Как мисли един интроверт
Как интроверти успяват да се реализират на работното място
Как просперират интровертите на работното място
Как мисли един интроверт
Как интроверти успяват да се реализират на работното място
Как просперират интровертите на работното място

Интровертите – 3 начина да просперират

Разпространен мит е, че за интровертите е по-трудно да постигнат шеметна кариера и да завладяват с чар, както екстровертите. Има основна разлика, между двата типа и по-точно как те „презареждат“ енергията си. Екстровертите се зареждат от присъствието и вниманието на околните. Докато интровертите презареждат своите батерии като се обърнат към себе си и имат свой вътрешен акумулатор на енергия, който е независим от вниманието и одобрението на другите.

Всичко останало като комуникация, присъствие, презентиране може да се отдаде много добре, както на интровертите, така и на екстровертите. Всичко това може да бъде придобито като умение, дори да не бъде „природна дарба“. Необходими са специални обучения и практика. Практиката е най-добрия начин да се усъвършенства ново умение.

Установено е, че учим по следния начин: 10% от обучения (четене, видеа, курсове и т.н.) + 20% взаимопомощ (менторство, например) + 70% практика.

Важно е да се има предвид, че интровертите са особено успешни в бизнеса, заради своя вътрешен локус на контрол.

Какво означава вътрешен и външен локус на контрол? Накратко – при външния локус на контрол, определяме събитията, които ни се случват като външен източник, който не зависи от нас. Склонност да обвиняваме другите за нашите неуспехи и успехи например. При вътрешен локус на контрол – приемаме, че отговорността за събитията в живота са лична отговорност и не зависи от външни причини или хора.

Интровертите имат изключителната дарба да могат да премислят възможните препятствия и са ориентирани към детайла. Не бързат да действат преди да са обмислили стъпките, които ще предприемат. Екстровертите действат далеч по-импулсивно и това дава възможност за допускане на грешки.  Това може да доведе до възникване на неочаквани изненади, които не са предвидили.

Интровертите срещат затруднения, когато трябва да изразят външно своите идеи и мнение, защото екстровертите често ги „заглушават“. Обикновено това кара интровертите да се затворят още повече в себе си или да предпочитат да се изразяват писмено – чрез имейли, например.

Днес съм подготвила няколко съвета, свързани с езика на тялото. Те ще помогнат на интровертите да се почувстват по-добре сред група от хора и да преборят вътрешното безпокойство.

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Заемете пространство

Когато заемате повече пространство, било то на бюрото си или на конферентната маса, вместо да се стараете да се свиете, това ще повиши вашата увереност да се изразите. Вместо да скръстите крака, да свивате рамене и да навеждате глава, постарайте се да се по-експресивни. Вдигнете глава, изправете рамена, дайте възможност на тялото ви да се разположи удобно на стола. Можете да го направите и чрез вещите си – разпръснете тефтер, лаптоп, телефон и т.н. Усвоете пространство, което да не бъде смущавано от тези около вас.

интровертите

Не скръствайте ръце

Знам, чували сте го стотици пъти. Но защо това ви пречи? Скръстените ръце са сред позите на тялото, които ви „заключват“, както да се изразите, така и да приемате информация. Доказано е, че докато сме със скръстени ръце буквално „чуваме“ и възприемаме значително по-малко количество информация, отколкото, когато не сме ги скръстили. Скръстените ръце понижават нивата на тестостерон и увеличават нивата на кортизола (хормона на стреса). Запомнете – отворените ръце показват на околните, че сте отворени за комуникация.

Използвайте кимане

Когато кимнете леко три пъти на човека, с който разговаряте, това го стимулира да ви разкаже до 3-4 пъти по-голямо количество информация, отколкото, ако не го правите. Кимането е символ на разбиране на това, което ви казват и говори за съпричастност и провокира събеседника да има желание да комуникира с вас. От друга страна е полезно за интровертите, когато не искат да водят разговора, а искат да чуят повече, отколкото да водят разговора.

интровертите

В резюме – отворения език на тялото ни прави по-спокойни, повишава увереността и кара околните да искат да общуват с нас.

Защото невербално им даваме сигнал за това.

 

„Публично събитие – как да се социализираш“.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->