Женският мозък
Женският мозък
Женският мозък
Женският мозък
женският мозък
Женският мозък
Женският мозък
Женският мозък
Женският мозък
женският мозък

Женският мозък

Женският мозък – как се развива в различните етапи от живота и защо в един момент жената поставя сред приоритетите си неща, които преди това не са били на преден план. Науката има отговор за всичко това!

 

Женският мозък няма много общо с този на мъжете. Ето защо няма как да мислим за сравнения, не и по отношение на класификация „кой е по-по-най“. Това е като да сравняваме портокали и ябълки. И двата плода са страхотни, но са и съвсем различни. . Тази статия ще бъде от полза както за всяка една жена, така и за мъжете, които искат да разбират по-добре жените в своя живот – партньорки, майки, сестри, дъщери, приятелки.  Ще разгледаме по много достъпен начин какво се случва в женският мозък през различните периоди – от детство до менопауза.

 

Да започнем с кратко разяснене за това как изглежда картата на женският мозък и какви функции изпълняват различните му части:

 

женският мозък карта

 

1. Преден цингуларен кортекс (ПЦК):

Преценява възможностите и взима решения. Това е центърът на постоянната тревожност. При жените е по-голям, отколкото при мъжете.

2. Префронтален кортекс (ПФК):

Кралицата, която управлява емоциите и внимава да не излязат извън контрол. Тя слага спирачки на амигдалата. При жените е по-голяма, при тийнейджърките съзрява по-рано, отколкото при тийнейджърите.

3. Инсула:

Центърът на интуицията. При жените е по-голям и по-активен.

4. Хипоталамус:

Диригентът на хормоналната симфония; активизира половите жлези. Включва се в действие през пубертета – при жените по-рано, отколкото при мъжете.

5. Амигдала:

Скритият див звяр, ядрото на инстинктите, единственият му укротител е ПФК. При мъжете е по-голяма.

6. Хипофиза:

Произвежда хормоните на плодовитостта, кърменето и грижовното поведение. Подпомага превключването към мамешки мозък.

7. Хипокампус:

Слонът, който никога не забравя враждата, романтичната среща или вълнуващия миг, нито пък ще ви остави да го забравите. При жените е по-голям и по-активен.

 

 

Нервохормони в главните роли (или влияние на хормоните върху женския мозък) Тези, за които вашият лекар знае, че въздействат върху мозъка ви:

 

 

  • Естроген

Нейно величество кралицата, силна, властна, понякога строго делова, друг път агресивна прелъстителка, приятелка на допамина, серотонина, ацетилхолина и норепинефрина (мозъчни вещества на щастието).

  • Прогестерон

Макар и с второстепенна роля, това е силната сестра на естрогена. Има циклична поява: ту е истинска буря и преобръща ефекта на естрогена, ту е стабилизиращият фактор. Майка на алопрегнанолона (мозъчният валиум, успокояващият хормон).

  • Тестостерон

Динамична, настоятелна, целенасочена, обсебваща, свалячка, агресивна, безчувствена, тип „разкарай се от пътя ми, копеле“ и „стига глезотии“. Тези, за които вашият лекар може и да не знае, че също влияят върху женския мозък

  • Окситоцин

Пухкава мъркаща котка, гальовна и грижовна, богинята майка, добрата магьосница Гленда от „Магьосникът от Оз“. Носи удоволствието да помагаш на някого. Сестра на вазопресина (мъжкият социализиращ хормон) и на естрогена, приятелка на допамина (друг момичешки хормон на щастието).

  • Кортизол

Свистяща и цвъртяща, стресираща, тип „бръкни с пръсти в контакта“, винаги силно чувствителна – физически и емоционално.

  • Вазопресин

Потаен, играе второстепенна роля, енергизира мъжа, брат на тестостерона и на окситоцина (също като окситоцина ви кара да създавате връзки).

  • ДХЕА

Резервоарът на всички хормони, вездесъщ, всепроникващ, поддържащ мъглата на живота, енергизиращ, баща и майка на тестостерона и естрогена, с прякор „хормонът майка“, Зевс и Хера на хормоните, в изобилие през младостта, почти изчезва в старостта.

  • Андростенедион

Майката на овариалния тестостерон, женският извор на предизвикателност, приповдигнат в младостта, намалява през менопаузата и изчезва, когато яйчниците спрат да функционират.

  • Алопрегнанолон

Изобилната, утешаваща, зряла дъщеря на прогестерона, без която ще сме вечно криви. Тя е отпускаща, нежна, приятна. Край нея няма тревоги, няма напрежение. Ала когато ни напусне и отнесе със себе си своите прекрасни облаци от успокояващи аромати, всичко започва да ни дразни. Това е целият разказ за предменструалния синдром – онези три или четири дни преди менструацията на жената.

 

Етапи в живота на жената

Хормоните командват мозъка. Те диктуват родителското, социалното, сексуалното или агресивното поведение. От тях зависи дали си падаме по бъбрене и флиртове, дали сме редовното присъствие по партита, дали пишем благодарствени бележки и каним децата у дома да си играят с нашите деца, дали сме гальовни или пък суетни, дали ни пука за чувствата на другите, амбициозни ли сме…

 

женският мозък - етапи в живота на жената

женският мозък етапи на развитие

 

 

 

нинджа съвет

 

 

Възползвайте се от нашите базирани на психологията обучения и  индивидуални консултации

 

 

 

Мъжкият мозък

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Източник: В статията са използвани части от книгата : „Женският мозък“ на Луан Бризендайн , издателство Изток-Запад

 

👁 Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->