тон на гласа жена в опо арт изображение, която говори нещо

5 начина да разпознаеш настоението на другите по техния тон на гласа

Време за прочитане на статията: 4 минути

Благодарение на невербалното поведение на хората, може да научим това, което те не ни казват. Това може да включва техните истински чувства, страхове, притеснения и намерения.

В тази статия ще обърнем внимание на една конкретна част от невербалното поведение, а именно гласът. Чрез тонът на гласът ние предаваме 38% от информацията, като останалите 7% са за думите, които използвамe и цели 55% остават за езикът на тялото ни.

В огромна степен ние възприемаме много по-ясно как ни е представена дадена информация, отколкото какво е семантичното съдържание на думите.

1. Тон на гласа

Чрез нашия тон на гласа,  можем да накараме един човек да се почувства добре в нашата компания или точно обратното – да го напрегнем безкрайно. В зависимост как променяме тона на своя глас, ние директно влияем на това как другите ни възприемат. Нашият тон на гласа е детайла, който добавя стойност към личността ни и успява да ни припише определени качества, като например: дали сме мили или агресивни; дали сме любезни или нахални; дали сме уверени или свенливи; студени или сърдечни; начетени или необразовани и т.н.

Разбирате, че това какъв тон на гласа използваме е от огромно значение.

 

нинджа съвет

Нинджа съвет:

Знаете ли, че благодарение на тона, който използвате можете да привлечете вниманието на вашите слушатели?

Какво е нужно да направите? Не повишавайте тона си, когато искате да бъдете чути, а точно обратното – намалете го. Така ще провокирате околните да искат да слушат много по-внимателно какво казвате и ще приковете вниманието им върху вас.

 

 

2. Височина на гласа

В много напрегнати ситуации, когато трябва да отговорим на неудобен въпрос или да изнесем презентация пред непозната публика, нашият глас издава напрежението, което изпитваме. Това може да се изрази чрез изтъняване и пресипване на гласът например. Физиологичната причина за това се крие в напрежението, на което са подложени гласните ни струни. Обикновено жените имат по-висок глас от мъжете. Колкото по-нисък и плътен е един глас, за толкова по-мъжествен се възприема от останалите един мъж. Има и още нещо, което е важно да се има предвид. На подсъзнателни ниво ние възприемаме хората с плътен глас за по-авторитетни, компетентни и заслужаващи доверие.

Жените, които имат твърде висок глас често са възприемани като неинтелигентни, некомпетентни или твърде емоционални. Същото важи и за мъжете – тези с твърде висок глас не са взимани много насериозно от околните.

Любопитна подробност, е, че някои известни личности и политици умишлено се стараят да променят височината на своя глас, за да променят представата на околните за себе си и да добият повече авторитет. Например Маргарет Тачър в началото на своята политическа кариера е имала много по-висок и леко писклив глас. В годините на нейната кариера се наблюдава значителното намаляване на височината на нейния глас. Оказва се, че е работила със специалист, който й е помогнал да овладее гласът си и да го направи да звучи много по-плътен. Друга популярна личност, която е известна със своя умишлено преправен глас е основателката на компанията „Теранос“ Елизабет Холмс. Тя стана известна с една от най-крупните измами, на която сме били свидетели в близките години. Холмс е популярна със своя плътен глас, който рязко контрастира с обичайния за жените диапазон.

Когато искате да внушавате авторитет се старайте да не говорите с много голяма височина в гласът си.

Говорейки за разпознаване на чувствата на другите, имайте предвид, че когато някой говори с нисък и плътен глас, най-вероятно се чувства уверен в себе си и това, което казва. Докато, ако долавяте, че някой говори с много голяма височина в своя глас, в сравнение с нормалния му говор, то може би изпитва силен стрес и се опитва да овладее себе си, но не много успешно.

3. Възходяща интонация

 За да обясня тази точка ще направим малко упражнение.

Представете си (най-добре е да го упражните реално, ако можете), че казвате името си по два различни начина.

В първия го казвате като съобщително изречение: “Аз се казвам Ина.”

Във втория начин си представете същото изречение, но във формата на въпрос: “Аз се казвам Ина?”

В първото изречение интонацията е низходяща в края на изречението, а във втората е възходяща.

Представете си сега друго изречение, в което вие обявявате цената на даден продукт пред ваш клиент:

В първия случай го казвате като съобщително изречение с низходяща интонация: “Цената на продукта е 500лв.”

Във втория случай го казвате с възходяща интонация: “Цената на продукта е 500лв?”

Усещате ли разликата?

В първия случай вие съобщавате на клиента цената категорично, а във втория му давате подсъзнателен сигнал, че не сте сигурни и звучи като въпрос. Именно тази възходяща интонация дава подсъзнателен сигнал на вашия клиент, че цената подлежи на коментар и че не е крайна. Неуместната възходяща интонация може сериозно да подкопае вашия бизнес, защото подсъзнателно вие давате на клиента информация за вашата собствена несигурност, колебливост и неувереност в цената на продукта, който се опитвате да продадете.

Същото може с пълна сила да важи и за вашите интимни отношения и социални контакти. Затова бъдете внимателни кога използвате възходяща интонация, за да не звучат съобщителните ви изречения като въпросителни. Винаги, когато искате да кажете нещо с категоричност внимавайте да използвате само низходяща интонация.

4. Скорост на говорене

Различните хора имат различна скорост на говора, едни говорят по-бавно, други по-бързо. Това, за което трябва да сте наблюдателни са промените в скоростта на техния говор. Промяната в нормалната скорост на говоренето може да е индикатор, че даден човек в момента изживява стрес или че се опитва да избегне да отговаря на неудобен или деликатен въпрос.

5. Прокашляне / прочисване на гърлото

Може да забележите човек да си прочиства гърлото или да се прокашлят преди да отговорят на някакъв въпрос или когато са попаднали в неприятна за тях ситуация. Когато бъде отправен неудобен или груб въпрос, отново е възможно да се наблюдава такава реакция. Джо Наваро отбелязва, че хората се прокашлят, когато се готвят да излъжат, но подчертава, че това не е сигурен индикатор за лъжа, тъй като е възможно и честен човек да го направи в резултат на напрежение и стрес.

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я!

В социалните мрежи имаме още редица интересни публикации!

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

Тук може да разгледате повече за предстоящите ни обучения.

За още полезни статии->

 

Източник: Джо Наваро „Речник на езика на тялото“ 2019

 

КОМЕНТИРАЙ И ЗАДАЙ ВЪПРОС

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *