съвети от самураите

Съвети от самураите: как да бъдем най-добрата версия на себе си

До скоро се състезавахме с другите, със себе си, с времето… Но колкото и постигнати цели да има човек, нищо не е така ценно както вътрешното чувство, че е на прав път. Периода на карантината може да е чудесен повод да промените начина, по който гледате на много неща в живота. 

 

Иска ви се да постигате все повече и повече. И това е напълно разбираемо. Намираме се във време, в което се състезаваме непрекъснато. Състезаваме се с другите, със себе си, с времето… И сега сме поставени пред една изцяло нова за нас ситуация. Времето сякаш минава покрай нас, но ние седим на едно място. Но понякога да спрем или да отстъпим крачка назад, може да е много полезно.

 

Всичко около нас до скоро бе ориентирано около бързането – бърза мода, бързи технологии, бързи кафета, които вземахме за из път. Но всъщност разполагахме с все по-малко време, по-малко спокойствие и постепенно този начин на жвот ни отдалечавше от онова, което сме и от сегашния момент. Непрекъснато гонехме задачи, планирахме и организирахме.  

 

В момента ситуацията не е много по-различна.

 

Едни мислят за това какъв е бил живота им допреди няколко седмици, докато други с надежда чертаят планове за това какво ще направят след като периода на карантина приключи. Едните са закотвени в миналото, докато другите чертаят план за неясното бъдеще.

 

И всичко това отново ни отдалечава от всичко онова, което СМЕ сега. От това какво се случва около нас точно сега. 

 

Питате ли се как да постигнете истинско щастие?

Мечтаете ли да вдишвате спокойствие и да знаете, че се намирате във вътрешен баланс с най-важният човек – самите вие…

 

В тази статия ще заемем мъдрост от философията на самураите за това, кое може да ни помогне да сме най-добрата версия на себе си. Да започнем едно ново начало, което е ориентирано не към това, да сме в непрекъсната гоненица с времето и борба с обстоятелствата. Ще направим планиране на невидимото за околните – нашите чувства и мисли.

Така ще можем да постигнем баланс отвътре и това да подреди всичко около нас. 

 

1. Съвети от самураите: Спокойствие

 

Когато става дума за философията на самураите, може би първите думи, с които бихте ги асоциирали, са стратегия и битка. Всъщност, за да постигнат оптимална ефективност в своето представяне, те са се фокусирали върху това, „да бъдеш спокоен“. Нещо, което е в пълен контрапункт на настройката на съвременните хора.

 

И е повече от актуална тема в момента, когато да запазим спокойствие може да бъде предизвикателство.

 

Според самураите, когато се ориентираме към вътрешното си Аз, като успеем да постигнем спокойствие на ума, като се дистанцираме от това, което ни казват околните, ще можем да погледнем с хладен и логичен ум на случващото се. Това е тайната съставка на успеха в редица ситуации. От важни бизнес преговори до отношенията с околните като цяло. След изследване върху лимбичната система учените от университета Йейл заключават, че когато чувстваме, че губим контрол, това пряко влияе на работата на префронталния кортекс, като блокира дейността му. Иначе казано – когато сме неспокойни и извън контрол, губим възможността да мислим трезво. 

 

Техники за успокоение

 

2. Съвети от самураите: Приемане

 

Когато не можем да променим ситуация или поведение на човек, единственото, което ни остава е да ги приемем. Веднъж приели нещата такива, каквито са, много по-лесно ще можем да вземем решение дали искаме да продължаваме да сме част от тях, или да продължим в нова посока. Приемането ни дава свобода, която отнема цялото напрежение и стрес, че всичко зависи от нас. 

 

В момента например единственото върху, което иамме контрол е да спазваме социална дистанция и да си седим у дома, колкото е възможно по-дълго време.

 

3. Съвети от самураите: Живот без самосъжаление

 

Самураите вярвали, че всичко се случва с причина. Миналото не може да се промени, но може да ни даде безценни уроци. Ако често потъвате в мисли за минали грешки и непрекъснато се самоанализирате до болка, знайте, че това само ви дърпа назад и не ви позволява да си дадете шанс да поемете в нова посока. Приемете случилото се и обърнете чисто нова страница. Няма по-подходящ момент за това от сегашния. Другата година по това време ще сте благодарни за избора, който сте направили днес.

 

Може би е много по-лесно в момента да виждаме само негативните аспекти, но има и много положителни случвания. Търсете и ще ги намерите.

 

Едно от тях е невероятната скорост, с която се възстановява планетата ни, заради намаления трафик и вредни емисии.

 

4. Съвети от самураите: Не се превръщайте в жертви на егото си

 

Ако твърде много мислите за това, как изглеждате и сте в непрекъсната битка да постигнете определен вид в очите на околните, рискувате да загубите изцяло връзка със себе си. Този съвет от самураите няма как да бъде по-актуален, когато се намираме в непрекъсната борба за постигане на перфектна визия и имидж. Улавяте ли се, че ежедневно се стараете да коригирате снимките, които споделяте в социалните мрежи? Да, напрежението да отговаряме на критериите на днешното общество е огромно. Редица изследвания показват колко негативно влияе на психичното ни състояние цялото това състезание по перфектност.

 

 

нинджа съвет

 

 

Търсте ли начин да се справите със стреса?

Не оставяйте психологическите си нужди на заден план, свържете се с нас и се запишете за индивидуална консултация!

 

 

5. Съвети от самураите: Бъдете отворени за всичко ново

 

Самураите ни учат, че ако винаги сме с отворено съзнание за нови опции, това ще ни помогне по-лесно да забележим възможностите, които ни се предоставят. Това е безценна настройка, която буквално отваря вратите на света пред нас. Това може да се пренесе от отношенията с хората до заниманията, с които запълваме времето си. Не позволявайте рутината да ви завладее. Винаги може да научите нещо ново или да добиете ново умение. 

Какъвто и план да сте си направили за преказване на времето, не забравяйте освен да планирате външно измеримите успехи, и да помислите за това, как искате да се чувствате отвътре.  В психологията това се нарича още „самосбъдващо се пророчество“. Ако вярвате, че можете да извлечете уроци и ползи от дори най-тежката ситуация, то със сигурност ще имате силите да го постинете. 

 

нинджа съвет

 

Колкото и постигнати цели да имате, нищо не е така ценно както вътрешното чувство, че сте на прав път. Усещането, че сте в мир със себе си.Когато подредите вътрешния си свят, ще привличате все повече положителни и вълнуващи случвания и хора.В психологията това се нарича още „самосбъдващо се пророчество“. Ако вярвате, че живота ви ще е изпълнена с възможности, радост и щастие, то всичко около вас ще иска да ви докаже, че сте прави.

 

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Източник: Elle България

 

👁 Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->