тъжна красива жена токсична връзка

Токсична връзка – защо интелигентните жени попадат в този капан

Токсична връзка – чували сте за това, че някои отношения могат да прекрачат границата на търпимото. Не всяка връзка е изпълнена с щастие и романтика. Някои са изпълнени с психически натиск, емоционално страдание и болка. Независимо какво си мислите за тези връзки, в тях попадат хора, за които не сте очаквали, че е възможно.

 

Токсична връзка може да има не само между интимни партньори, но в тази статия ще се опитаме да разкажем за причините силните и независими жени да попадат в отношения, които имат за цел да ги обезличат и изцедят. Насилниците (психически и емоционално) си избират за обект жени, които са уверени и успешни, като една от главните причини за това е личното удоволствие, което изпитват от факта, че са успели да сломят някой, който е силен и успешен.

Жените, които притежават успех, често попадат в романтични отношения именно с такъв тип насилници.

 

Под „насилници“ не разбирайте само физическо насилие, въпреки, че е възможно отношенията да ескалират и до там. Под насилници се има предвид и мъжете, които нанасят непрекъснат психически натиск над половинката си. Това може да се случва и без думи. Жената знае кое би „ядосало“ половинката и се старае да не го прави, за да не го афектира. Това може да бъдат съвсем невинни неща, като например да излезе с приятелки или те да и гостуват у дома.

 

Всеки познава една такава жена – успяла, интелигентна, финансово независима… която попада в лапите на токсичната връзка.Учените посочват, че жените дори се „пристрастяват“ към тези отношения, защото вярват, че могат да ги „поправят“, ако работят достатъчно усилено.

Някой вероятно би казал, че една жена, която е попаднала в токсична връзка, вероятно има занижени стандарти и затова привлича партньори, които не са ѝ на „нивото“. Изследванията обаче опровергават този мит като показват, че интелигентните и силни жени са свикнали да работят здраво за всичко, което имат. По тази причина вярват, че трябва да работят здраво и за спасяването на едни отношения, дори те са токсични.

 

 

Задавали ли сте си някога въпроса – защо ваша приятелка, която е много интелигентна и притежава огромно сърце, се среща с някой, който изобщо не се отнася с нея така, както тя заслужава и във вашите очи той е пълен неудачник?

 

 

Или невероятно успяла колежка от работата, която често разказва за лошото поведение на своята половинка? Може би дори сте ставали свидетели на лошото отношение, опитите да бъде унизена, пренебрегната, „поставена на място“, язвителни забележки към това, което тя прави или начина, по който изглежда и т.н. …

Как така невероятно умни, преуспели жени попадат в токсични връзки?

Изследвания показват, че тези жени са много по-склонни да се „пристрастят“ към токсичните мъже, в сравнение с останалите. С други думи, хората, за които не бихте си и помислили, че биха попаднали в такива отношения, са именно тези, на които им се случва най-често.

Защо жените, чиито стандарти са много високи във всяко друго отношение, допускат това да им се случва? Много по-комплексно е отколкото си мислите и няма нищо общо с това колко високи или ниски стандарти си поставя един човек.

 

Как започва всичко

Една токсична връзка никога не започва по този неприятен начин, който описахме по-горе. Напротив, мъжът ще бъде най-грижовния, внимателен и любящ на света. Постепенно истинската страна на насилника започва да се показва. Всичко е прикрито под маската на силните чувства и загрижеността. Например той може да каже, че според него приятелите ѝ влияят зле, за да успее да ги отдалечи от нея. Лека-полека жената започва все по-често да се извинява за всяко нещо, което той не харесва в нейното поведение. Очите все по-често са пълни със сълзи и болка. Психологът Черлин Чонг, казва че жените, които попадат в токсични връзки изпитват страх, че никога няма да открият мъж, който ще остане с тях до края и че ще бъдат сами до края на живота си.

 

Това е разбираемо, особено, когато един човек попадне в токсични отношения. Колкото повече време остават в плен на тази връзка, толкова повече тяхното самочувствие и удоволствие от живота намаляват.

 

Цялото внимание и усилия са фокусирани върху това да накарат половинката да изпита щастие, вместо да се фокусират върху себе си и собствените си желания и нужди.Това е процес, който е всепоглъщащ и изтощаващ, защото се превръща в непрекъсната ментална битка със самите себе си. Внушено им е, че не правят нищо както трябва. Непрекъснато са наказвани (било то с мълчание или кавга), увиквани и обиждани за неща, които не разбират.  Това може да са дребни неща, като например неизбърсана маса, неподреден по стандарта на насилника шкаф и много други неща, на които се обръща огромно внимание, а те сами по себе си са незначителни.

 

МИТ- не е вярно, че жените, които попадат в токсични връзки са слаби психически

 

Предистория на една токсична връзка

Токсичните партньори винаги идват с емоционален багаж от миналото. Те може да разказват, че са имали тежко детство, преживели са банкрут, били са уволнени от престижна работа и т.н. От своя страна жените се опитват да компенсират всичко, което е отнето на половинката като им го предоставят. Не е учудващо, че често дамите поемат грижата за финансовата обезпеченост на партньора, като не очакват от него да плаща каквото и да е. Оправдават лошото му поведение и отношение с болезненото му минало и вярват, че така могат да му помогнат да се „излекува“ от миналото. Превръщат се в доброволна жертва, която да изкупи със собственото си страдание това, което е превърнало техния любим в токсична личност.

 

Пристрастяването

Жертвите, попаднали в токсична връзка буквално се пристрастяват към нея. Това е много трудно да бъде разбрано от хората, които не са ставали жертва на подобни отношения. Учените обясняват случващото се с термин, който наричат „trauma bonding” (свързване чрез травма). Това се дължи на непрекъснатото отблъскване и привличане, което имат с партньора си. На хормонално ниво това се обяснява чрез високите нива на хормона на стреса кортизол, когато са отблъсквани от любимия, редувани с приливи на допамин, когато получат „награда“  за добро поведение. В резултат са готови да жертват всичко за онези малки моменти на щастие и любов.

 

 

 

Искате ли да знаете как да привличате правилните за вас хора?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

В търсене на Жена Трофей

Токсичните мъже винаги ще продължават да търсят жена, чиито успехи и постижения ще могат да припишат на себе си. Така те успяват да блеснат с чужд блясък и успех, без да имат никаква услуга за това. Постепенно искат да установят пълен контрол върху живота на жената и да обсебят и вземат за себе си всичко нейно – материални придобивки, нейното време, независимост … В най-общ план целта е да може да поеме пълен контрол над нея, нейните решения, обкръжение, среда. Един от популярните начини да „върже“ жената е като я склони да си направят бебе или директно я забремени без да й каже за плана си. За съжаление чрез детето той цели единствено това да е сигурен, че тя няма да го напусне и ще бъде зависима от него. Същото може да се направи и чрез предложението за брак, особено, ако годежа се случи в твърде ранен етап от връзката. За жената това може да изглежда като знак на истиснки силни чувства и любов, но той просто не иска да губи време и да рискува тя да му се изплъзне. 

 

Токсична връзка – кръговрат

Обърнете внимание на историята на своите връзки. Забелязвате ли някаква зависимост и повтаряемост? Ако попадате от една токсична връзка в друга, това не е учудващо. Именно жена, която наскоро е прекратила дълга изтощаваща психиката връзка, е много по-склонна да попадне в нови токсични отношения. Причина за това е вътрешното чувство, което нашепва, че не заслужавате повече и че това може би е последния ви шанс да намерите човек, който да бъде до вас и да не останете сами завинаги.

 

Успешните жени са готови да полагат усилия за това, което имат

Преуспелите жени са такива, защото са свикнали да работят здравo за това, което искат. Те знаят, че постоянството води до постигането на добри резултати. Именно затова влагат същата настройка и отношение и спрямо своите интимни отношения. След като им е помагало във всяко друго поприще, защо това да не проработи и сега?

Всичко това се случва подсъзнателно, а не е резултат от обмислена стратегия. Психолози обясняват това с емпатията, които тези жени изпитват към своята половинка. Те непрекъснато се опитват да оправдаят и да проявяват разбиране към отношението на токсичния партньор. Жените в такава връзка непрекъснато дават от себе си, като не осъзнават, че другата страна няма намерение да направи същото за тях. През цялото време ги крепи надеждата, че нещата ще се променят и че е тяхна отговорността това да се случи.

 

Защо токсичните мъже избират успешни жени?

Вероятно си мислите, че токсичните мъже ще търсят наивна, доверчива и лесно манипулируема жертва. Но това съвсем не е така. Тук в пълна сила е активиран ловния инстинкт на токсичния мъж, който иска да може да се „окичи“ със своето завоевание. Те искат жена, която има много за даване и може да задоволи тяхната патологично егоцентрична личност. Нарцистичните мъже са отличен пример за това.

Те търсят жена, която е силна, на която може да се разчита, че ще се грижи за тях. Търсят умна жена, която да убедят, че те са по-умни от нея. Жена, която е част от високопоставено в обществото обкръжение. Това е от особено важно значение за токсичния мъж. Така тя е техния билет за вход сред високопоставени и успели хора, от които ще могат да извлекат допълнителна облага. Те не случайно се спират на независими жени, които могат да се грижат за себе си, за да не им се налага да го правят за тях.

Но защо една жена би се поставила в такива положение? Отговора не може да е по-малко комплексен от всичко, което вече разгледахме. Без да навлизаме в подробности ще обобщим, че токсичните мъже дават всичко от себе си, за да привлекат жената в началото на връзката. От неустоим чар, внимание, подаръци, обещания за приказно бъдеще, до бурен сексуален живот. Това са само част от обезоръжаващите техники на тези мъже.

 

Как да се предпазите от токсична връзка?

Дайте си време да се свържете отново със себе си и да се преоткриете. Бързото преминаване от една връзка в друга е нездравословно, защото шансът да повторите старите грешки и да допускате отново неподходящи хора в живота си са големи. Бъдете търпеливи. Споменете си какво сте обичали да правите преди, но сте спрели с времето. Върнете се към всичко, което харесвате и се отворете за всичко ново и непознато, което винаги сте искали да опитате.

Важно е да можете да заземите себе си и да си спомните колко много качества и способности притежавате. До сега сте свикнали да се грижите за благосъстоянието на някой друг. Време е да положите същите усилия и да ги насочите към себе си. Съобразявали сте се да отговорите на образа, който ще направи партньора ви щастлив, но никога не сте успявали да го постигнете и сега имате огромна празнина, която е време да запълните. Самочувствието ви е пострадало и сте забравили колко много можете, колко сте красиви отвътре и отвън.

До момента се свикнали да работите здраво в посока на постигането на нещо, но понякога най-доброто решение е да можете да спрете за момент. Да осъзнаете къде се намирате, как сте стигнали до там и кое е мястото, където искате да бъдете в бъдеще.

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

Статията е вдъхновена от: FAIRY GOD BOSS