различия между половете на работното място
Молекула тестостерон
Молекула окситоцин
Молекула кортизол
различия между половете на работното място
Молекула тестостерон
Молекула окситоцин
Молекула кортизол

6 основни различия между половете на работното място

6 различия между половете на работното място

 

Чудите ли се някога какво мисли противоположния пол?
Вашият колега, партньор или шеф ви озадачава?

Днес ще ви покажем 6 интересни различия между половете:

 • Защо жените помнят всичко
 • Жените се доверяват на чувствата си, а мъжете на логиката
 • Защо идентичния подход към двата пола не предизвиква очакваните резултати

 

В своята книга „Резултати на върха: Използването на половата интелигентност за създаване на пробив в растежа“, авторите Барбара Анис и Ричард Несбит изследват половите различия. Те откриват, че всеки пол има тенденции в своите мисли и действия. Ето какво ще обсъдим в тази статия:

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

Защо жените помнят всичко?

 

ХипокампЖените имат по-голям хипокамп. Тук се съхраняват спомените. Ето защо жените могат да си спомнят Всяка. Една. Дума. от скандал от преди 5 години.

Различия между половете:

 

Жените чувстват, докато мъжете разчитат на логиката

 

 • Мъжете използват подход, основан на фактите, към своята среда, често сканирайки за заплахи и предизвикателства
 • Жените са склонни да използват по-интуитивен подход, защото възприемат хората и събитията по-дълбоко и с по-голям капацитет на паметта

 

Двата пола решават един и същ проблем по различен начин

 

 • Мъжете са склонни да се сближават в мисленето си. Те дефинират и изясняват основния проблема и започват с премахване и изолиране на причините.
 • Жените често ще определят проблема в по-широк смисъл и ще проучат по-широк спектър от потенциални фактори, преди да преминат в режим на решение.
 • Ето защо жените искат да говорят за проблемите, а мъжете искат да се гмуркат право в тяхното разрешаване.

 

 

Искате ли да умеете да общувате ефективно с всеки?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Мъже и жени в конфликт

 

 • Мъжете са склонни да обезличават и екстернализират проблемите, като си дават време да обмислят решенията, често в уединение.
 • Жените са склонни да персонализират и са по-склонни да говорят по въпроса, за да постигнат разбиране.
 • Мозъците на мъжете гравитират към факти и логика, а мозъците на жените са насочени към интуицията и емоцията.

Къде попадате на тази диаграма?

мислене

 

Как мислят мъжете и жените

 

Ако сте много интуитивен, ще бъдете от лявата страна на жълтия кръг. Ако сте много фактологичен, ще бъдете от дясната страна на синия кръг. Ако си добре балансиран и попадаш в зелената зона на графиката и да притежаваш предимствата и на двата типа мислене. Анис и Несбит откриват, че тези различия са неврологични.

Мъжете и жените всъщност мислят по различен начин.

мъжки и женски мозък

Забележете как мозъкът на една жена е много по-активен в покой?

Ето защо жените са склонни да говорят след тежък ден, докато мъжете искат да се справят с тревогите насаме.

Жените искат да ги изговарят, да ги обработват и изследват.

„Жените ще искат да общуват с колегите си след напрегната среща или да общуват със семейството, приятелите и роднините си в края на натоварения ден. Тези дейности помагат на жените да произвеждат окситоцин, увеличават релаксацията и облекчават стреса, което само по себе си произвежда още повече окситоцин, критичен хормон за намаляване на стреса.

Мъжете искат да дадат на мозъка си време, да се отпуснат и да решат какво да правят.

„След дълга стресираща среща или в края на натоварения ден, мъжете обикновено искат да се затворят и да се изолират за малко от останалия свят. Мъжете са склонни да се оттеглят и да търсят усамотение или да се занимават с някаква ниска активност, като например да гледат новини, спорт или работят по малък проект. Естествената склонност на един мъж е да „изключи“, за да възстанови тестостерона и да се освободи от стреса, което го отпуска и го зарежда отново. „-Annis & Nesbitt

Нито един от тези подходи не е правилен или грешен, но те са различни. Различното е добро! Ето защо искаме да имаме мъже и жени в екипите, за да се възползваме от силните им страни.

Следващите факти ще ви заинтригуват и се надяваме да обяснят някои от поведенческите особености на противоположния пол.

Специална бележка: Фактите по-долу са тенденции – не правила. Винаги има изключения от констатациите, но тези тенденции ни помагат да разберем как двата пола са склонни да мислят, да се държат и да действат.

 

Интересен факт № 1: Детайли, Детайли, Детайли

Забелязвали ли сте, че мъжете и жените обикновено споделят и презентират по различен начин в срещите? Това може да е свързано с префронталната кора.

Префронтална кора: (ПФК)

Центърът за вземане на решения в мозъка, който контролира социалното поведение, преценката и последващото мислене.

префронтална кора
Изображение: wikipedia

Префронталната кора

 

Основни различия между половете:

 

 • Жените развиват своята ПФК в по-млада възраст, поради което поемат по-малко рискове като тийнейджъри, отколкото мъже на същата възраст.
 • Жените имат по-голям ПФК, а мъжете имат по-голяма амигдала, което означава, че мъжете имат по-голяма изчислителна сила за евентуални заплахи, а жените имат повече обработваща сила за подробности.

походкатаНинджа съвет: Жените често ще включват повече подробности в процеса на вземане на решения и  ще вербализират тези подробности по време на срещи или в разговори. Това често се тълкува погрешно от колегите мъже. Те смятат, че обсъжданията и разсъжденията на жените отнемат прекалено много време.

Различия в казусите между двата пола : Ние можем да използваме тези знания, за да бъдем по-продуктивни и ефективни при комуникацията си с колегите. Ето как:

 • По време на срещи и брейнсторминг сесии, стимулирайте и използвайте способността на жените да обмислят подробности. Дайте им нужното време за вербализиране на мнението им.
 • Мъжете са много ефективни по време на кризисни ситуации. Те постоянно сканират за потенциални заплахи и след това за решения. Възползвайте се от талантите им по време на напрегната ситуация изискваща вземането на бързи решения.

 

Интересен факт # 2: Тревожност

Познавате ли жена, която се тревожи… много? Не я обвинявайте! Това е дело на нейният мозък. Всичко това се свежда до тревожния център на мозъка.

Предна поясна кора:

предна поясна кора
Изображение: wikipedia
предна поясна кора
Изображение: wikipedia

 

Тази част на мозъка, в която хората обработват емоциите, подреждат спомените и размишляват. Също известен като „центърът на мозъка за тревога“.

Основни различия между половете:

 • Жените имат по-голяма предна поясна кора, което означава, че прекарват повече време в преживяване, опитвайки се да преработват емоциите и разбира се, да се тревожат.
 • Жените имат по-висока степен на безпокойство от мъжете. Изследователите смятат, че това може да се сведе до високо чувствителната женска предна кора.

 

походкатаНинджа съвет: По време на срещи, жените са много по-склонни от мъжете да четат израженията на лицето на хората около тях, да измерват емоционалната температура в стаята и да бъдат чувствителни към хората около тях. Това може да им бъде от полза – те може да забележат повече или да им попречи – може да забележат твърде много.

 

Различия между половете – казуси: Предната поясна кора на една жена може да й даде голяма осведоменост и прозрение, но също така да забавя решенията й, да отвлича вниманието й и да пречи на ефективността.

Повишената чувствителност на жената е едновременно и дар и проклятие.

За жени, които се тревожат: Бъдете търпеливи със себе си, използвайте го като дарба.

За мъжете около притеснителни жени: Бъдете търпеливи с тях и намерете начин да стимулирате позитивите на тази дарба.

Препоръчано за теб:Езикът на женското тяло

 

Интересен факт # 3: Мрежи срещу директни връзки

 

Мозъкът е разделен на 2 полукълба: десния мозък, който използва по-креативна и интуитивна мисъл, и левия мозък, който е за линейно и логическо мислене. Те са свързани с нещо, наречено:

Мазолестото тяло (Corpus Cаllosum):

Мазолесто тяло
Изборажение: wikipedia
Мазолесто тяло, corpus callosum
Изборажение: wikipedia

Плътен сноп от нерви, свързващ дясната и лявата страна на мозъка.

 

Основни различия между половете:

 

 • Мазолестото тяло на жените е с 25% по-голямо от това на мъжете. Това означава, че жените са склонни да маневрират между чувствата и фактите много лесно.
 • Мъжете обичат да мислят на стъпки, обработвайки фактите един по един. С други думи, мъжете мислят в прави линии, докато жените мислят в мрежи, постоянно свързващи идеи.

походкатаНинджа съвет: Линейното мислене на мъжете не е по-добро или по-лошо от мрежо-подобното мислене на жените, но е изключително полезно. Трябва да стимулираме различния тип мислене на нашите партньори в зависимост от ситуацията.

Различия между половете – казуси: Трябва ли да се фокусирате върху проект или да работите  по определен срок? Използвайте мъжкият мозък. Необходимо ви е да видите „голямата картина” и да мислите чрез потенциални възможности? Използвайте женският мозък.

 • Мъжете са изключително добри в това да се фокусират, да се отърват от външните дразнители и да бутат с пълна пара напред.
 • Жените са невероятно добри в холистичното мислене, контекстуализирането на идеите, създаването на нови връзки и идентифицирането на нови фактори.

 

Интересен факт # 4: Успех и неуспех

 

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Мъжете имат много повече от жените, но жените също имат тестостерон! В действителност, начинът, по който тестостеронът действа в организма, сочи към някои интересни различия между половете.

 

Изображение на молеклуата на хормона тестостерон.

Основни различия между половете:

 

Мъжете произвеждат 20 до 30 пъти повече тестостерон от жените.
Мъжете трябва да възстановяват нивата на тестостерон, за да се чувстват успешни.
Въпреки че жените и мъжете имат тестостерон, той се обработва по различен начин в отговор на стреса.

походкатаНинджа съвет: Когато мъжете се чувстват успешни, те имат много тестостерон. Когато преживеят неуспех, те губят тестостерон. Това означава, че се нуждаят от време, за да попълнят запасите си след загуба или поражение.

„Нормалните нива на тестостерон са свързани с чувството за успех у мъжете. Когато мъжете се сблъскат с трудности или срив, нивата на тестостерон ще започнат да намаляват и те ще изпитат понижено настроение или дори ще се почувстват потиснати, докато нивата им не се възстановят. ”-Annis & Nesbitt

Различия между половете казуси: Ето защо мъжете имат нужда от пространство и уединение след дълъг и тежък ден. За разлика от жените, те често не търсят незабавно социална подкрепа или нужда от вербализиране на мислите си.

„Тази динамика също определя някои от причините, поради които мъжете често пренебрегват труден проблем. Избягването на проблема или изключването им дава време да обмислят проблема, често в уединение. Това позволява на мъжете да се възстановят и попълнят нивата на тестостерон и да получат психическа сила и стремеж за справяне с проблема. ”- Annis & Nesbitt

Жените биха могли погрешно да интерпретират „затварянето“ на мъжа като избягване или изоставяне, но всъщност те уравновесяват хормоните в тялото си, за да могат да се справят с проблема.

 • Мъжете трябва да си дадат време да се възстановят.
 • Жените трябва да бъдат търпеливи с мъжете, които се нуждаят от своето време.

 

Интересен факт # 5:: Ефективност

 

Окситоцинът е химичното вещество, което ни помага да чувстваме социалната привързаност. Тя е изключително важна за нашите социални взаимодействия. И мъжете, и жените го произвеждат и се нуждаят от него, за да изграждат връзки. Повече окситоцин означава, че има повече доверие и разбирателство между хората.

 

Изображение на молекулата на хормона окситоцин.

Основни различия между половете:

 

 • И при мъжете, и при жените, окситоцинът намалява кръвното налягане и чувството на страх.
 • При жените окситоцинът може да се повиши по време на релаксиращ разговор или да намалее, ако се чувства пренебрегната, неразбрана или изоставена.
 • Мъжете също се нуждаят от окситоцин, за да намалят нивото на стрес. Въпреки това, твърде многото окситоцин при мъжете намалява нивото на тестостерон, което увеличава стреса им!

 

походкатаНинджа съвет: Мъжете се нуждаят от баланс, а не излишък на окситоцин. Ако са имали стресиращ разговор, те често търсят усамотение или време сами да се успокоят, съберат и стабилизират.

Различия между половете, казуси: Не принуждавайте мъж да говори, ако не е готов. От друга страна, мъжете могат да помогнат на жена, която се чувства стресирана, като разговарят с нея за трудностите и й позволят да изрази емоциите си.

Зашеметяващ факт # 6: Реакция на стреса

 

Изображение на молекулата на хормона кортизол.

Като хора ние произвеждаме кортизол, когато сме подложени на стрес – това е естествено и добро за нас. Той помага за стабилизиране на нивата на глюкозата и регулира обмяната на веществата и кръвното налягане. Но твърде много кортизол за твърде дълго време е вредно за организма. Всъщност, твърде многото кортизол може да забави когнитивните резултати и да затруднява ясното мислене.

 

Основни различия между половете:

 

Проучванията показват, че нивата на кортизол при жените са два пъти по-високи от тези при мъжете.
Нивата на кортизол при жените са четири пъти по-високи от тези при мъжете у дома!
Когато жените не са в състояние да взаимодействат или да си сътрудничат с другите, те не произвеждат достатъчно окситоцин. Това ги затруднява да се възстановят от стреса.

походкатаНинджа съвет: Жените влизат в лоши цикли на стреса, където не могат да се възстановят.

„Окситоцин-произвеждащите дейности при жените работят за понижаване нивата на кортизол и намаляване на стреса. Но когато жените не са в състояние да си сътрудничат по време на работа, или няма достатъчно време да се занимават с лични събития и нужди, техния стрес и тревожност ще се увеличат отвъд тяхната способност да се отпуснат и да се събират. Това нарастване на стреса се дължи на прилив на кортизол, който стимулира производството на тестостерон в женските системи и потиска способността им да произвеждат окситоцин, като по този начин поддържа цикъла на стреса. ”-Annis & Nesbittе

Различия между половете: Жените се възстановяват различно от мъжете, но и двата пола се нуждаят от време, за да се възстановят след събитие, предизвикващо кортизол. Мъжете се нуждаят от време, за да им помогнат. Жените се нуждаят от някой, който да им помогне.

„Повишените нива на кортизол може да има изтощаващ ефект и при мъжете, намалявайки нивата на тестостерона и увеличавайки кръвното им налягане, наличие на тревожност, раздразнителност и умора. Той може също да предизвика повишаване на теглото при мъжете. ”-Annis & Nesbitt

 

Заключение

Причината, поради която написах тази статия, е да ви помогна да се почувствате по-добре относно различията между половете. Те са полезни и необходими! Искаме да имаме различни силни и слаби страни в един екип, в партньорството и в приятелството. Те също ни помагат да разберем и предскажем поведението на нашите сътрудници.

Подобри уменията си с хората с нашите курсове и семинари, които можеш да откриешТУК

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източници: Vanessa Van Edwards / Science of People USA

https://www.scienceofpeople.com/gender-differences/