тон на гласа жена в опо арт изображение, която говори нещо

5 начина да разпознаеш настоението на другите по техния тон на гласа

Благодарение на невербалното поведение на хората, може да научим това, което те не ни казват. Това може да включва техните истински чувства, страхове, притеснения и намерения.

В тази статия ще обърнем внимание на една конкретна част от невербалното поведение, а именно гласът. Чрез тонът на гласът ние предаваме 38% от информацията, като останалите 7% са за думите, които използвамe и цели 55% остават за езикът на тялото ни.

В огромна степен ние възприемаме много по-ясно как ни е представена дадена информация, отколкото какво е семантичното съдържание на думите.

1. Тон на гласа

Чрез нашия тон на гласа,  можем да накараме един човек да се почувства добре в нашата компания или точно обратното – да го напрегнем безкрайно. В зависимост как променяме тона на своя глас, ние директно влияем на това как другите ни възприемат. Нашият тон на гласа е детайла, който добавя стойност към личността ни и успява да ни припише определени качества, като например: дали сме мили или агресивни; дали сме любезни или нахални; дали сме уверени или свенливи; студени или сърдечни; начетени или необразовани и т.н.

Разбирате, че това какъв тон на гласа използваме е от огромно значение.

 

нинджа съвет

Нинджа съвет:

Знаете ли, че благодарение на тона, който използвате можете да привлечете вниманието на вашите слушатели?

Какво е нужно да направите? Не повишавайте тона си, когато искате да бъдете чути, а точно обратното – намалете го. Така ще провокирате околните да искат да слушат много по-внимателно какво казвате и ще приковете вниманието им върху вас.

 

 

2. Височина на гласа

В много напрегнати ситуации, когато трябва да отговорим на неудобен въпрос или да изнесем презентация пред непозната публика, нашият глас издава напрежението, което изпитваме. Това може да се изрази чрез изтъняване и пресипване на гласът например. Физиологичната причина за това се крие в напрежението, на което са подложени гласните ни струни. Обикновено жените имат по-висок глас от мъжете. Колкото по-нисък и плътен е един глас, за толкова по-мъжествен се възприема от останалите един мъж. Има и още нещо, което е важно да се има предвид. На подсъзнателни ниво ние възприемаме хората с плътен глас за по-авторитетни, компетентни и заслужаващи доверие.

 

Жените, които имат твърде висок глас често са възприемани като неинтелигентни, некомпетентни или твърде емоционални. Същото важи и за мъжете – тези с твърде висок глас не са взимани много насериозно от околните.

 

Любопитна подробност, е, че някои известни личности и политици умишлено се стараят да променят височината на своя глас, за да променят представата на околните за себе си и да добият повече авторитет. Например Маргарет Тачър в началото на своята политическа кариера е имала много по-висок и леко писклив глас. В годините на нейната кариера се наблюдава значителното намаляване на височината на нейния глас. Оказва се, че е работила със специалист, който й е помогнал да овладее гласът си и да го направи да звучи много по-плътен. Друга популярна личност, която е известна със своя умишлено преправен глас е основателката на компанията „Теранос“ Елизабет Холмс. Тя стана известна с една от най-крупните измами, на която сме били свидетели в близките години. Холмс е популярна със своя плътен глас, който рязко контрастира с обичайния за жените диапазон.

 

Когато искате да внушавате авторитет се старайте да не говорите с много голяма височина в гласът си.

 

Говорейки за разпознаване на чувствата на другите, имайте предвид, че когато някой говори с нисък и плътен глас, най-вероятно се чувства уверен в себе си и това, което казва. Докато, ако долавяте, че някой говори с много голяма височина в своя глас, в сравнение с нормалния му говор, то може би изпитва силен стрес и се опитва да овладее себе си, но не много успешно.

3. Възходяща интонация

 За да обясня тази точка ще направим малко упражнение.

 

Представете си (най-добре е да го упражните реално, ако можете), че казвате името си по два различни начина.

В първия го казвате като съобщително изречение: “Аз се казвам Ина.”

Във втория начин си представете същото изречение, но във формата на въпрос: “Аз се казвам Ина?”

В първото изречение интонацията е низходяща в края на изречението, а във втората е възходяща.

Представете си сега друго изречение, в което вие обявявате цената на даден продукт пред ваш клиент:

В първия случай го казвате като съобщително изречение с низходяща интонация: “Цената на продукта е 500лв.”

Във втория случай го казвате с възходяща интонация: “Цената на продукта е 500лв?”

 

Усещате ли разликата?

В първия случай вие съобщавате на клиента цената категорично, а във втория му давате подсъзнателен сигнал, че не сте сигурни и звучи като въпрос. Именно тази възходяща интонация дава подсъзнателен сигнал на вашия клиент, че цената подлежи на коментар и че не е крайна. Неуместната възходяща интонация може сериозно да подкопае вашия бизнес, защото подсъзнателно вие давате на клиента информация за вашата собствена несигурност, колебливост и неувереност в цената на продукта, който се опитвате да продадете.

Същото може с пълна сила да важи и за вашите интимни отношения и социални контакти. Затова бъдете внимателни кога използвате възходяща интонация, за да не звучат съобщителните ви изречения като въпросителни. Винаги, когато искате да кажете нещо с категоричност внимавайте да използвате само низходяща интонация.

 

Искате ли да знаете всичко, което ще ви помогне  да изглеждате и звучите уверено?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

4. Скорост на говорене

Различните хора имат различна скорост на говора, едни говорят по-бавно, други по-бързо. Това, за което трябва да сте наблюдателни са промените в скоростта на техния говор. Промяната в нормалната скорост на говоренето може да е индикатор, че даден човек в момента изживява стрес или че се опитва да избегне да отговаря на неудобен или деликатен въпрос.

5. Прокашляне / прочисване на гърлото

Може да забележите човек да си прочиства гърлото или да се прокашлят преди да отговорят на някакъв въпрос или когато са попаднали в неприятна за тях ситуация. Когато бъде отправен неудобен или груб въпрос, отново е възможно да се наблюдава такава реакция. Джо Наваро отбелязва, че хората се прокашлят, когато се готвят да излъжат, но подчертава, че това не е сигурен индикатор за лъжа, тъй като е възможно и честен човек да го направи в резултат на напрежение и стрес.

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източник: Джо Наваро „Речник на езика на тялото“ 2019