лъжите
лъжа
лъжите
лъжа

8 мита за лъжите

Време за прочитане на статията: 3 минути

Лъжите са част от нашия живот и сме гo приели за факт. Но когато ни се наложи самите ние да разкрием дали сме лъгани, сме изправени пред истинско предизвикатество. Днес ще разгледаме осемте най-разпространение мита за лъжите, развенчани от д-р Пол Екман. Той е световноизвестен психолог, който открива седемте универсални микроизражения. 

Лъжите са трудни са разкриване, особено, когато вярваме в митове, които допълнително ни пречат да открием истината.

Мит # 1 – Всички лъжат.

Не е така. Не и за сериозните въпроси, а не за лъжи, които, ако бъдат уловени, могат да доведат до края на връзка, уволнение, свобода, големи суми пари или самия живот. Това са, както д-р Екман нарича “лъжи с висок залог”. Това са лъжите, които полицията, ФБР и несигурните съпрузи се опитват да уловят. Това са лъжите на престъпника, терориста, кръшкача, насилника.

Мит № 2 – Никой не лъже.

Едва ли. Почти всеки казва някаква лъжа. Учтивостта е пример за това, както и хваленето на домакина, когато вечерята съвсем не е била превъзходна, ласкателствата и така нататък. Никой не очаква да се каже цялата истината в тези ситуации.

 

 

Искате ли да овладеете всички тънкости на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

Мит # 3 – Жените могат да разкриват лъжите по-добре от мъжете.

Не, не могат. На повечето хора им е много трудно да разпознаят лъжата, заблудени от авторитета и позицията в обществото на лъжеца, например. Често те самите искат да повярват на лъжеца. Искате ли да разберете дали вашият любим е неверен, дали децата ви употребяват наркотици, дали този, който препоръчвате за позицията в службата ще злоупотреби? Това са трудни за приемане истини, така че  лъжата често си сътрудничи с желанието да бъдем подведени, защото истината е твърде болезнена.

Мит # 4 – Психопатите са перфектни лъжци.

Психопатите не са по-умели в лъжата, отколкото всеки друг, но те са толкова очарователни, че искаме да им вярваме и ние го правим.

Повече за психопатите чете тук .

Мит # 5 – Гледането нагоре и наляво е знак за лъжа.

Изследвания доказват, че посоката, в която гледате, докато отговаряте, не е сигурен предизвестник за това дали казвате истина или лъжа.

Ако искате да разберете как да разпознаете лъжата, когато е в писмен вид, четете тук.

Мит # 6 – Микроизраженията на лицето са доказателство за лъжата.

Краткотрайните изражения на лицето разкриват емоция, която хората изпитват и това е може да се разгледа като информация за лъжа. Но трябва да се има предвид, че когато невинен човек е заподозрян, че лъже, той може да изпитва гняв или страх, именно защото е заподозрян без причина. Трябва да разберете защо те прикриват емоциите си, за да прецените дали имат вина за престъплението/лъжата, която разследвате.

Мит # 7 – Учените имат универсален инструмент, който работи върху всеки, за да открива лъжата.

Ние хората нямаме отличителния нос на Пинокио. Няма как да сме 100% сигурни, когато ни лъжат. Нищо не с абсолютна стойност. Няма универсален белег, по който да открием дали ни лъжат… Полиграфът или така наречения детектор на лъжата е една идея по-добър от случайността. Той регистрира нормата на поведение в спокойно състояние и спрямо тази норма отчита разликите, които се изразяват във физически промени. Това може да бъде учестен ритъм на сърцето, изпотяване, учестено дишане и т.н.

Бележка:

Имайте предвид, че детектора на лъжата е много субективен. Човек, може да има учестен ритъм на сърцето, докато казва самата истина, само заради начина, по който му се задава въпроса или заради човека, който го разпитва. Представете си, че мъж е подложен на детектора и го интервюира съблазнителна жена, облечена оскъдно. Шансът той да се притесни, изпоти, изчерви, да му се учести дишането и сърдечния ритъм са огромни. Това означава ли, че лъже. Съвсем не.

Мит # 8 – Няма начин да забележите лъжата, наблюдавайки поведението на човек.

Има нещо, което д-р Екман нарича „горещи точки“. Те дават подсказка, че не получавате цялата информация. Ако наистина искате да хванете лъжец, има около 30 различни “горещи точки”, на които да обърнете внимание. Микроизраженията на лицето и жестовете са двата най-важни, но има много повече.

Например, леко свиване на рамене, обикновено на едно рамо, съпроводено с някакво заявление може да бъде пример за „горещо точка”. Когато видите това, трябва да ви светне червената лампичка, че нещо не е наред.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източник: Пол Екман

Друг коментира: “8 мита за лъжите

  1. Силвия 22.12.2018 at 16:13

    Искам да направиш курс за това, който да е през почивните дни, а не в делничните.. 🙂

КОМЕНТИРАЙ И ЗАДАЙ ВЪПРОС

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *