два профила на глави и лабиринти вътре в тах социопатите психопатите 5 разлики

5 разлики между психопатите и социопатите

Време за прочитане на статията: 5 минути

Психопатите и социопатите винаги са били интересен обект за разглеждане, както от психолозите, така и от криминалистите.  Макар и да събуждат обща конотация сред хората, те имат различни характеристики. Много специалисти спорят относно значенията на тези различния и в тази статия не претендираме за изчерпателност по тази обширна тема.

Д-р Скот Бонд изтъква няколко интересни хипотези, като например, че психопатията е в резултат на генетическа заложеност, докато социопатията е в резултат на заучено поведение. Той смята, че социопатията е възможно да възниква в резултат на травма, физически или емоционален тормоз в детството.

Хората често бъркат социопатите и психопатите. Това не е учудващо, след като имаме предвид, че и двата типа споделят общи черти, свързани с Антисоциалното Личностно Разстройство.

Според Петфакторния модел за личностните черти (Големите 5), основни черти на Антисоциалното Личностно Разстройство са:

 

 • Егоцентризъм

 • Липса на емпатия

 • Манипулативност

 • Враждебност

 • Импулсивност

 

Макар и всички тези черти да са общи, както за един социопат, така и за един психопат, има известни различния, на които ще обърнем внимание по долу:

 1. Психопатите нямат съвест

Това е една от основните разлики между психопатите и социопатите. Докато социопатите могат да изпитват вина и угризения в известна степен, част от чертите на психопатите е липсата на емпатия, вина и угризения.

 1. Психопатите са манипулативни и пресметливи

Чрез своя чар и харизма психопатите могат да бъдат особено манипулативни и пресметливи. Те са изключително сдържани и могат да скрият много добре своите емоции. Затова и те са много добри лъжци, тъй като владеят отлично, както емоционалното, така и физическото си състояние и е много трудно да бъдат уловени в лъжа. Те са много организирани и при тях няма да намерите пропуски в перфектното им поведение, с което се стараят да поддържат определен от тях образ, чрез който искат да бъдат възприемани от околните.

Социопатите от своя страна са много по-малко организирани и при тях е много по-вероятно да проявят спонтанно поведение, чрез което да издадат сами своите преднамерени и злонамерени действия. С други думи, социопатите имат много “по-нормално” поведение, в сравнение с психопатите. Те не могат да поддържат идеалния образ, който могат психопатите, не и за дълго.

 1. Социопатите са способни да създават връзка с околните

Както беше посочено по-горе, социопатите могат да изпитват разкаяние, те също са способни да създават дълбоки емоционални взаимоотношения с определени хора – както със семейството си, така и с приятели. Психопатите от своя страна са неспособни да направят това, заради липсата на всякаква емпатия у тях.

 1. Мозъкът на психопатите е различен от този на останалите хора

Важно е да се има предвид, че мозъкът на психопатите е различен от този на другите. Префронталния кортекс, който е отговорен за вземането на решения, социалното поведение и изразяването на личността, както и амигдалата, която е отговорна за емоциите, не се активират по време на сканиране на техния мозък. Което означава, че при психопатите в тези ключови за емоционалното поведение центрове се отчита много слаба до никаква активност.

 1. Психопатията е много по-тежка форма на социопатията

Може да се каже, че всички психопати са социопати, но социопатите не са задължително психопати. И психопатите и социопатите споделят общи черти, но имат и редица разлики, част от тях разгледахме.

 

Сега ще разгледаме малко по-подробно как можете да разпознаете социопатите около вас, тъй като е много по-вероятно да ги срещате по-често от психопатите.

Ето и няколко признака, по които да отчетете, че сте срещнали социопат:

футуристични силуети на мъж 5 разлики между психопатите и социопатите

 1. Те възприемат себе си като повелители на всичко и всички

Социопатите имат склонност да категоризорат редица хора и материални обекти като “свои” и имат силно развито собственическо чувство.

По време на спор, те не виждат проблема в себе си. Умеят много добре да си служат с манипулативни техники, за да обвиняват другите и да им вменяват редица характеристики, с които да ги провокират да им се извиняват и те самите да бъдат “жертвите” в ситуацията.

Това тяхно чувство за самодоволство и безнаказаност е подкрепено от техния неустоим чар, с който те имат склонността да манипулират околните. В очите на другите те често са възприемани като чаровници и така използват околните като “инструменти”, чрез които да постигат целите си.

От бизнес гледна точка те са много силно изразен авторитарен тип, като понякога може и да проявяват тираничност, стига да им се даде възможност.

 1. Могат да имат проблеми с поведението, да са злонамерени и хитри

В някои случаи техните склонности да се държат по тези начини, може да им донесе проблеми със съдебната система, тъй като не обичат да следват правила, рамки и закони. Социопатите лъжат много често и това се е превърнало в част от тяхната личност. Те са изключително хитри и могат с лекота да убедят околните в тяхната гледна точка или да ги склонят да действат в тяхна подкрепа.

Макар и да могат да изграждат силна емоционална връзка с някои хора, като цяло за социопатите е трудно да задържат за дълго приятелите си. Разбирането и съчувствието, което те демонстрират често е симулирано, а не действително чувство. Не рядко го правят, защото имат мотив за определена цел, която искат да постигнат.

Въпреки това, за разлика от психопатите, те имат усещане за морал, но и те изпитват удоволствие от тяхното собствено антисоциално поведение.

 1. Безотговорни са и на тях не може да се разчита

Социопатите не проявяват интерес към нуждите на другите, техния живот и дори безопасност. Понякога не са особено внимателни и към своята собствена безопасност. Имат навика да прехвърлят вината на другите, дори отговорността да е изцяло тяхна.

От бизнес и лична гледна точка, те не са особено организирани, не могат да правят планове и нямат реалистична визия за бъдещето. Имат навика да експлоатират останалите за своя собствена облага без да се замислят.

 1. Имат импулсивна натура и трудно се контролират

Ако имате отношения със социопат ще попаднете в непрекъснат цикъл от техни настроения – моменти на мир и спокойствие, редувани с моменти на гняв и понякога прерастващи в емоционално или физическо насилие, следвани отново от мир и спокойствие. Това може да ви накара да се чувствате безпомощни. Социопатите имат навика да прилагат тормоз над по-безпомощните от тях хора, които са с по-нисък социален статус, по-слабите и беззащитните – като например възрастни хора, бездомници, деца, както и животни.

Това, което може да ядоса нормалните хора, може изобщо да не провокира емоция и реакция у социопатите. От друга страна неща, за които останалите не биха реагирали, би било “спусък”, който да активира гнева на социопатите.

 1. Целта оправдава средствата

Макар и да са способни да изпитват вина и угризения, това е в много по-ниска степен, за разлика от останалите хора. За тях е важна целта, която са си поставили и техните мотиви за действия, винаги са оправдани за тях. Ниските им нива на емпатия не им позволява да съчувстват на своите “жертви”, за тях е много по-важно да постигнат желаното и не се интересуват каква болка или вреда биха нанесли на околните.

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я!

В социалните мрежи имаме още редица интересни публикации!

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

Тук може да разгледате повече за предстоящите ни обучения.

За още полезни статии->

 

 

КОМЕНТИРАЙ И ЗАДАЙ ВЪПРОС

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *