0 (12)
0 (13)
0 (14)
0 (15)
Клиентите - какво мислят за теб
0 (12)
0 (13)
0 (14)
0 (15)
Клиентите - какво мислят за теб

Kлиентите – какво мислят за теб

Клиентите ти смятат ли те за професионалист, доверяват ли ти се? Замислял ли се какво мислят те за теб?

Дори да си казваш, че не те интересува какво мислят за теб клиентите, това е от ключово значение за успехите ти в офиса. Както за това дали ще имаш повече успешно сключени сделки, така и в установяването на добри междуличностни отношения.

Това какво послание отправяме чрез езика на тялото, дава много повече информация за нас, отколкото думите, които изричаме.

Днес ще започнем с кратък въпросник:

 

Според теб кой е ключовия фактор, за да се изгради доверие в потенциален клиент?

a/ да си доказан експерт

б/ да си уверен и със самочувствие

в/ да демонстрираш експертни знания в областта

г/ да имаш авторитет и репутация

 

 Кой отговор си избра?

Ако сте избрали Б – да си уверен и със самочувствие, то позна! Учени са установили, че това да си уверен е ключовия елемент за една успешна сделка.

Защо самочувствието е толкова важно?

Като хора, ние сме в непрекъснато търсене на победители. Търсим тези, които е много вероятно да са успешни. Ние харесваме да имаме победители в своя отбор, харесва ни да ни асоциират с победителите, харесва ни да бъдем избрани от победителите.

В първите секунди на ново запознанство ние се опитваме да разберем, дали човекът отсреща ни прилича повече на победител или на губещ.

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Въпросът е – как изглеждат победителите?

Победителите обикновено заемат колкото се може повече пространство. Наречена още “поза на победителите”, когато сме вдигнали ръцете си високо над главата, изпъчили сме гърдите си и сме вдигнали високо глава.

клиентите

Губещите от своя страна заемат, колкото се може по-малко пространство. Ще я наречем “позата на слабите”. Когато губим в някаква ситуация, реакцията на тялото е да свием рамене, да наведем глава и да държим ръцете си около тялото.

Победата и загубата са закодирани като реакции на тялото ни, дори и да не си даваме сметка за това как изглеждаме в момента.

Пример може да бъде даден с победителите и загубилите на Параолимпийските игри, по-специално хората, които по рождение са слепи. Те реагират с “позата на победителите”, когато печелят състезание, макар, че никога не са виждали другите да го правят, съответно това не подлежи на имитиране. Същото важи и когато загубят състезание – навеждат глави, свиват рамене. Експеримента, който потвърждава това е направен от Дейвид Матсумото и е научен факт, който не бива да се пренебрегва.

клиентите

Когато печелим, ние искаме да бъдем видени от останалите, затова заемаме, колкото се може повече пространство. Когато сме унизени, се стараем да станем “невидими” като заемаме възможно най-малко пространство.

клиентите

Колкото и да ни се иска да изглеждате победители, традиционната поза на победителите е неподходяща, когато говорим за нашите ежедневни отношения с околните. Би било особено странно, ако влизаме в среща, сякаш току що сме финиширали на състезание. И би се приело от останалите като агресивно социално поведение.

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Вместо това е уместно да използваме далеч по-омекотена версия на това. Дръжте раменете си спокойни и изпънати назад. Главата и брадичката да гледат право напред или съвсем леко нагоре. Оставете разстояние между ръцете и торса. Старайте се ръцете ви да са видими.

Езикът на тялото е най-бързия и лесен начин да демонстрирате самочувствие пред останалите и да направите силно добро първо впечатление.

Походката също е от ключово значение.

 

Нинджа съвет:

Замисли се, каква поза заемаме, докато гледаме телефоните си. Навеждаме глава, кръстосваме ръце пред себе си, прегърбваме се.Какво правят повечето от нас, докато чакаме клиент или докато чакаме някого за среща? Проверяваме телефоните си.

Този затворен порочен кръг трябва да спре. Ако е възможно – говори си с колеги, или просто спокойно стой и оглеждай помещението. Ако пък се налага да си провериш телефона – направи го като победител. Дръж телефона си няколко идеи по-високо, отколкото го държиш по принцип, като в същото време сте с изправена глава.

 

клиентите

 

 

Стойката, която няма да те направи да изглеждаш компетентен пред клиентите ти.

 

 

 

 

 

 

 

Изглеждай като победител и се дръж като победител с клиентите. 

 

За да научите повече за изграждане на  първото впечатление. 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->