Овладейте силата на гласът си

Гласът и тона обхващат 38% от нашето послание, като за думите остават 7%, а за езикът на тялото и невербалните аспекти 55%. Невербалната комуникация се състои от три клочови компонента: език на тялото, тон на гласа и орнаменти (външен вид). 

Виждате колко голяма част от нашето послание се обуславя от гласът ни и от начина, по който изричаме информацията, която комуникираме.

Чрез гласът в не малко ситуации провокираме другите да ни погледнат и забележат. Т.е., ние невербално чрез начина си на говорене правим първото мигновено впечатление за себе си на околните. Това създава предпоставка за желание или нежелание от тяхна страна да общуват с нас и по какъв начин.

Поставяйте акценти чрез промяна на тона на гласа

Когато сте на общо събрание, важна среща, преговори или друг тип разговор от по-сериозен характер е важно да знаете как да привлечете вниманието върху посланието си. Хората няма да ви слушат по-внимателно, ако говорите на висок тон, а именно обратното. Когато искате да неблегнете на нещо конкретно, намалете тона. Дълбоките и плътни гласове провокират хората да ви слушат и да вземат под внимание казаното. Имайте предвид също, че това какъв тон ползвате дава информация и за вашата склонност да се владеете или да изпускате нервите си.

Гласът трябва да „сглабя“ в една мелодия всичко, което казвате. Говоренето с монотонен и равен глас може да направи скучна и най-добре написаната реч на света. От друга страна умелото използване на тоналностите и мелодиката на гласът ви може да прикове вниманието на всички, дори посланието само по себе си да не е перфектно изпипано.

 

 

 

Искате ли да знаете как да създавате трайни и дълбоки взаимоотношения на работното място?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

 

Уловете емоцията и отношението на събеседника му по дадена тема според типа думи и изрази, които използва

Ако някой ви каже “че се вълнува от идеята да работите заедно”, не му отговаряйте, че и вие “гледате с нетърпение към вашите бъдещи бизнес взаимоотношения”. Двете послания, макар и със сходно значение, носят различен емоционален заряд. Когато започнете да улавяте ключови думи, които събеседника ви използва и се научите да комуникирате на “неговия език”, тогава ще ви е много по-лесно да създавате връзка с хората на дълбоко ниво. Използването на сходен изказ показва, че вие говорите на “един език” и помежду ви има хармония. Не казваме да повтаряте дословно, това би било твърде явно, нелепо и граничещо с плоска манипулация. Тук говорим за това да умеете да измервате “емоционалната температура” на събеседника и да сте способни да можете да разговаряте с хора от различни прослойки, интереси и култури.

Обърнете внимание какви думи използва отсрещната страна, например:

  • Прекрасна идея;  чудесно; би било страхотно; ще се радвам – Явно събеседника ви е в добро настроение, отразете неговото щастие като отвърнете със същото. Това ще приповдигне настроението и ще направи разговора приятно изживяване
  • Не знам; не ми се занимава; ужасно е; не искам да знам – Негативните думи са това, което е добе да не отразявате, защото ще направи разговора изключително натоварващ. Ако събеседника ви използва думи с отрицателна конотация, старайте се да запазвате неутралитет, за да не ескалират емоциите допълнително.

Тренирайте активно слушане и ще ви става все по-лесно да намирате сходни теми и общ език с околните.

 

 

Четете още за тайните на отразяването тук.

 

 

Малкото е повече

Да знаете кога да спрете да говорите е много ключово ораторско умения. В тишината и правилно оставените паузи може да се вложи много повече смисъл, който не може да бъде заменен от думите. Увереността да можете да замълчите е мощен инструмент. Когато сме притеснени говорим повече, околкото, ако сме спокойни. Говоренето ни успокоява, а когато изпаднем в “неловко мълчание” се притесняваме и се питваме да запълним бързо тишината. Да умеете да извличате полза от силата на тишината може да ви е от огромна помощ по време на преговори например.

Например:

„Да се обеси не… да се остави“

„Да се обеси…. не да се остави“ 

Както виждате една пауза може изцяло да промени смисъла на изрречението.

Ако по време на преговори след като сте казали становището си и настъпи тишина, не се опитвайте да дообясните или да се оправдаете защо сте казали какво мислите или искате. Устоите ли на психическия натиск, който е за много хора тишината, няма да повярвате колко ще помогне на умението ви да преговаряте успешно.

Ето примери за ситуации, в които правилно поставените паузи може да са особено полезни:

  • Водите напрегнат разговор. Току що сте изразили мнение и правите пауза. Събеседника ви също мълчи. Няколко секунди по-късно (които ще ви се сторят безкрайни) вашият събеседник ще каже нещо в отговор. Може да е лаконичен. Тогава вие не бързате да отговаряте, а продължавате да мълчите. След това шансът той/тя да започне да говори повече отколкото е планирал е огромен.

Повече за тайната на успешните преговори четете тук.

  • Изнасяте реч/презентация. Искате да привлечете вниманието на всички още в началото и вместо да бързате да заговаряте, стоите там и просто гледате към публиката си без да казвате нищо. Това ще ги накара да запазят тишина, за да чуят какво имате да кажете. Това направих и аз по време на моя TEDx и то в самото начало.

Направете си анализ на “ъммкането”

Често, когато говорим за подобни речеви колебания, те не са лесни за долавяане, ако някой не ни обърне внимание или не се видим сами на запис. Тези звуци правят изказването трудно за слушане от останалите и бързо изморява. Дори да говорите логични неща, използването на “ммм”, “амм”, “ъммм” и други подобни ще ви направи да изглеждате неуверени. Също така не особено подготвени и няма да приковете вниманието и интереса на публиката ви. Някои хора използват тези звуци, за а си помогнат да мислят по-добре или за да запълват паузите. Това не ви е необходимо. Овладейте гласът си и не пилейте силата му напразно.

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->