токсични отношения мъж и жена анимирани

Токсични отношения – 10 признака

Токсични отношения – как да определите дали отношенията ви не са извор на болка и страдание  как можете да се предпазите

 

Ако усещате, че вашите отношения ви изтощават емоционално, вероятно сте обект на токсично въздействие. Но не бързайте от най-малкия повод да си правите големи заключения. Важно е да се уточни, че дори най-хармоничните отношения имат пикове и спадове, което не ги прави токсични.

Нездравословните отношения, които се определят като токсични, могат да повлияят в дългосрочен план на вашето самочувствие, поглед над света, развитие, психическо и физическо здраве. За хората, които са попаднали в такива отношения, може да бъде трудно да ги разпознаят. Може би търсят вината в себе си или не искат да признаят, че нещата не вървят добре, защото са инвестирали твърде много време и усилия във връзката.

Ето някои съвети, които ще ви помогнат да разпознаете дали връзката ви е токсична:

1. Никога не става по-добре

Човек, който е под въздействието на токсична личност, винаги ще таи надежда, че нещата ще се оправят. Ще пази спомена за това, което е било в началото на връзката и това ще е основен стимул да се старае да я поддържа. Ще оправдава поведението на другия с проблеми в работата, напрежение, неразположение и т.н. Но колкото и шансове да дава, ще вижда, че отношенията не стават по-добри, а проблемите само се задълбочават.

2. Комуникацията липсва

В една токсична връзка никога няма да се чувствате комфортно да говорите за емоциите и мислите си, защото знаете, че това ще доведе до поредния скандал или „наказание“ с мълчание. Ще се улавяте, че цензурирате всичко, което казвате. Няма да сте себе си, защото знаете, че това няма да се приеме добре. Токсичният партньор ще проявява често крайни емоции и това постоянно ще ви държи на тръни. Когато възникват спорове, целта на партньора няма да е да разговаряте, за да решите проблема. За каквото и да става дума, накрая винаги вие ще сте тези, които са виновни и трябва да се извиняват, дори да нямате никаква вина.

3. Щастие ли?

Едни токсични отношения буквално изсмукват щастието от вашето ежедневие. Започвате все по-рядко да се усмихвате, усещате непрекъснато напрежение, тежест, притеснение. Чувствате, че сякаш нон-стоп стъпвате по тънък лед. Внимавате за всеки жест, за всяка дума. Постепенно в старанието си да отговорите на стандартите на токсичния партньор сте загърбили своето истинско Аз. Постепенно всичко се подчинява на желанието ви да избегнете критики, подмятания и подигравки. Стараете ли се да не си пускате определена музика? Съобразявате ли какъв тип дрехи обличате? Каквото и да правите, няма да е достатъчно добро и „правилно“ в очите на партньора. Малките неща може да ви подскажат големи истини за отношенията ви.

 

нинджа съвет

 

 

Търсте ли начин да се справите със стреса?

Не оставяйте психологическите си нужди на заден план, свържете се с нас и се запишете за индивидуална консултация!

 

 

 

4. Личностно развитие

Улавяте ли се, че не споделяте за свои успехи и постижения, защото знаете, че партньорът ви ще се подразни? Или може би умишлено пропускате възможности за професионално или личностно развитие, знаейки, че няма да получите подкрепа. Чувате ли неща от типа: „не ставаш за това“, „кой ще те вземе теб на работа“, „сериозно ли мислиш, че имаш шанс?!“?

Може дори често да получавате язвителни коментари относно начина, по който изглеждате. Всичко това ви кара да започвате все по-силно да се съмнявате в себе си и да подкопава самочувствието ви. Предстои ви награждаване, повишение, дипломиране или друг важен за вас повод – не очаквайте да се зарадват за вас или да получите подкрепа.

5. Негативизъм във всеки аспект от живота

Токсичните отношения могат съвсем реално да повлияят на вашето здраве, жизненост, външен вид, психическо състояние. Дори по принцип да сте много ведър и позитивен човек, в един момент всичко това ще се трансформира в дълбоко нещастие. Малките неща от живота няма да ви радват. Смачканото самочувствие ще се изпише на лицето ви. Посърнал поглед, прегърбена стойка, липса на желание да се погрижите за себе си и за външния ви вид – това са само част от признаците, че сте в токсични отношения.

Психология на глупостта

6. Близките ви усещат

Ако всички ваши приятели и близки са загрижени за вас и непрекъснато ви питат „как вървят нещата“, то може би оставате слепи за очевидни за другите истини. Понякога е трудно да осъзнаем какво се случва и е добре да се огледаме в очите на най-близките.

7. Далеч от очите – далеч от проблемите

Моментите, в които изпитвате блажено спокойствие, са всички онези пъти, в които сте далеч от партньора. Дори да са само няколко дни, те за вас са като истински подарък и се чувствате леко, дори най-малките неща като пеенето на птичките успяват да ви изпълнят с радост и щастие.

8. Емоционален багаж

Токсичните хора винаги носят със себе си проблемите от миналото. Това може да са неуспехи в професионален план, провалени връзки, лошо детство, комплекси… Каквото и да е, вие ще искате да „компенсирате“ миналото, за да излекувате емоционалната болка на любимия човек. Ще сте готови да давате от себе си, да правите компромиси с важни за вас неща, да преглъщате болки и обиди.

Запомнете, че вие нямате вина за това, което се е случвало в миналото и не е нужно да изкупвате чужди грешки.

9. Винаги на последно място

Изпитвате вина да поставяте себе си и своите нужди на първо място, защото ви е вменено от партньора, че сте „нарцисист“ и мислите само за себе си. За да докажете, че това не е вярно, пренебрегвате нуждите си. Постепенно започвате да съобразявате всяко ваше действие с чуждите очаквания и желания. Неусетно се изгубвате в образа, който се опитвате да изградите. Независимо колко се стараете, отново нищо не е достатъчно, за да ощастливи партньора.

10. Вие нямате вина

Токсичните личности ще искат да окупират всичко ваше – времето ви, вниманието ви, самочувствието ви, успехите ви. Ще ви бъде вменявана вина, за да бъдете поставяни в подчинена позиция. Здравословната връзка ще ви дава крила да летите, да се развивате и да сте щастливи. Токсичната връзка ще изпива всяка капка сила от вас. Личностите, които се опитват да ви третират по този начин, го правят, защото имат нужда да се „захранят“ с вашето подчинение. Тъй като не успяват да контролират събитията в своя живот, те ще искат да разполагат с пълен контрол над вас. Само така могат самите те да се чувстват по-добре спрямо себе си. Запомнете, че хората, които са истински уверени и ви обичат с чиста любов, ще ви дават възможност да вярвате, че можете да постигнете всичко, което пожелаете.

Токсична връзка – защо интелигентните жени попадат в този капан

 

Източник: Elle България

 

👁 Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->