички тънкости на общуването с околните и да постигнете кариерния напредък, за който мечтаете?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS и разгърнете напълно вашия потенциал!

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->