Зимен пейзаж

Кое ни пречи да разкодираме езикът на тялото

Езикът на тялото може да ни даде много информация за чувствата, настроенията и мислите на хората. Но, ако подхождаме твърде уверено в разкодирането му, може да се заблудим и да получим съвсем грешна представа и да сме далеч от истината. 

Езикът на тялото може да ни каже много повече, ако се съобразим с основни правила и ако не подминаваме с лека ръка едни от най-разпространените грешки, които се допускат.

Какво не бива да пропускате да вземете под внимание, докато се опитвате да разгадаете намеренията на някого?

Пропускане на контекста на ситуацията.

Що се отнася до езикът на тялото, контекстa е от огромно значение. Не можете да разберете невербалното послание на някого, освен ако не разберете обстоятелствата, които стоят зад него. Контекста е много комплексен и зависи от редица променливи. Това може да включва мястото, където се намирате, взаимоотношенията между вас и човека, взаимоотношенията му с някой от присъстващите, коя част от деня е, умората, здравословно състояние в момента и т.н. . В зависимост от контекста същите невербални сигнали могат да имат напълно различни значения …

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Tърсене на смисъл само в един жест.

Дори, когато хората не се интересуват пряко за вашето настроение и чувства, те въреки това ще търсят информация за това от сигналите , които изпращате чрез езикът на тялото. И точно тук е големия проблем. Много често започват да съдят само по един жест, за който са чули или прочели, че означава еди-какво-си. И тъй като човешкият мозък обръща повече внимание на отрицателните послания, отколкото на положителните, това, което хората несъзнателно търсят и реагират най-много са признаци, че сте в лошо настроение или че имате лоши намерения.

Да не знаете базовата линия.

Един от ключовите моменти за прецизно четене на езикът на тялото е създаването на представа за базовото поведение. Трябва да може да е възможно да се сравни текущото невербален поведение с нормално поведение, което е характерно за този човек. Но, ако хората не са ви наблюдавали с течение на времето, те имат малко основание за сравнение … Както и за генерални заключения.

Преценяване през филтъра личното отношение.

Терминът „ефект на ореола“, измислен от психолога Е. Л. Торндайк. Той описва как нашето възприемане на една желана черта в човек може да ни накара да гледаме по-позитивно на него като цяло. Ако считаме някого за приятен например, често го възприемаме и като по-честен и сме по-склонни да му имаме доверие. Някои лидери са толкова харесвани, че хората, които са техни последователи пропускат, пренебрегват или дори отричат ​​отрицателните им характеристики. Това се явява още един пример за превеса, който има емоционалния мозък над аналитични. Интересно е , че е много рудно да се забележи обратното – аналитичния мозък така да пренебрегва емоционалния.

Виждате как заблудите в разчитането на езика на тялото могат да работят срещу вас …

Преценяване през филтъра на културните различия.

Когато става дума за работа в мултикултурна среда, се създават редица препятствия, които пречат на точния прочит. Затова е важно да се имат предвид културните различния – както нашите, така и чуждите.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източник: Business Insider