рисунка на светеща ел крушка невербална интелигентност

Невербална интелигентност – какво означава

Време за прочитане на статията: 3 минути

Невербална интелигентност – какво е важно да знаем

Невербална интелигентност – определя се от psychologydictionary.org, като проява на интелект, който не е обвързан с вербалното й артикулиране. Описва уменията за мислене и решаване на комплексни проблеми, които не изискват произвеждането или разбирането на словестни звуци. Този тип интелигентност включва оперирането с визуална информация или разрешаването на визуални задания. Може да варира като включва абстрактни и концептуални разсъждения, моторни умения, които са необходими за решаването на дадена задача.

Невербалната интелигентност често е тясно свързана със сферата на интелектуалните способности.

Измерването на невербална интелигентност става със специализирани тестове.  Те се използват, както за определяне на невербалните възприятия и способности на хора с затруднения в изразяването (например при аутизъм), така и при подбор за военно-морска служба и армия.

Невербалната интелигентност се базира на нашето възприятие на конкретни и абстрактни идеи. В ежедневна ситуация, пример за това може да бъде, когато избираме с какъв човек да сключим бизнес сделка и дали да работим с него.

Абстрактна е идеята дали може да му имаме доверие, дали ни изглежда компетентен, да го е грижа за нас, да проявява внимание и т.н.

Мигновените впечатления, които добиваме от обкръжаващото ни пространство, не са свързани с думи и език, който ние да интерпретираме.

Овладяването на невербалната интелигентност и вземането под внимание на всички аспекти, които тя засяга, може да даде тласък на вашето личностно и професионално развитие. Ако притежавате опит, знания и умения, но усещате, че тъпчете на едно място, вероятно трябва да обърнете внимание именно за това. Способността за тълкуване на невербалните сигнали, може да бъде в огромна полза в бизнес отношенията. По този начин ще можете да интерпретирате и разбирате по-ясно околните, като също така ще можете да отправяте точно посланието, което искате другите да получават от вас.

Как невербалните сигнали на околните влияят на решенията, които ние вземаме?

В статиите, които сме споделяли до момента, само сме споменавали, но не сме навлизали в дълбочина по темата за външния вид, като част от невербалната ни комуникация с околните. Затова ще направим маркиране по основни акценти, като не претендираме за изчерпателност.

В останали наши статии може да научите повече за невербалната комуникация.

Шансът да изберете да купите от търговец, който има приятен офис, проявява точност, показва разбиране към вас, винаги е облечен добре и всичко по външния му вид е изпипано, е много по-голям, отколкото да се доверите на някой, който съвсем не е подходил с внимание към външния си вид, офиса му е разхвърлян, често закъснява и не ви дава усещането, че сте важен за него.

В това сравнение са посочени много фактори, но външният вид е сред най-ключовите фактори за начина, по който другите гледат на нас и какви качества ни приписват.

На подсъзнателни ниво ние хората окачествяваме красивите като честни, добри, умни и заслужаващи доверие.

Всички ние одобряваме и приветстваме красотата около нас. Считаме високите хора за авторитетни и сме много по-склонни да им гласуваме доверие.

Дори по време на политически избори, често спечелилите кандидати са с ръст над средното ниво.

В книгата си „По-красноречиво от думите“, Джо Наваро посочва, че в изследванията на учените на този феномен са го обозначени с термина “дивидентие на красотата”.

Икономистите установяват, че хората, които изглеждат добре висок доход, лесно си намират работа и преуспяват в професионален план.

Кои са другите сфери, в които невербалното ни влияе да вземаме решения? (непълен списък)

  • Невербалните сигнали, които подсказват успех и неуспех
  • Невербална интелигентност като част от вербалното изразяване – до къде се простира: тон (интонация, сила на гласа), маниери, жестове, цялостна визия (според Гещалд психологията, ние разглеждаме внушението на хората като едно цяло, а не като отделни части)
  • Обстановка и пространство – архитектура на сградата, орнаменти, украса, осветление, цветове, разположение и височина на мебелировката
  • Лично общуване – изражения, поддръжка на тялото, пиърсинг, татуировки
  • Бизнес – визитка, каква чанта носим (раница, куфарче, моден аксесоар, чанта, папка)
  • Уебсайт – дизайн, бързина, функционалност
  • Презентация – цветове и оформление на слайдовете, разбираемост и смилаемост, внушение
  • Цялостно поведение – уважителност към другите, любезност, разбиране, присъствие, личен стил
  • Компания – организиране на структурата, дрескод, неформални правила на организацията
  • Политика – ниво на доверие и подкрепа, което политиците получават, когато правят изявления

Очаквайте продължение с допълнение!

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я!

В социалните мрежи имаме още редица интересни публикации!

Например този TED talk на тема „It’s What You Don’t Say That Matters“

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

Тук може да разгледате повече за предстоящите ни обучения.

За още полезни статии->

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ И ЗАДАЙ ВЪПРОС

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *