емоционално изнудване жена и мъж се прегръщат

Eмоционално изнудване – 10 признака

Eмоционално изнудване – какво означава и как може да го разпознаете 

 

Емоционално изнудване –  мощна форма на манипулация, при която близките до нас хора ни заплашват – директно или индиректно, че ще ни накажат, ако не направим исканото от тях.

В ядрото на всеки вид изнудване се крие една основна заплаха, която може да се изрази различно:

 

Ако не се държиш по начина, по който аз искам, ще страдаш.

Престъпникът-изнудвач може да заплашва, че ще използва някакви факти от миналото на човека, за да разруши репутацията му, или ще иска да му се плати, за да скрие дадена тайна. Емоционалното изнудване удря още по-близко в целта. Емоционалните изнудвачи знаят колко високо ценим връзката си с тях. Те познават слабите ни места.

 

Често знаят и най-дълбоките ни тайни. И без значение колко държат на нас, те използват това интимно познание, за да оформят заплахите си, които им дават желаната отплата: нашето подчинение. Знаейки, че искаме любов или одобрение, нашите изнудвачи ни заплашват, че ще ги отдръпнат.  Въобще ще ни лишат от тях или ще ни накарат да чувстваме, че трябва да си ги заслужим.

 

Например ако се гордеете, че сте щедри и любещи, изнудвачът може да ви нарече егоист или невнимателен, ако не отстъпите пред неговите желания.

 

Ако цените парите и сигурността, той може да ви постави условия да го осигурявате финансово или да ви заплашва, че ще ви ги отнеме. А ако вярвате на изнудвача, е възможно да му позволите да контролира вашите решения и поведение. Падаме в капана на танц с изнудването – танц с хиляди стъпки, форми и десени. Загубени в мъглата.

 

Как е възможно толкова умни, способни хора да се оказват в ситуация да търсят слепешком разбиране на поведение, което изглежда толкова очевидно?

Една от ключовите причини е, че нашите изнудвачи правят почти невъзможно да видим, че ни манипулират, защото хвърлят плътна мъгла, която прикрива действията им.

 

Ако можехме, щяхме да отвърнем на удара с удар, но те си гарантират, че ние буквално няма да сме в състояние да видим какво ни се случва. Използвам мъглата едновременно като метафора за объркването, което изнудвачите създават, и като леща за неговото изгаряне. МЪГЛАТА (fog) е съкратен начин да говоря за Страха, Дълга и Вината – оръжията на изнудваческия занаят.

 

 

Манипулация и техники за социално въздействие

 

 

Изнудвачите напомпват връзките си с всепоглъщаща МЪГЛА, знаейки, че ще се страхуваме да им противоречим, ще се чувстваме длъжни да им отстъпваме и ще изпитваме ужасна вина, ако не го направим.

 

Тъй като е толкова трудно да преминете през тази МЪГЛА и да разпознаете емоционалното изнудване, когато сте негов обект (дори и в ретроспекция), представям списък, за да ви помогна да определите дали сте мишената на някой изнудвач.

 

Хората, на които държите:

 

1. Заплашват ли да вгорчат живота ви, ако не правите онова, което те искат?

2. Заплашват ли непрекъснато, че ще прекратят връзката, ако не се поддадете на желанията им?

3. Казват ли или намекват ли, че ще се занемарят, ще се наранят или ще се депресират, ако не направите исканото от тях?

4. Винаги ли искат повече, без значение колко давате?

5. Редовно ли приемат, че вие ще отстъпите?

 

6. Често ли пренебрегват или омаловажават чувствата ви?

 

7. Дават ли щедри обещания, които зависят от вашето поведение, и след това рядко ги спазват?

8. Често ли ви наричат егоисти, лоши, алчни, безчувствени или невнимателни, когато не им отстъпите?

9. Заливат ли ви с одобрение, когато им отстъпите, и лишават ли ви от него, когато не го направите?

10. Използват ли парите като оръжие, за да стане тяхното?

 

Ако отговорите дори само на един от тези въпроси с „да“, вие сте емоционално изнудвани. Искам обаче да ви уверя, че има какво да се направи, за да промените ситуацията и да се почувствате по-добре.

 

 

 

 

нинджа съвет

 

 

Възползвайте се от нашите базирани на психологията обучения и  индивидуални консултации

 

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Източник: В статията са използвани части от книгата : „Емоционалното изнудване“ – Сюзън Форърд и Дона Фрейзър , издателство Изток-Запад

 

 

👁 Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->