анимирани цветни човечета хванати за ръка социални умения

Социални умения

Социални умения – защо много хора подценяват силата им?

Социални умения – знаете ли, че това е причината едни от най-богатите хора в света да постигнат успехите си? Колкото и знания и технически умения да притежава един човек, ако не владее добри социални умения, трудно ще успява да напредва кариерно и да създава връзки и контакти.

Кои са типовете социални умения и как овладяването им може да трансформира изцяло личния ви живот и професионалния ви напредък?

В най-общ план социалните умения включват начина, по който поднасяме своите послания, както вербално, така и невербално.

Невербална комуникация – въведение

Като социални животни ние имаме нужда от общуване.  Ако пълноценната комуникация липсва от нашето ежедневие, това би повлияло не само на отношенията с другите.  Това може силно ще засегне нашето добро общо психическо състояние и удовлетвореност от живота.

 

Основи на общуването

Разговаряте с някого, но погледа ви блуждае наоколо и отговорите ви почти не са свързани с това, което вашият събеседник току що ви е казал?

Докато поздравявате, дори не поглеждате този, на когото говорите?

Когато се ръкувате не знаете базова информация за това какво е важно да направите и кое да избягвате?

Основните социални умения не са далеч от това да показвате добри маниери. По време на разговори базисните неща, които трябва да имате предвид е да показвате внимание към това, което казва отсрещната страна – установяване на зрителен контакт, кимане, активно слушане.

 

Знаете ли например, че ако кимате, докато отсрещната страна говори, то ще го предразположите да каже до 3-4 пъти повече информация? 

 

Важно е събеседника ви да усеща, че вие изцяло сте посветен на вашия разговор, а не се разсейвате от странични неща. Тук е важно да отбележим още нещо – това да си гледате телефона, лаптопа или часовника по време на разговор е сигнал, че имате много да поработите над базовите социални умения.

Защо е важно да ги овладеете?

Никога не е твърде късно или твърде рано да започнете да работите по подобряването на социалните си умения. За съжаление тези така необходими за нас умения не се преподават нито в училище, нито в университета. И в колкото повече социални ситуации попадаме, толкова повече объркване и стрес изпитваме. Особено в ерата на технологиите, когато се заблуждаваме, че стотиците контакти в социалните мрежи са символ на добри социални умения. И в момента, в който трябва да общуваме очи в очи, не знаем кой е най-правилният подход.

Създаването на повече и по-качествени връзки с околните се отдава с лекота на едни, но за други е извор на притеснение и силен социален стрес. Някои си го обясняват с това, че някои хора просто притежават „харизма“. Но на въпроса – „Какво е харизма?“, не успяват да дадат точен отговор.

 

нинджа съвет

 

Искате ли да овалдеете всички тънкости на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS и разгърнете напълно вашия потенциал!

 

 

 

Изграждане на връзка

В старанието да се харесате на всички и да получите тяхното одобрение, може да попаднете в ситуация, която никак не е добра за вас. Първо – не е възможно да бъдете харесани от всички. Второ – това не е нито необходимо, нито здравословно. Защо ви е да получавате одобрение, от някой който нито харесвате, нито ще бъде ваша подкрепа, когато се нуждаете от това?

Цялата тази енергия, която ще изхабите в старанието си да угодите на всички, може да бъде използвана за далеч по-полезни за вас дейности. Това, което е важно е да бъдете обградени от хора, които вие харесвате и които са отворени към вас – вашите чувства и нужди. Както и вие към тях. Понякога дори да си помълчите с някой, който ви е близък и ви подкрепя, може да има много повече смисъл от множество повърхностни разговори.

В старанието си да създавате връзки с всички, ще се съгласявате на всяка тяхна молба, ще пренебрегвате своите нужди, за да им угодите. Това, което ще имате в резултат е да забравите какво харесвате, кои сте вие, кое е важно за вас. Постепенно ще загубите себе си и най-ценният ви ресурс – вашето време ще е се е изплъзнало неусетно между пръстите ви.

Защо е важно да можете да изграждате пълноценни връзки?

Овладяването на социалните умения ще ви позволи да откриете „вашите хора“. Тези, с които общуването ще ви е приятно. Тези, в които ще ви е лесно да се припознаете. Тези, от които ще ви е интересно да научавате нови неща и гледни точки. Пълноценната и качествена комуникация с точните хора е далеч по-удовлетворяваща от стотиците „приятелства“ в социалните мрежи.

 

Междуличностно общуване

Междуличностното общуване е много специфична час от важните социални умения, които са нужни на всеки един човек, за да може да комуникира идеите си разбираемо. Споделянето на информация, споделянето на общи моменти, искането на нещо от околните – всичко това е неизменна част от общуването. Но кое е важно да знаем, за да успяваме да сме максимално ефективни?

Често хората са много по-фокусирани върху това, което те самите ще кажат, а не се замислят, че могат да създадат вълнуващ разговор, ако знаят как да задават интригуващи въпроси, които да провокират другата страна да изключи от автопилот.

Не ви ли омръзна разговорите ви да минават по до болка познат шаблон?

– Здравей, как си?

– Добре, ти как си?

– И аз съм добре. Какво време, а? Казват, че цяла седмица ще вали.

– Оф, да. Времето миналата седмица беше супер.

Скука, нали? Нищо, ново, нищо интересно, нищо, което да ни провокира да искаме да продължим разговора, а в главата ни се въртят мисли за странични неща и скоро вече си казваме „Чао, трябва да пием кафе някой, път“, знаейки, че това никога няма да се случи.

 

Ефективност и разрешаване на проблеми

Решаването на проблеми е от много голямо значение, ако искаме да притежаваме отлични социални умения. Защо ли? Защото на всеки може да му се случи да каже нещо, неподходящо, да сбърка, да обиди другия човек без да е искал това или да си е изпуснал нервите.

На много хора им е трудно да си обяснят защо не успяват да изградят качествени отношения. Това е така, защото са твърде фокусирани да променят околните и да търсят вината у тях. А е важно да можем да решаваме проблемите, като се научим да поискаме помощ.  Да се извиняваме, когато сме допуснали грешка, да сме готови да поемем последствията от своите действия.

 

5 начина да разпознаеш настроението на другите по техния тон на гласа

 

Защо е важно да го усвоим?

Хората, които имат затруднения в решаването на проблеми може да започнат да правят всичко по силите си, за да ги избягват. Но това съвсем няма как да бъде приложимо в дългосрочен план. Особено, ако проблемите започнат да стават все по-сложни и да достигнат критични нива. Затова е важно да можете да умеете да съобщавате лоши новини, да можете да потушавате „емоционални“ пожарт, когато са възникнали. Също така е важно да знаете как да предотвратявате проблемите, като умеете да провеждате конструктивни разговори, без да изпадате в крайни емоции.

Старайте се да решавате проблемите очи в очи и не протакайте твърде дълго във времето да проведете изясняващ разговор.

В такива моменти е много полезно да съобразите и емоционалното състояние, в което се намира събеседника.

 

Невербална интелигентност

 

Изграждане на доверие

По време на интервю за работа например, вие не просто трябва да убедите служителят от отдел „Човешки ресурси“, че притежавате всички технически умения и знания, за да ви вземат на дадена позиция. Нужно е нещо повече, а именно да покажете, че сте човек, на който може да се има доверие. Да демонстрирате, че притежавате редица меки умения, че сте способен да се сработите в екип, че сте човек, който е готов да поема отговорност.

 

Защо е важно да умеете да изграждате доверие с окфолните?

Независимо колко сте квалифициран, умен, знаещ – ако не покажете на хората, че сте човек, на който могат да се доверят, не се учудвайте, ако от компанията се спрат на някой с много по-малко знания и умения, но с много по-добри социални умения от вашите. Затова е от огромно значение за вашето кариерно развитие, за вашето финансово състояние да можете да общувате.

Разбира се, социалните умения могат да са полезни освен да напредвате в кариерен план, а и да създавате много по-качествени отношения в личен план – с интимен партньор, семейство, за създаване на трайни приятелства.

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->