психопата
психопата
психопата
психопата

10 признака, че имаш връзка с психопат

Разпознай психопата в реалния живот. Филмите представят психопатите като откачени хора, готови да ви убият във всеки един момент. Това, обаче не е съвсем така и психопатите може да са много по-близо до вас, отколкото си представяте. Не всеки психопат е убиец или криминално проявен. И все пак – как да разпознаем психопата?

Всъщност психопатията спада към антисоциалните личностни разстройства и се дължи на генетични изменения в ДНК. Характеризират се с липса на чувство за емпатия, липса на разкаяние, гузна съвест и антисоциално поведение. Какво характеризира психопата?

Първо е важно да уточним, че психопатите и социопатите са две отделни понятия и не бива да се бъркат.

Учените смятат, че на всеки сто човека, един е с психопатски наклонности. Това, което е особено интересно, като данни е, че във висшия мениджмънт психопатите се срещат в съотношение 1 към 25. Стряскащо, нали?

Как да разпознаете психопата?

 1.    Липса на емпатия 

Психопатите могат да разберат вашите чувства, но не могат да ги изпитват.

2.    Манипулативност 

Имат дарбата да знаят кои бутони да “натискат”, за да накарат останалите да вярват, правят или подкрепят определени техни желания и идеи. Това психопатите правят, за да постигнат лична изгода, без да се интересуват от чувствата и последствията за другите.

3.   Безотговорност

Никога не признават собствените си грешки и винаги обвиняват другите.

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

4.    Нарцисизъм 

Вярват в култа към собствената си личност и се считат за център на света. Често привлича последователи към себе си.

5.    Патологичен лъжец 

Психопата лъже постоянно и за всичко.

6.    Неустоим чар 

Липсата на срам и изказването на всичко, което решат, ги прави особено чаровни в очите на околните и противоположния пол. Хората ги считат за особено искрени и честни.

7.     Липса на разкаяние 

Психопатите не изпитват гузна съвест за страданието, което причиняват на останалите, както и за своите действия като цяло.

8.    Склонност към отегчение 

Психопатите имат постоянна нужда от външни стимули, за да се чувстват с приповдигнато настроение и непрекъснато търсят нови начини да си покачат адреналина.

9.    Тормоз 

Психопатите обичат да демонстрират превъзходството си и да подхранят усещането си за сила и власт, особено над хора, които не са способни да се защитят. Това може да са възрастни хора, деца и особено животни.

10. Свръхконтролиращи 

Психопатите обожават да упражняват  сила и контрол над останалите. Всичко трябва да се случва по начина, по който те искат и не търпят прояви на креативност и излизане от рамките на “тяхната перфектност”. С изключително високи изисквания към всички.

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->