език на агресията, агресия

Езикът на агресията: 4 признака, че ще те ударят

Нека ви разкажа една история…

 

Задължително трябва да прочетете тази публикация, ако:

Често посещавате дискотеки и нощни клубове
Интересувате се от  бойни спортове
Сте жена, която иска да се защити

Собственик сте на лице, което хората просто искат да ударят 🙂

Относно историята:

Миналата седмица попаднах в ситуация, в която някои от вас са били, а на други им предстои. Бях поканен на рожден ден на мой приятел и там имаше много непознати.  Едно от момчетата от нашата компания (да го наречем Иван), беше порядъчно подпийнал. Още с пристигането си на срещата Иван не спазваше дистанция от другите клиенти и беше вече прекалено еуфоричен, за да се съобразява с личното пространство на другите. И съвсем естествено получаваше гневни погледи от всички страни.

На съседната маса до нас имаше група момчета, които явно не бяха доволни от нашето присъствие, особено единия от тях (да го наричаме Стоян) наистина се дразнеше, че Иван заема прекалено много място на иначе тясното пространство за танцуване и е прекалено шумен. Стоян не смъкваше гневния си поглед от Иван и всеки път се дразнеше на шумните наздравици.

Всеки път, когато отиваше до бара, Стоян трябваше да се размине с Иван и го правеше бутайки го и отмествайки го от пътя си (сигнали, които Иван предвид състоянието си така и не счете за притеснителни).

Опитах се да го предупредя и да го накарам да седне, защото нещата не отиваха на добре, а той ме погледна и се засмя, махна с ръка и ми каза, че обръщам прекалено много внимание на глупости.

След няколко неуспешни опита да го накарам да седне, реших, че не си струва усилието и реших да помисля за собствената си безопасност, като сменя мястото си на сепарето, за да съм възможно най-далеч от Иван. Не след дълго той реши да ми докаже, че няма никакъв проблем и започна да вдига наздравици на момчетата от другата маса. Въпреки опитите му да покаже колко наред всъщност са нещата, по всичко си личеше, че това още повече вбесява съседната маса. При следващото си ставане до бара, Стоян хвана Иван под мишницата и започна да му говори,  което накара нашият приятел да започне да се усмихва невинно и да се обяснява и извинява. 

Не след дълго Иван забрави за уговорката си да кротува и пак се развихри с танците до момента, в който не се прибра с юмруци по лицето.

И това ме доведе до този пост:

 

  • Как можете да знаете, кога някой ще ви удари в лицето?
  • Как можете да предскажете, кога ще се стигне до физическа разправа?
  • Какъв е езикът на тялото на агресията?

 

нинджа съветНинджа съвет: Независимо дали умеете да се защитавате, играете боен спорт или се срещате с непознат, трябва да знаете как да разпознавате невербалното поведение на „нещата не вървят на добре“.

 

Сподели твоята бойна история в коментарите в края на статията.

Този пост е за невербалното поведение на агресията и за какво да внимавате, за да защитите себе си и заблудените си приятели.

Нека направим бърза обиколка на съмнителните, странните и агресивни поведения, с които трябва да внимавате:

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

1. Маркиране на територия

 

Издаване на челюстта 

Често срещано явление известно още като стискане на челюстите, това е, когато някой стисне зъбите си и след това избутва долната си челюстта във вашата посока. Когато се чувстваме ядосани, ние често стискаме зъбите си – понякога, за да контролираме емоционален изблик, а понякога и от чиста фрустрация. Това е и териториален жест. Когато някой вдигне брадичката си към вас, заплашва вашето пространството с неговото. Това е невербален начин да се каже: „Махай се!“ Друга причина, поради която вдигането на челюстта е сигнал за конфронтация, е, че принуждава човека да гледа надолу към вас, което е много суров жест.

Обърнете внимание на тези три лица:

език на агресията, агресия

Единствените разлики в тях са позицията на брадичката, като погледът и в 3-те е насочен към вас, без да се променя по какъвто и да е начин емоционалното изражение на лицето.

  1. Първият е неутрален.
  2. Вторият с повдигането на брадичката е този, който трябва да ви дразни най-много. 
  3. Третият, който гледа към вас, следва да чувствате като най-незастрашителен. Често сигнализира за страх, подчинение или любопитство.

 

нинджа съветНинджа съвет:  Не отразявайте агресивното поведение на другия, освен при самоотбрана и защита на личното ви пространство. Дръжте челюстта си спокойна и направете една стъпка назад, за да покажете, че им давате физическо и емоционално пространство, за което претендират. Често в ежедневието ни среща със заблудени хора, които или търсят повод за конфликт или са в „безсмъртно“ състояние на духа и им липсва реалистична преценка за възможните реални последици от евентуална физическа конфронтация. Безопасността ви се ползва с приоритет пред егото.

2. Демонстрация на превъзходство и преценяване на противника

 

Харесай страницата ни във Facebook за да се информираш за всички предстоящи събития и семинари на Наука за хората

[efb_likebox fanpage_url=“%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-878536122332839″ box_width=““ box_height=““ locale=“bg_BG“ responsive=“1″ show_faces=“1″ show_stream=“1″ hide_cover=“0″ small_header=“0″ hide_cta=“0″ animate_effect=“fadeIn“ ]

Ескалация на напрежението

 

Разширяване на ноздрите

Разширените ноздри се наблюдават, когато раздуваме външните лобове на нашия нос, така че да са възможно най-широки.  Раздуването на ноздрите ни преди битката е много важен механизъм за оцеляване, защото когато отваряме ноздрите си, можем да поемем повече въздух. Това запълва белите ни дробове и зарежда кръвта ни с кислород, така че да имаме енергия за борба. Възможно е ноздрите ни да се раздуят преди борбата, за да усетим повече от миризмата на противника, тъй като научни изследвания доказват, че можем подсъзнателно да помирисваме адреналин и феромони излъчване по време на стрес. Преди борбата е добре да знаете колкото е възможно повече за опонента си.

  • Тук е важен контекстът: раздуването на ноздрите може да се случи и по време на възбуда и привличане. Така че, ако се случва по време на флирт, по-малко вероятно е да ви ударят в лицето.

Очно орбитално напрежение

Очните орбитални мускули са точно около очите ви. Когато хората са подозрителни (или в най-добрия случай много любопитни), техните очни орбитали ще се затегнат. Може да мислите за това като за отблясъци или за „стесняване на очите“ на някого. Сега е най-добрият момент за предотвратяване на ескалацията, защото когато подозрение или неприязън са адресирани рано, това може да предотврати битка.

 

нинджа съветНинджа съвет:Ако кажете нещо и видите, че другият човек присвива очи към вас, преминете направо в режим на изясняване и обяснение. Разбери кое точно го дразни и го обсъдете.

 

Изпъчване на гърдите

Преди да влезем в битка, мозъкът ни иска да изглеждаме възможно най-обемни, за да убедим противника, че не си струва да се занимава с нас и да се оттегли доброволно. Това е така, защото когато сме по-големи, изглеждаме по-внушителни за противника – и бихме могли да го изплашим без да се стигне до насилие. Така че някой, който допуска възможността да действа с вербално и физическо насилие, често ще издува гърдите си и ще държи главата си високо, за да изглежда възможно най-голям. Често този тип демонстрация се наблюдава, когато човекът отсреща е уверен в правотата си, заобиколен е от хора, на които разчита за подкрепа или смята, че се намира на по-авторитетна или благоприятна позиция от Вас.

Този тип поведение може да бъде наблюдавано и на работното място, когато ваш ръководител или колега се опитва да ви „постави на място“ или да демонстрира превъзходство. Често този тип поведение е съпроводено от гръмогласност, парадиране и жестикулиране.

Риск: Минимален 

Целта е да ви провокира да се защитавате, но разчита, че ще отстъпите поради неблагоприятната ви позиция.

3 . Навлизане в личното пространство

 

лично пространство

Разширяване на зениците

Един от най-трудно уловимите индикатори, но не може да не бъде отбелязан. Когато сме под стрес, мозъкът ни инстинктивно включва в  режим на „Бий се или бягай“. Този режим се отнася до специфична биохимична реакция, която и хората, и животните изпитват по време на интензивен стрес или страх. В отговор на острия стрес, симпатиковата нервна система на организма се активира поради внезапното освобождаване на хормони. Симпатиковата нервна система стимулира надбъбречните жлези, предизвикващи освобождаването на катехоламини, които включват адреналин и норадреналин. Това води до увеличаване на сърдечната честота, кръвното налягане и дишането.  Мозъкът ни трябва да оцени невероятно бързо обстановката, за да реши как да излезе възможно най-печеливш и невредим от ситуацията. Ако някой се готви да упражни вербално или физическо насилие върху вас, техните зеници се разширяват, за да приемат възможно най-много визуална информация от околността – имате ли приятели с вас, може ли да носите оръжие, какъв е пътят за евакуация, превъзхожда ли ви физически, колко склонни сте да отстъпите, как да ви обезвреди възможно най-бързо. Това може дори да се случва напълно подсъзнателно.

  • Отново контекстът е важен: Разширяването на зениците също се среща и при възбуда. Особено когато мъжете видят гола жена или когато някой от двата пола е в оргазъм. Защо? Очите ни искат да приемат възможно най-много от хубавата гледка. Отново, ако сваляте дрехите си пред някого и неговите зеници се разширяват, това е добър знак.

Повече за езикът на привличането може да намерите ТУК

Риск: Значителен

Ако липсва дори и минимално колебание в поведението на агресора, то той е уверен в доминацията си и е склонен да ескалира конфликта, ако не отстъпите. 

нинджа съвет

Нинджа съвет: Запазете спокойствие и самообладание, но не се отпускайте. Не отразявайте езикът на тялото на събеседника и не отвръщайте на вербалните провокации, тъй като те са оправдание за самия него да ви нападне.

 

За да се стигне до тази ескалация, опонентът ви най-вероятно е преценил че има надмощие над вас, социалният натиск на неговите поддръжници или обстоятелствата го принуждават и няма друг избор. Този стадии на ескалация е последната възможност за излизане от ситуацията по дипломатичен път, прекрачи ли се границата – навлизате в полето на физическата агресия. Фокусирайте се върху проблемът, който провокира действията му и го адресирайте проявявайки разбиране. Този провокатор може да е както ситуация или предмет, така и друг човек или група от хора(компания). Не демонстрирайте страх, дишайте дълбоко, говорете по време на издишване, за да не трепери гласът ви и наблюдавайте за признаци на съмнение или притеснение от страна на противника ви, които са индикатор, че не е готов да стигне до физическа саморазправа и ги използвайте. Това могат да бъдат невербални знаци, като отбягване на погледа ви, опити да отвърне глава или рамо от вас, гледане към своите поддръжници за подкрепа и одобрение и др. Най-силния начин да деескалирате напрежението е да убедите опонента си, че вашия общ интерес е да не се стига до физическа агресия и че интереса ви да разрешите проблема е общ.

4. Проява на агресия

употреба на насилие

В този раздел наблюдаваме едни от най-ключовите индикатори, когато агресорът е готов да нападне жертвата си.

Стягането на мускулатурата

Когато някой се готви за сражение, мозъкът иска да защити жизненоважни органи. Начинът, по който тялото прави това е чрез създаване на мускулна броня около меките тъкани. Когато цялата мускулатура се напрегне, притока на кръв към крайниците се засилва и позволява да имаме повече експлозивност и физическа издръжливост, за да се справим със заплахата.

Специална забележка: Стискането на юмруци е друг вид стягане, което се случва в резултат на  гнева. Когато сме ядосани, често стискаме здраво ръцете си в здрави юмруци. Ако говорите с някого и забелязвате, че пристягат юмруците си, внимавайте!

Силови демонстрации

Подобно на гърмящата змия, която трака, за да ви предупреди да не пристъпвате по-близо, хората понякога правят същото, за да тестват своите граници. Този видеоклип показва подобно поведение придружено от много крещене, физическо взаймодействие и блъскане:

Преди да прибягнат до насилие, агресорите понякога правят следното, за да навлязат във вашето лично пространство и да ви разтърсят:

  • Всяко взаимодействие с вашите вещи: Отместват бирата ви. Подритват чантата или якето ви. Човъркат презрамката на чантата ви. Отпиват от питието ви. Това е начина, по който те да навлязат във вашето пространство и да притиснат вашите граници.
  • Всякакъв вид нежелани физически докосвания: Дърпане на страничната част на ревера ви. Разрошват косата ви. Бутат ви през рамото или ви тупат неприятно по гърба. Това поведение е инвазивно, но не провокира ответна реакция. По този начин те изпробват търпението и склонността ви към отвръщане с агресия.

Специална забележка: Този тип реакция може да се прояви и под формата на ръмжене. Ръмженето (да, това се случва и при хората) е много първичен инстинкт, когато се реагира на заплаха. Ако чуете (особено мъжки) глас да стане много нисък и сериозен, внимавайте!

Блейдинг

Един от най-сигурните индикатори, че ще бъдете нападнат е когато забележите агресорът да заема тази позиция. Блейдингът е когато доминантният крак се премести назад за стабилност.

Изображение описващо основните признаци на предстоящо нападение

Блейдинг се случва по няколко причини:

Когато застанем в тази позиция, тялото става по-малка мишена фронтално и по-малко от жизненоважните  органи са изложени. Рамото и ръката ви могат да поемат по-тежки удари, отколкото лицето или стомахът ви. До 90% от хората са с доминантна дясна ръка, следователно изтеглят десния си крак назад. По този начин се предпазва и най-богато кръвоснабдения орган в тялото – черният дроб, който на равно с диафрагмата са най-уязвимите точки на торса.
Когато агресорът се подготвя да нападне, обикновено доминиращият крак отстъпва назад. В тази по-стабилна позиция е много по-трудно да ви избутат извън равновесие. От тази позиция на тялото се удря най-силно и не случайно присъства във всички бойни дисциплини.
Ако видите някой да се отдръпне с доминиращия си крак по време на конфронтация е крайно време или да удряте или да бягате.

удар

Описаните до момента признаци не винаги са сигнал за физическо насилие. Тяхна проява в по-фино доловими нива по време на социален контакт или бизнес преговори, може да е индикатор, че човекът срещу вас възнамерява да предприеме индиректен ход на агресия, чрез професионалната ви среда, йерархична структура и др. Познаването на реакцията на тялото в комбинация с идентифицирането на микро и макро изражения е сериозен инструмент, който отличава най-успешните хора от останалите. Това е ключът, който определя разликата между това да предполагаш какво си мисли човекът срещу теб и това да знаеш какво мисли наистина.

Взетото решение е най-правилно тогава, когато е подкрепено от факти.

 

 

Искате ли да научите още много ценна информация, която да ви помогне да разпознавате намеренията на околните?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->