Защо отлагаме
cat-2022341_1920
Защо отлагаме
cat-2022341_1920

Защо отлагаме? 5-те типа хора, които винаги имат оправдание.

Защо отлагаме?

Сега ще седна и ще напиша курсовата ми работа. Мм, мисля, че чаша чай би ме накарала да се фокусирам по-добре. Добре, чаят е готов. Ще прочета новините в любимят ми сайт, докато го пийвам, за да се подготвя психически. Хм, струва ми се, че ще е добре да пусна една пералня преди да започна курсовата, тъкмо ще е изпрала докато съм готова. Започвам да огладнявам. Да взема да си сготвя по рецептата, която гледах днес по телевизията и малко да поразчистя… Кога е станало 11ч. вечерта… толкова съм уморена, време е да си легна, и утре на свежа глава ще започна курсовата ми работа!
Звучи ли ти познато? Ако не припознаваш себе си в тези изречения, честито! Ти си от малкото хора, които не отлагат днешната работа за утре и не е необходимо да продължаваш да четеш. Но ако не си от тези хора, сега ще научиш основните типове поведение и защо отлагаме и как го правим.

 

Още си тук, а ? 😉

Ето и няколко типа хора, които обичат да отлагат днешната работа за утре и извиненията, които си намират за това:

1. Себеотричащият се

Това поведение е много характерно за хора, които имат навика да се сравняват с другите. Себеотричащият се възхищава на успелите хора, но смята себе си за много по-неспособен да се справи със същата задача. Дълбоко се съмнява в способностите си и има ниско самочувствие. Той непрекъснато си припомня стари несполуки, които му седят като “обица на ухото”, за да не предприема действия, които евентуално ще имат отново лош резултат.

2. Вечният губещ

Обикновено има няколко половинчати опити да постигне нещо в миналото, които не са довели до желаните резултати или просто се е примирил с това, което има. Вечният губещ е убеден, че е щастлив и че сегашното му положение е действителното, което заслужава в живота.

3. Компетентният по всички въпроси

Той знае всичко на теория и обикновено е наясно какво точно трябва да направи, за да подобри сегашната си ситуация, но се опитва да убеди другите и себе си, че животът му е достатъчно добър, както и че не се нуждае от повече успехи. В повечето случаи истината е, че този човек се страхува да направи първата стъпка или бяга при първата появила се трудност. Компетентният често критикува успехите на другите и дава съвети, които не са му били искани. Такава личност често си намира някакви морални извинения за това, че не е успешен или ще се опита да те убеди, че е воден от много по-извисена цел, която никой не би могъл да разбере. Той е склонен да се вманиачава в религиозни вярвания, езотерика, изкусни дейности и странни тенденции, за да добавят смисъл в живота си и да се чувства важен.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

 

4. Невярващият

Убеждава себе си, че успехът на другите хора се дължи на щастливи обстоятелства и са в резултат на действията на трети човек. Според него, единственият начин да сте успешни е да имате богати роднини и наследени връзки с влиятелни хора. Невярващият е убеден, че не е роден в правилната среда и вярва, че успешните хора получават всичко наготово.

5. Човекът със специален проблем

Всички познаваме човек, който има някакъв вид физически проблем или заболяване, което той продължава да се опитва да използва като оправдание и го превъръща в центъра на своето съществуване и отлага справянето с него. Той е склонен да намира извинение в проблемите си, вместо да търси начини да се измъкне от тях. Не се старае да облекчи ситуацията си или да направи това, от което се нуждае, за да бъде щастлив.

 

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->