анимирано кубче презентатор презентационни умения

Презентационни умения за постигане на успех

Презентационни умения – какво означава това понятие?

Презентационни умения  – включват всичко онова, което е необходимо, за да направите ясна, интересна и ефективна презентация. Какво ще рече да бъде ефективна една презентация?

 

Продължавайте да четете.

 

Презентиране

Може да ви се налага да направите презентация, както в работата, в университета, да представите свой продукт или услуга пред клиент. В повечето случаи асоциираме презентирането с работни ангажименти, но това далеч не обобщава всички случаи, когато може да ни се налага да го правим. Може да говорим пред публика дори по време на социални събития, сватби и други празници.

Ако овладеете презентационните умения ще увеличите доверието към това, което казвате, ще ви възприемат като лидер, ще бъдете забелязани. Ще можете да печелите от това умение  като постигнете социалния успех, към който се стремите. Също така значително ще увеличите своите финансови доходи и кариерни възможности.

За повечето хора дори само мисълта да говорят пред публика ги сковава от страх. Затова е важно да направите усилие в посока предодоляване на този страх – това умение може да разкрие море от възможности пред вас. Колкото и знания и умения да притежавате, ако няма кой да ви види и чуе, как очаквате, че ще постигнете успех?

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

Нима презентационните умения и говоренето пред публика са е едно и също?

И да и не.

Обикновено презентацията има за цел да представи определен продукт, идея, концепция.

Говоренето пред публика изисква подготвянето на реч, която да бъде изнесена пред определена аудитория.

Когато става дума за презентация има нещо много специфично, което да бъде обяснено, докато при говоренето пред публика имате много по-голяма свобода да използвате както креативността си, така и уменията ви на оратор.

Колкото сходни, толкова и различни, тези две задачи изхождат от обща цел – да говорите пред публика, като поднесете посланието си ясно за тези, пред които говорите.

 

Как да си добър оратор

 

Кои са златните правила на една добра презентация?

 

1. Винаги спазвайте насроченото време за презентацията ви.

Планирайте какво искате да кажете за всеки слайд поотделно и си засечете времето, когато репетирате, за да не изпадате в неловки ситуации. Независимо дали времето може да не ви стигне или точно обратното да приключите твърде бързо – това е грешка, която не бива да допускате!

2. Влагайте логика.

Обяснявайте ясно всяко свое твърдение и обяснете с допълнителни примери, когато е необходимо и приложимо. Не мислете, че хората сами ще достигнат до извода, до който искате. Насочете ги и им помогнете да следват мисълта ви.

3. Демонстрирайте емоция.

Един от най-добрите начини да блеснете чрез вашата презентация е да я направите интересна за слушане.

„Как да го постигна?“ – ще попитате…

Като добавяте истории! Те буквално изпълват с цвят и живот всяка презентация!

 

Как да станеш добър оратор

 

4. Не разводнявайте темата.

Не говорете за 100 неща едновременно! За да се предпазите от изгубване на мисълта си подгответе Power Point презентация, която да ви помага. Бъдете ясни и кратки в своите послания и ги подкрепяйте с подходящи слайдове и изображения.

5. Напишете си домашното.

Знаете ли пред какъв тип публика ще говорите? Какво е нивото им на подготовка по темата? Трябва ли да обяснявате по-подробно термините и понятията, с които си служите?

Ако са напълно наясно, тогава пък им спестете излишните приказки и минете директно на въпроса.

Научете колкото се може повече за вашата аудитория, за да съобразите както дизайна на своите слайдове, така и стила ви на говорене.

Няма вярно и грешно, а уместно и неуместно, когато става дума за това какъв стил на говорене ще използвате. Например, ако говорите пред малки деца, едва ли е уместно да говорите на висок стил, те едва ли ще ви разберат.

 

Запомнете – целта на вашата презентация е посланието ви да може да достигне до публиката ви, а не са останете неразбрани!

 

6. Активирайте сетивата на вашата аудитория чрез различни стимули.

Включете изображения, видео, музика, демонстрация на живо. Изберете всичко, което е усместно за съответното събитие и цел. 

 

 

Искате ли да се научите да активирате сетивата на събеседниците си?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

7. Винаги съобразявайте какви жестове и език на тялото използвате!

Благодарение на жестовете вашето послание може да бъде възприето много по-лесно от аудиторията. Съобразете не само какво казвате, а и как го казвате. Невербалното ви поведение може изцяло да предопредели успеха или провала на вашата презентация.

8. Не забравяйте за тонът на гласа!

Начина, по който говорите има изключително силно въздействие над вашата аудитория. Съобразете темпа, височината, паузите. Ако се притеснявате може да изпаднете в неловката ситуация да останете без въздух – съобразете това и предварително се подгответе.

 

Овладейте силата на гласът си

 

9. Импровизациите са позволени само за тези, които са репетирали едно нещо хиляди пъти.

Ако искате да не оставяте успеха на вашето представяне на случайността – репетирайте! Преминете през цялата презентация и установете силните и слабите места на вашето представяне. Само така ще можете да работите върху тях.

10. Презентационни умения – защо е важно да ги овладеете?

Това не е просто поредното ваше представяне, а вашата нова крачка към личния ви и кариерен успех! Позволете си да го постигнете. Ние имаме инструмента, който ще ви помогне да стигнете по бързо до мечтаната ви дестинация.

 

 

нинджа съвет

 

Не оставяйте нищо на случайността. Ако искате да се подготвите всяка ваша следваща презентация да бъде на ТОП ниво – запишете се на нашия Курс по Презентационни Умения POWER!

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->