Невербална комуникация и социална среда
Невербална комуникация с ръце
Невербална комуникация въведение
Невербална комуникация въведение
Невербална комуникация при общуването
Невербална комуникация и социална среда
Невербална комуникация с ръце
Невербална комуникация въведение
Невербална комуникация въведение
Невербална комуникация при общуването

Невербална комуникация – въведение [5 важни техники]

Невербална комуникация – защо е важно да научим повече и с какво това ще ни бъде полезно в ежедневието? 

Чрез разбирането на това какво е невербална комуникация, може да променим начина, по който гледаме на света. Има различни направления на невербалната комуникация, като невербална комуникация в любовта, невербална комуникация в бизнеса, но за да навлезем в тях първо трябва да се запознаем с основите на езика на тялото. 

Благодарезние на езикът на тялото можете да установите отношения, основани на доверие и симпатия. Между 60 до 93% от информацията, която обменяме с околните се възприема чрез езикът на тялото – тон на гласа, жестове, поза на тялото, изражения на лицето и орнаменти (дрехи, аксесоари, прическа и т.н.). За думите остават едва 7%, удивително, нали?

Най-успешните комуникатори и харизматични хора използват това предимство, което подобрява представянето им с 12 до 13 пъти.

Тайната на всеки един от тях е умелото използване на жестове, които да допълнят казаното и да го илюстрират на слушателите им. По този начин се ангажират повече техни сетива и шансът да запомнят казаното по време на разговор се увеличава многократно.

Ръцете могат да са много ценен инструмент, благодарение на който да увеличите приемствеността на това, което казвате на околните. Ефектът, който се получава е консистентност между, това което чуват и това, което виждат. Ангажирайки повече сетива, увеличавате шансът  да ви разберат по-добре и съответно да събудите доверие у хората.

Ето и няколко конкретни съвети, които може да приложите още днес, за да установявате силни връзки с познати и непознати:

 

Невербална комуникация примери:

 

 • Невербална комуникация – как да използваме ръцете, за да изградим доверие:

невербална комуникация

Първото, което забелязваме в един човек са именно ръцете. Те са индикаторите, които ни подсказват дали можем да имаме доверие на някого или не. Благодарение на тях може да изразим почти всичко, което искаме да кажем, дори без да използваме и една дума. Те могат да бъдат и повод за изпитване на дискомфорт, когато говорите с някого. Чест въпрос, който задават моите клиенти е “Къде да си държа ръцете?”, докато в този момент ги слагат скръстени пред гърдите или скрити в джобовете. Това не са жестове, които “работят” добре за вас, защото скривайки дланите си, изглеждате неискрени и не можете да убедите околните, че офертата ви е най-добрата, която могат да получат.

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Знам, чували сте го стотици пъти, че не трябва да си кръстосвате ръцете. Но защо това ви пречи?

Скръстените ръце са сред позите на тялото, които ви „заключват“, както да се изразите, така и да приемате информация. Доказано е, че докато сме със скръстени ръце буквално „чуваме“ и възприемаме значително по-малко количество информация, отколкото, когато не сме ги скръстили. Скръстените ръце понижават нивата на тестостерон и увеличават нивата на кортизола (хормона на стреса). Запомнете – отворените ръце показват на другите, че сте отворени за комуникация.

Ако имате притеснения за това къде да си държите ръцете, когато говорите, представете си “мислен” квадрат пред торса ви и дръжте ръцете си в неговите рамки. Оптимално границите му се намират – от раменете до кръста, като ръцете не са твърде разперени встрани.

 • Невербална комуникация – как да използваме ръкостискането и погледа

Сега ще погледнем на ръкостискането от друга гледна точка. При установяването на физически допир, по време на ръкостискането, може да оставим трайно по-силно впечатление, като това може да е по-силно от всичко, което ще се случи по време на срещата ви. По време на ръкостискането, благодарение на физическия контакт, телата произвеждат окситоцин, хормонът на “емоционалното свързване” с околните. Затова следващия път, когато се срещнете с нов човек, хванете здраво (не твърде силно) и плътно ръката му, и го погледнете в очите, докато го поздавявате с ведър поглед. По този начин ще установите емоционална връзка с него, ще му направите впечатление на искрен и отворен към него човек.

 • Невербална комуникация – умението да кимането

За да комуникирате успешно е важно да разберете какво точно ви казват. Колкото повече някой говори, толкова по-успешно ще можете да оформите ясна представа за вкусовете и чувствата му . Как да го накарате познат да ви сподели повече детайли и информация? Когато кимнете леко три пъти на човека, с който разговаряте, това го стимулира да ви разкаже до 3-4 пъти по-голямо количество информация, отколкото, ако не го правите. Ако го комбинирате и с леко наведена настрани глава, ще усилите ефекта. Кимането е символ на разбиране на това, което ви казват и говори за съпричастност и провокира събеседника да има желание да комуникира с вас. От друга страна е полезно за интровертите, когато не искат да водят разговора, а искат да чуят повече.

 • Невербална комуникация – силата на гласът

Ще дам съвет за моментите, когато ви се налага да преговаряте за цена. За всеки клиент цената, която получава за услуга или продукт е винаги висока. Все пак вие плащате за нея. За да не позволявате на търговците да ви притискат, научете как да търсите възможност за отстъпка.  Важен начинът, по който звучи гласът на търговеца, когато съобщава цената.

Ако казвайки цифрата, тонът на гласът му се увеличи и извиси накрая на изречението, то това звучи  повече като въпрос, отколкото като заявление.

И всеки, който долови това ще се възползва от ситуацията и ще знае, че не е сигурен, че това именно е точната цена на продукта. Това е невербален сигнал, че може да преговаряте за  отстъпка. Упражнявайте се да слушате внимателно как звучи тона на гласът на търговците, докато говорят за условия и цени. Ако съобщават цената с тон, който звучи като съобщително, а не като въпросително изречение,  вероятно няма много място за промяна в цената и големи отстъпки. Е, винаги има, но за това ще разкажа в нова статия 😉

 • Невербална комуникация – тайните на усмивката

невербална комуникация

Вероятно си мислите, че ще ви кажа да се усмихвате повече на околните. Всъщност, не е необходимо! Има дни, в които, колкото и да се стараете да изглеждате ведри, това просто не се получава и на всички е видно, че днес не ви е ден. В тези моменти не се насилвайте да се усмихвате на всеки. Изкуствената усмивка, само ще отблъсне хората от вас. Причината истинската усмивка да е толкова ценен инструмент е защото тя буквално “заразява” с емоция всички около нас. Когато тя е насила, това лесно може да бъде доловено. Характеризира се с липса на активиране на специфични мускули на лицето, в зоната около очите. Фалшивата усмивка, не само, че не събужда у тях емоцията, а създава усещане за недоверие и подозрително отношение към вашите намерения, а това ще се пренесе към всичко, което се опитвате да осъществите.

Разбира се, във всички останали случаи, усмивката е един от най-силните инструменти за създаване на емоционална връзка и доверие.

И когато казвам “емоционална връзка”, не разбирайте това като преминаване от професионални към лични отношения. Но каквито и да са отношенията ви с някого, имайте предвид, че независимо дали е мъж или жена, всеки взима решенията си емоционално, дори самият той да си мисли, че логиката е неговия път към решенията му. Ако човек харесва вас, ще харесва и това, което казвате и правите.

В рамките на разговори от 30 минути, ние изпращаме над 800 невербални послания.

Това е изключително много информация, която както даваме на околните, така и те самите дават на нас. Овладяването на езикът на тялото и неговото разчитане е начин да погледнете на света с изцяло нов поглед. Буквално да четете между редовете. Благодарение на усвояването на невербалното поведение, бихте могли да увеличите увереността си в пъти.  Така ще установите силни позиции на работното място и ще намалите тревожността по време на важни срещи и запознанства с нови хора.

 • Невербални сигнали при изричане на лъжа

Какво може да ви подскаже, че събеседникът ви лъже? Запомнете, че няма универсален сигнал, който да е признак на лъжа. Това, за което трябва да следите са промени, които са различни от обичайното поведение на даден човек. Важно е винаги да вземате под внимание подтекста, ситуацията и всички фактори, които могат да имат въздействие в момента на наблюдение. Никой не обича да лъже, защото всеки знае, че от това може да последват неприятни последици. Поради тази причина се изпитва силен стрес, който тялото „изпуска“ чрез езика на тялото. 

Тук може да разгледате списък с някои от ключовите невербални сигнали, които подсказват, че някой изпитва дискомфорт.

 • Треперене на гласа; говорене със слаб глас по време на отговор; прокашляне и прочистване на гърлото
 • Речта звучи несигурно; говорене с монотонен глас сякаш отговора е предварително обмислен и заучен
 • Кръстосани крака, сигнал, че искат да блокират комуникацията с вас; пети сочещи към изхода на помещението, сигнал за желание да избягат от неприятния разговор
 • Изместване на торса настрани (нежелание да продължавате разговора)

 • Ръце: използване на твърде много жестове или точно обратното, скриване на ръцете и застиване. Следете какво е обичайното жестикулиране, което използва човека, за да отчетете промяната.
 • Самоуспокояване чрез разтриване на част от тялото (например рамо или другата ръка, шията, ключицата); избърсване на дланите в бедрата
 • Самоуспокояване чрез оправяне на детайли по облеклото или аксесоарите – пипане на обеца, колие, игра с часовник или гривна; оправяне на вратовръзката, яката; закопчаване и откопчаване на копче на сакото; играене с цип
 • Устни – прехапване (сигнал за тревожност или прикриване на нещо недоизказано); стиснати устни – негативна емоция; нацупени устни (несъгласие); облизване или движения с езика (опит за самоуспокоение)
 • Сбръчкани вежди (ако е под формата на микроизражението гняв, явно събеседника е ядосан, че трябва да обсъжда неприятна за него тема)
 • Блокиране на погледа или твърде втренчен зрителен контакт. Следете какъв зрителен контакт поддържа този човек, когато е спокоен, за да можете да направите сравнение и да прецените дали това не е обичайно за него поведение

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->