рисунка на светеща ел крушка невербална интелигентност

Невербална интелигентност – какво означава

Невербална интелигентност – какво е важно да знаем

Невербална интелигентност – определя се от psychologydictionary.org, като проява на интелект, който не е обвързан с вербалното й артикулиране. Описва уменията за мислене и решаване на комплексни проблеми, които не изискват произвеждането или разбирането на словестни звуци. Този тип интелигентност включва оперирането с визуална информация или разрешаването на визуални задания. Може да варира като включва абстрактни и концептуални разсъждения, моторни умения, които са необходими за решаването на дадена задача.

Невербалната интелигентност често е тясно свързана със сферата на интелектуалните способности.

Измерването на невербална интелигентност става със специализирани тестове.  Те се използват, както за определяне на невербалните възприятия и способности на хора с затруднения в изразяването (например при аутизъм), така и при подбор за военно-морска служба и армия.

Невербалната интелигентност се базира на нашето възприятие на конкретни и абстрактни идеи. В ежедневна ситуация, пример за това може да бъде, когато избираме с какъв човек да сключим бизнес сделка и дали да работим с него.

Абстрактна е идеята дали може да му имаме доверие, дали ни изглежда компетентен, да го е грижа за нас, да проявява внимание и т.н.

 

 

Искате ли да знаете как да провокирате доверие у околните?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Мигновените впечатления, които добиваме от обкръжаващото ни пространство, не са свързани с думи и език, който ние да интерпретираме.

Овладяването на невербалната интелигентност и вземането под внимание на всички аспекти, които тя засяга, може да даде тласък на вашето личностно и професионално развитие. Ако притежавате опит, знания и умения, но усещате, че тъпчете на едно място, вероятно трябва да обърнете внимание именно за това. Способността за тълкуване на невербалните сигнали, може да бъде в огромна полза в бизнес отношенията. По този начин ще можете да интерпретирате и разбирате по-ясно околните, като също така ще можете да отправяте точно посланието, което искате другите да получават от вас.

Как невербалните сигнали на околните влияят на решенията, които ние вземаме?

В статиите, които сме споделяли до момента, само сме споменавали, но не сме навлизали в дълбочина по темата за външния вид, като част от невербалната ни комуникация с околните. Затова ще направим маркиране по основни акценти, като не претендираме за изчерпателност.

В останали наши статии може да научите повече за невербалната комуникация.

Шансът да изберете да купите от търговец, който има приятен офис, проявява точност, показва разбиране към вас, винаги е облечен добре и всичко по външния му вид е изпипано, е много по-голям, отколкото да се доверите на някой, който съвсем не е подходил с внимание към външния си вид, офиса му е разхвърлян, често закъснява и не ви дава усещането, че сте важен за него.

 

В това сравнение са посочени много фактори, но външният вид е сред най-ключовите фактори за начина, по който другите гледат на нас и какви качества ни приписват.

 

На подсъзнателни ниво ние хората окачествяваме красивите като честни, добри, умни и заслужаващи доверие.

Всички ние одобряваме и приветстваме красотата около нас. Считаме високите хора за авторитетни и сме много по-склонни да им гласуваме доверие.

Дори по време на политически избори, често спечелилите кандидати са с ръст над средното ниво.

 

В книгата си „По-красноречиво от думите“, Джо Наваро посочва, че в изследванията на учените на този феномен са го обозначени с термина “дивидентие на красотата”.

 

Икономистите установяват, че хората, които изглеждат добре висок доход, лесно си намират работа и преуспяват в професионален план.

Кои са другите сфери, в които невербалното ни влияе да вземаме решения? (непълен списък)

  • Невербалните сигнали, които подсказват успех и неуспех
  • Невербална интелигентност като част от вербалното изразяване – до къде се простира: тон (интонация, сила на гласа), маниери, жестове, цялостна визия (според Гещалд психологията, ние разглеждаме внушението на хората като едно цяло, а не като отделни части)
  • Обстановка и пространство – архитектура на сградата, орнаменти, украса, осветление, цветове, разположение и височина на мебелировката
  • Лично общуване – изражения, поддръжка на тялото, пиърсинг, татуировки
  • Бизнес – визитка, каква чанта носим (раница, куфарче, моден аксесоар, чанта, папка)
  • Уебсайт – дизайн, бързина, функционалност
  • Презентация – цветове и оформление на слайдовете, разбираемост и смилаемост, внушение
  • Цялостно поведение – уважителност към другите, любезност, разбиране, присъствие, личен стил
  • Компания – организиране на структурата, дрескод, неформални правила на организацията
  • Политика – ниво на доверие и подкрепа, което политиците получават, когато правят изявления

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->