Как мисли един лидер
Как мисли един лидер и какви са ходовете които предприема
Как мисли един лидер
Как мисли един лидер и какви са ходовете които предприема

Как да мислиш като лидер

Да си лидер означава да мислиш по различен начин.

 

Преди няколко години се запознах с изпълнителният директор на голяма компания. Това запознанство промени живота ми завинаги. Колкото повече време прекарвах в компанията му, толкова повече разбирах, че тази среща ще положи началото на нов етап в начина, по който възприемам света. Най-общо мога да го опиша като практически визионер. Човек, който превръща идеите си е реалност.

Две магистратури по-късно ми помогнаха да разбера и как той е успявал да ме мотивира по начин, по който друг не беше успявал на работното място.

Той беше декодирал моят профил и знаеше кое ме движи напред.

С времето аз от своя страна разбрах кои са осемте начина, по които мисли един лидер. Истинските лидери, които водят хората и те са готови да ги последват.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

1. Малкото-голямо „ДА“

 

Основното, което един лидер може да прави е да кара хората да правят неща, които не биха направили при други обстоятелства. И както в много други случаи, първата крачка за постигането на това е малка. Това е малкото „ДА“, което успяват да получат, обикновено за задача или идея, което не представлява заплаха или трудност за хората.

Един лидер никога не започват с това да натоваря служителите с голямата идея, която има в главата си – за шеметни продажби и преизпълнени таргети. Те разделят идеята на етапи. Когато получим „ДА“ на малка по важност молба, е много по-вероятно да получим „ДА“ на последваща голяма молба. Ние хората имаме нужда от последователност в действията си.

Имаме нужда да считаме себе си за целенасочени и последователни, дори да става дума за елементарни решения в ежедневието ни. Например – ако ме попитат дали искам да получа повече възможности за развитие и аз кажа „ДА“, то когато ме попитат дали ще поема нов проект, който е с по-голяма трудност, то е много вероятно да поема предизвикателството, за да поддържам идеята за себе си, че търся възможности за развитие и начини да се докажа на практика.

 

2. Ефекта на сбъдващото се предсказание

 

Сред мотиваторите на работното място са парите. Естествено. Но ако единственото, което очаквате да мотивира хората да работят са парите, няма да постигнете шеметни резултати като лидер. Трябва да се добави стойност към направеното.

Тук става дума за повишението при консистентно отлично свършена работа, бонус при успешно завършен проект, увеличение на заплатата при очевидно представяне на служител над средното ниво. Добавената стойност е признанието, което е подкрепено с финансота стойност. Винаги рябва да има стремеж към повече и признание, когато израстването е налице, за да има нов стремеж и мотивация.

Лидерите дават позитивен образ, който служителите да искат да поддържат и дори надскочат. Ако на служител със средно представяне му се каже, че се представя много добре, то той ще поиска да получи признанието за „отлично представяне“ при следващ проект. Някои биха нарекли това манипулативен подход, но това не е така, защото, същото важи и в обратен знак.

Ако на служител със средно представяне му се обясни, че представянето му е лошо и посредствено, но той ще демонстрира именно това и занапред – посредствено и лошо изпълнение. Може да се определи като самосбъдващо се предсказание.

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

3. Те избягват принципа „Залдо работи, залдо не стой“

 

Случвало ли ти се е да работиш часове по дадена задача и накрая да установиш, че само си си изгубил времето? Лидерите не губят времето си в „празни активности“. Обикновено се случва да го правим, когато сме:

  • Твърде уморени, за да сме продуктивни
  • Искаме да спрем да работим, но се чувстваме твърде гузни, за да си вземем почивка
  • Отегчени сме
  • Отлагаме проект, който трябва да свършим и се заемаме с редица маловажни задачи, за да демонстрираме дейност

Основното, което лидерите спазват е – когато работят, работят концентрирано и на 100%. Същото важи и когато почиват – отново е на 100%. Истинската почивка изисква нашето внимание – заниманията със спорт, любимо хоби, медитация или просто разходка сред природата са само пример за това, как да почиваме пълноценно. Пълноценната почивка ни дава възможност след това да работим пълноценно.

 

4. Определят си ВИСОКИ цели

 

Ако целите, които си поставяш не те карат леко да се страхуваш, значи са твърде лесни и малки. Определи си голяма цел. Нека тази цел да те кара да се поизпотиш. Според изследване на Калифорнийският университет – високите цели ни правят по-щастливи.

Когато се стремим към целта и имаме положителни резултати – това ни прави в пъти по-щастливи, когато имаме успехи по пътя си. Инстинският лидер поставя пред себе си големи цели, които да запалят огън в него – искрата на мотивацията. Постави пред себе си голяма цел, която да те мотивира да я постигнеш и да ти донесе сладките плодове на успеха.

 

5. Отмъщението не си струва усилията

 

Отмъщението е като това да хвърляме нагорешен въглен по някого – ние страдаме повече, отколкото нашият враг. Времето и услията, които влагаме в това да получим реванш не си струват. Обикновено губим ценни ресурси, пари и енергия, които могат да имат далеч по-продуктивни функции от това да дадм урок на някого.

Ако все пак си натрупал гняв оптай друго:

  • Помисли в перспектива за проблемната ситуация. Погледни на проблемите си от птичи поглед. Опитай да изведеш урок от неприятните моменти и се постарай да вложиш новото знание в по-добре структуриран план за успеха ти.
  • Напиши всичко, което имаш нужда да кажеш. Излей глева си върху лист хартия. Това ще помогне да изпиташ облекчение и прочитайки написаното, ще имаш възможността да погледнеш от друг ъгъл на конфликта.

 

6. Успехът е въпрос на избор

 

Всяка сутрин ние се събуждаме и имаме избор – да бъда ли щастлив през този ден или да съм нещастен? Същото важи и за нашите успехи. Ние избираме дали да имаме успех, защото искаме да добием умения за тази цел. Да си добавим необходимите ресурси – били те материални или нематериални. Нашият напредък зависи от това дали искаме да се научим. Точно така, успеха зависи от желанието да се научим да можем да правим нещо. Каквото и да е било. Никой не се е родил можещ и знаещ. Лидерите са избрали да станат такива и всичко, което имат е благодарение на решението, което за взели за себе си. А ти какъв искаш да си – успешен или неуспешен? 😉

 

7. Те не спират да питат

 

Много хора се смущават да задават въпроси, за да не изглеждат глупави. Глупавото не е да питаш, а да смяташ, че трябва да знаеш всичко. Или пък да мислиш, че няма какво повече да научиш. Истинските лидери не спират да си задават въпроси, както на себе си, така и на околните.  Така си „сверяват часовниците“ и винаги са отворени да чуят идеи и мнения от околните. Това им помага да се движат информирано напред.

 

8. Те са по-щастливи

 

Често попадаме в капана на мисли от типа: „Ако постигна това…ще изпитам щастие“ или „Когато получа… ще съм истински щастлив“ и т.н...

Сега ще кажа нещо, което може би ще шокира и теб, както мен, когато го чух:

„Успехът не носи щастие. Щастието носи успех“

Скандално, нали.

Умението да слагаш себе си и своите нужди на преден план, които ще те правят щастлив по пътя ти към успеха е ключът към загадката.

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->