нова работа

Нова работа? Топ съвет при избор на кариера

Търсиш нова работа? Или се оглеждаш за  възможност да смениш сегашното си работно място?

 

Ще разкажа до какви изводи стигнах, преди да започна нова работа преди две седмици.

Ще започна своя разказ, като поясня първоначалната ми нагласа, преди да предприема, каквито и да е стъпки в търсене на свободни позиции. След това ще споделя кое работи на българския пазар и с кое да не си губите времето.

 

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Реши какво искаш и какво не искаш

Първоначално, когато реших, че искам да си намеря работа, желанието ми беше да е на място, където има професионалисти, които да ме провокират да добивам нов опит и знания.  Да бъда поставена в конкурентна среда, която да ме провокира да се справям с нови предизвикателства . Опита ми в някои успешни, но по-малки фирми ми показа, че там е много трудно и дори невъзможно да се промени установената йерархия и в много голяма степен е невъзможно да имаш израстване в кариерата, а по-скоро увеличаване на задълженията.

Следващото, за което си давах ясна сметка е начинът на живот, с който се обвързваме, стартирайки нова работа. Имах определена представа за мястото – имам нужда да е широко и светло. Не съм човек, който обича да стои на едно място и да се занимава със статична работа – трябваше ми нещо, което да ми дава този ключов за мен фактор при търсене на работа.

Jobs? или как да си загубиш времето качествено

След като бях установила за себе си какво искам и какво не искам, продължих с разглеждане на обяви в най-известният сайт. Правех го с идеята да подбера само позиции, които смятам, че съвпадат с предварителната ми идея. През това време оформих своето  CV. Често на този етап, много хора подценяват начина на оформление на автобиографията си. Преди време бях ходила на специален курс в Софийски университет и се бях изненадала колко много неща трябва да подобря и да имам предвид, когато го изпращам. Ако ви е интересна такава тема, ще напиша отделна статия специално за оформянето на професионално изглеждащо CV. Тук е момента да отбележа – не лъжете за себе си в документите при кандидатстване за работа. Рано или късно истината ще лъсне и от всичко ще страдате само вие и вашата репутация.

Така, да не се отклонявам от основната тема – кое работи и кое не работи, когато си търсим нова позиция.

Изпращайки автобиографията си в обявите в въпросният сайт,  правех си труда да оформям различно мотивационно писмо, съобразено с всяка една позция, за която кандидатствам. Изпратих над 30 пъти CV-то си, заедно със същия брой специално написани мотивационни писма.

Два месеца не се случи нищо.

Ни-що.

Нито едно обаждане.

Започнах да се чудя, какъв ми е проблемът?!

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

 

Да изпратиш перфектните документи не е всичко (въпреки, че е задължително)

Не след дълго открих отговор на своя въпрос. В много тесни връзки съм с хора, който се занимават с Човешки ресурси или пък преподават по темата в университетите. От тях разбрах, че в много случаи фирмите пускат фиктивни обяви и дори не разглеждат изпратените към тях документи или пък разглеждат само малка част от тях, тъй като физически не могат да обработят всички постъпили кандидатури. Бях потресена. Осъзнах как съм отделила огромно количество време, а никой дори не си е направил труда да прочете написаното.

Нескромно ще добавя, че съм работила в сферата на  рекламата, организирала съм огромни проекти за едни от най-големите компании в страната, продавала съм нови автомобили и съм водила корпоративните обучения. Имам самочувстието на човек с отлична работна етика, опит и желание да непрекъснато развитие. Освен това имам две магистатури и куп специализирани курсове, които съм посещавала.  Знаех, буквално бях убедена, че аз съм префекрният кандидат, но реалността ме зашлви по лицето и ми каза – „Никой не го е грижа!“

Тогава си казах, че правя нещо грешно. Не е възможно да игнорират човек като мен и че трябва да променя стратегията.

LinkedIn – заяви се в мрежата на професионалистите

Тогава се сетих, имам LinkedIn профил, в който не съм влизала от месеци. При отварянето на страницата ми, открих колко непълно е съдържанието и колко непрофесионално съм се поставила в мрежата. Реално профилът ни в LinkedIn е нашата виртуална визитна картичка, нашето професионално представяне в Интернет. Обнових изцяло информацията – попълних данните на новата ми магистратура – „Трудова и организационна психология“, допълних подробности за естеството на работа и длъжностните отговорности в предишните ми позиции. Докато пишех, сама си пропомнях колко ценен кадър съм и позавяхналото ми самочувствие, задади изгубеното време в Jobs.bg се повиши. Когато бях довола от начина, по който изглежда всичко, вече знаех, че  е време за следващата стъпка. Има един вълшебен бутон в сайта на LinkedIn, който индикира на останалите потребители, дали в момента си търсите работа или не. Настроих профила си в режим „търсещ работа“ и спрях до там.

Какво се случи?

Почти веднага започнах да получавам известия, че профимът ми е попадал в търсенията на различни хора от Човешки ресурси и други, който са мениджъри и т.н. Първоначално не разбирах какво означава това и ги игнорирах.  Учудването ми беше голямо, когато няколко дена след стартирането на обновеният ми профил,  започнах да получавам директни обаждания от „ловци на глави“. За тези, които не знаят, „ловците на глави“ имат задачата да търсят подходящите кадри за различни отворени позиции в компаниите и сами да ги приканват да дойдат на среща (интервю). Те могат да са както служители на дадената компания, така и да са част от   фирма подизпълнител, която е наета с цел подбор на персонал. За една седмица получих немалко обаждания и съобщения, като се съгласявах да ходя на срещи, за да науча повече на предлаганите позиции. Държа да отбележа, че предлаганите свободни места бяха за позиции в областта на организация на човешките ресури и продажбите – сфери покриващи точните ми критерии. Нищо излишно! Алгоритъмът на LinkedIn е създаден, за да намери точната за теб работа.

Какво се случи с мен и моето търсене в крайна сметка ли?

Две седмици след обновяването на LinkedIn присъствието ми в мрежата, към мен бе отправено предложение за работа и в момента работя като Мениджър ключови клиенти в голяма автомобилна компания. Работата събира в себе си, всичко, което исках да намеря на този етап в професионалното си развитие.

За финал – не си губете времето да гоните компаниите да ви дадат работа и да пускате CV-та в „популярни сайтове“, които най-вероятно никой няма да погледне.  Направете си профил в LinkedIn (но се постарайте да е професионално оформен) и нека работодателите да гонят вас. Дайте си възможност да избирате и да започнете работата, която искате!

Трупайте опит и образовайте себе си.

Търсете позиции, които да усъвършенстват професионалните ви умения и ви предоставят възможност да изградите ценен опит в индустрията, в която сте се насочили. Избирайте позицията главно според качествата и уменията, които можете да придобиете от нея. Това ще ви помогне да опознаете себе си – както слабите, така и силните ви черти. Ще ви насочва и подготвя за мечтаната работа, а защо не и собствен бизнес. Пазара на труда е конкурентен. Не спирайте да се учите и да инвестирате в себе си. Изградете си усещане и визия за това, че сте абсолютен специалист в областта и отношението на другите ще бъде такова към вас.

Имате нужда от кариерно консултиране? 

Свържете се с нас и ще ви помогнем да намериш правилната кариера за теб!

  1. Въведете вашето име:

  2. Въведете вашият e-mail:

  3. Въведете вашият номер:

  4. Изберете услугите от които се интересувате:

  5. Опишете своят казус и резултатите, които желаете да постигнете:

  С изпращане на съобщението се съгласявам декларираните от мен лични данни да бъдат използвани за целите на последваща комуникация и получаването на известия и информация за продукти и услуги предоставяни от този сайт по e-mail.*


  Позволете на името ви да говори за вас!

   

  Наука за хората – ПОДКАСТ

   

   

  Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

  👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

  За още полезни статии->