притиска те шефа

Притиска ли ви някой – ето какво да отговорите

Притиска ли ви шефа, познат или клиент да отговорите веднага на въпрос, докато вие не сте имали възможност да вземете обмислено решение?

  Притиска ли ви партньора да приемете ултиматум?   Как да потъпите, когато сте под емоционално въздействие, но ви притискат да вземете решение по важен въпрос в този момент? Никога не вземайте важно решение, което ще има продължителен ефект, когато сте под въздействието на емоция, която e временна! Нека съвсем накратко да разгледаме какви процеси протичат, когато вземаме решения: Обикновено, когато вземаме ОБМИСЛЕНИ решения, това е процес, който активира фронталния лоб на мозъка (иначе казано предната и най-голяма негова част). Когато планираме и организираме нещо използваме именно него.

Но!

Имаме и една друга ПО-ПЪРВИЧНА част от мозъка, която отговаря за бързите решения, за които не използваме логиката, а разчитаме на емоциите и първичните ни инстинкти. Това е амигдалата. Когато сме под стрес или силна заплаха използваме точно тази част. Благодарение на нея бързо дръпваме ръката си, когато докоснем горещ котлон например. Ние не сядаме да разсъждаваме дали да отдръпнем ръката си, а просто го правим.

Но понякога, когато отчетем нещо като заплаха под някаква форма и ни завладява бурна емоция.

  Например, когато сте в ситуация, в която някой ви притиска, било то да вземете бързо решение, което е с голяма важност. Или ви притиска да отговорите веднага по въпрос, който би имал големи последствия в бъдеще. Вашият мозък отчита такава ситуация като силно застрашителна и ви провокира да реагирате вървично, за да се справите мигновено с проблема.  

Тогава може вземете решение, за което впоследствие разбирате, че не е било правилно.

Използвали сте първична емоция в ситуация, която изисква логичен подход. Заради това понякога под афект човек може да вземе бързо решение по въпрос, който изисква повече логика и обмисляне. Например да се развика, да обиди някого или да каже „Напускам, писна ми“… и след това да съжалява за това прибързване и че не е помислил преди да действа.   Или да обещае нещо, което не е способен да изпълни или да се съгласи на условия, които не би приел в нормална ситуация.

–> Как да се справите тогава с тези природно заложени склонности, когато става дума за вземане на решение по важни въпроси?

В такива моменти трябва да дадете възможност на емоциите да се успокоят, да подредите мислите си и да дадете добре обмислен отговор. Добре, но в кои ситуации трябва особено да внимавате за това да не се изкушите да вземате прибързани решения по важни теми и да не кажете неща, за които да съжалявате по-късно? -> Когато имате лош ден -> След ваканция и отсъствие от работа -> След спор или конфликт -> Вечер -> Когато сте уморени или гладни Когато усещате, че не можете да обмислите даден въпрос и сте по някаква форма на емоционален афект, може да кажете нещо от типа:   „В момента не мога да ти отговоря на този въпрос, нека поговорим малко по-късно“ или „Сега не е момента да вземам такова решение, ще помисля и ще ти кажа“ и си дайте необходимото време.  

Научете още тънкости от общуването като се запишете на предстоящото ни обучение по социални умения ANIMUS.

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->