два влюбени коня типове привличане в любовта

4-те типа ПРИВЪРЗАНОСТ в любовта

Привързаност – вероятно сте забелязали, че я проявявате към определен тип хора и попадате в отношения от сходен характер. Запитвали ли сте се защо е така?

Привързаност изпитваме от най-ранна детска възраст. За да може да разгледаме това, което ни се случва в нашата зрялост е важно е да се вметне, че в голяма степен всичко това е обусловено от начина, по който е преминало детство ни и каква е била връзката с родителите ни.

В тази статия ще разгледаме четирите типа привързаност в любовта от гледна точка на психологията. Първите теории в тази сфера са на Джон Боулби, публикувани през 50-те и 60-те години на ХХ век. Работата му цели да отговори на въпроса как това, което преживяваме по време на нашето ранно детство, влияе на нашите отношения на по-късен етап от живота ни.

Познавайки своя тип на проява на привързаност, ще можете да разберете повече за себе си и за хората, които привличате в живота си. Това ще ви помогне да погледнете на отношенията си от нов ъгъл и ще обогати гледната ви точка. Вероятно също ще си отговорите на редица въпорси, които сте си задавали през годините за себе си. По този начин имате възможност да промените своя живот и да се предпазвате от допускането на нови грешки във взаимоотношенията от интимен характер.

 

 

нинджа съветЗапомнете – независимо какъв тип сте вие, това не е константна величина, а може да се променя с времето. Както се променят вкусовете ви за много други неща.

 

 

Когато сме бебета ние се привързваме към родителите си, защото имаме нужда от тях, за да оцелеем. Това е наш вроден инстинкт за самосъхранение, който продължава до втората ни годишнина. Ако по време на този период процеса бъде прекъснат по някаква причина, то това може да доведе до депресивни състояния, агресивност, намалени когнитивни способности, трудности в изразяването на това, което изпитваме (привързаност, чувства). Може да се прояви в детска възраст, както и на по-късен етап от живота.

Ще използваме названието „родител“ в статията, но нека се разбира, че това не задължително описва биологичен родител на детето. Това може този, който пряко се занимава с грижите за детето – настойник, роднина, социални служби.

 

Видове привързаност в детска възраст

 

Сигурна привързаност

Детето изпитва сигурност по отношение на това, че неговите потребности ще бъдат задоволени. Родителя проявява грижа и внимание към потребностите на детето. Проявява се чрез навременни и адекватни действия. Благодарение на това, детето изпитва сигурност и спокойствие да се фокусира върху изучаването на околната среда.

 

Амбивалентна привързаност

Детето не изпитва сигурност, че нуждите му че бъдат задоволени от родителя. Това се дължи на променливото поведение на родителя, който в един момент проявява грижа, а в следващия нехае за детето. Това провокира у детето силна чувство за несигурност, тревожност и дори агресивност.

 

Отбягваща привързаност

Родителя е емоционално дистанциран от детето. Той не откликва активно на потребностите му. Това провокира детето да се отдръпне от него, защото си дава сметка, че това, от което се нуждае е малко вероятно да му бъде осигурено.

 

Дезорганизирана привързаност

Родителя прилага тормоз над детето. Това може да е психически натиск, който е провокиран от несигурността и страховете на родителя. Вследствие детето започва да изпитва силен стрес, да се затваря в себе си, да изпитва объркване, отдалеченост и да не знае как да задоволи нуждите си.

 

 

Искате ли да научите как да създавате силни връзки с хората?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Как всичко това се отразява на отношенията с интимния партньор на по-късен етап?

 

Сигурна привързаност

Ако за вас отговаря този тип привличане, то вие имате голямо предимство в любовта. Без притеснение ще се обърнете към своя партньор, в моментите, когато нещо не е наред. Давате абсолютна свобода на своя любим да се развива и изразява. За вас е характерно да имате честни отношения, като всеки от партньорите е равнопоставен на другия. Всеки има свободата да се прави, каквото пожелае, като е спокоен, че има подкрепата на половинката. Това е ключът към здравословната и стабилна връзка – изградена на доверие и сигурност.

Разбира се, както всяка една връзка и в тази може да има спадове. Този тип се отличават с това, че притежава висока емоционална интелигентност. Това му помага да комуникира по-лесно своите чувства и да е по-емпатичен към това, което изпитва другия. В такава връзка проблемите се разрешават от двамата, без да се нападат и обвиняват взаимно. Уверен е да изразява чувствата си, да създава връзки и отношения с хората. Търси и предлага без притеснения помощ, подкрепа и утеха. Съчетава в себе си едновременно отдаденост и любящо отношение, като не е зависим от околните.

 

Тревожна самовглъбеност

За този тип привличане е характерно гледането през розови очила. Това е човек, който обича да идеализира любовта, романтиката да е всичко, към което се стреми. Създава се тази илюзия, за да може да се проектира върху връзката, която да е като в романтичен филм. Всичко това не е свързано с реалността. Често са привлечен от партньори, които могат да го „спасят“ или обратно – той самия да спаси партньора. Бърка експлозивните и разрушителни отношения със страстна любов.

Страда от редица комплекси и изпитва несигурност в много отношения. Често сменя настроенията си. Изпитва страх да не бъде отхвърлен, като в резултат става твърде задушаващ в отношенията си. Може да бъде определен и като „лепка“ от околните. За него е немислимо да остане надалеч от партньора. Това отношение не може да се асоциира пряко с истинска любов, а по-скоро като нужда да се задоволи емоционалната празнина. Такъв човек може да е много недоверчив, изискващ и обсебващ.

 

Пренебрегващо-отбягващ

На пръв поглед този тип изглежда независим, вглъбен в себе си. Избягва да влага емоции в отношенията си и проява отдръпнато поведение. Старателно страни от истинската интимност и себеразкриване във връзката. Търси моменти за усамотение и „време за себе си“ много по-често от останалите хора. В голяма степен го прави, за да не допусне да стане зависим от партньора. Готов е да остави другия, само за да избегне да не бъдат изоставен той самия.

По време на спор може да проява ледено безразличие към заплахите на половинката, че връзката може да приключи. Всичко това е една маска, зад която крие своя страх от отхвърляне. Всеки човек има нужда от това да установи истинска връзка, както със своя любим, така и с останалите хора в живота си. Гледа с безразличие на емоционалните нужди на любимия. Този тип допуска много малко хора близо до себе си.

 

Боязливо-отбягващ

Подобно на Пренебрегващо-отбягващия тип и този допуска малко хора близо до себе си. Непрекъснато се лашка между това да иска да е твърде близо или твърде далеч от любимия. Непредсказуем е и често е на емоционалното влакче на ужасите, ту нагоре ту надолу в настроенията си. Това го изморява много. Страхува се да не бъде изоставен и не може да се довери истински на партньора. Готов е да търси любов и близост, но ако бъде приближен твърде близо е склонен да нарани половинката.

За този тип е много вероятно да се въвлече в токсична връзка. Непрекъснато се лута между крайности, страда вътрешно и е емоционално непредсказуем. Не може да се довери на своя партньор, но едновременно с това не спира да търси любов и топлина.

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->