Отразяването на емоциите ни позволява да влияем на другите

Отразяването или как може да влияем на хората [в 3 стъпки]

Отразяването – един от най-добрите подходи, за да да изразим съпричастност и да изградим връзка с някого. За други е още един манипулативен инструмент, чрез който си служат умелите търговци, за да ни накарат да купуваме. Днес ще се научите да разпознавате един от най-въздействащите инструменти за манипулация. Също така ще научите как може да използвате основните принципи на отразяването, за да създавате нови устойчиви връзки и познанства. 

Какво означава “отразяване”? Отразяването на поведението на този, с когото разговаряме. От позата, която заема, до височината на гласа, “открадване” на някои любими негови думи и т.н. Ще си кажете – но това е манипулация! Възможно е да бъде използвано и по непочтен начин, но в тази статия ще обърнем внимание на положителните му ефекти. Като това да успеем да се „скачваме“ успешно с хората и да успеем да ги отворим за общуване по непринуден начин.

Защо известните водещи го използват по време на интервютата си?

Защо в обученията за търговци това е една от основните точки, на която обръщат внимание?

Защото работи.

4 стъпки за успешно огледално копиране

Когато се пизпълнява правилно, отразяването може да помогне да изградите силна връзка с другите. Но ако се престаравате в това, може много силно да ги раздразните, отблъснете и да бъдете обвинени във фалшиво поведение. Когато усетя, че това се случва естествено, докато разговарям с някого или сме в една компания, знам че сме на една вълна.Например – виждам, че сме скръстили неусетно краката си огледално, облегнали сме главата си на едната си ръка и т.н… Но има моменти, когато ми прави много силно впечатление, че ме имитират целенасочено. Това ми дава сигнал да съм особено внимателна с каква цел го правят.

Защо казвам всичко това?

Отразяването може да накара другите да усетят, че изграждате връзка, като се възприема като естествен процес.

Ето как да го направите по правилния начин.

  1. Първо изградете връзката:

Ако не помните нищо друго от тази статия, то задължително запомнете това:

Ключът към изграждането на доверие и силна връзка е като първо усетите това самите вие. Ако вие не го усещате и хората няма да го усетят.

 

 

 

 

Искате ли да овладеете всички тънкости на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

 

Ето как да изградите връзка:

  • Накъде сочи торса:

За начало, важно е да дадете цялото си внимание на този, с когото разговаряте. Така насочете тялото си, така че да сте директно изправени пред него. Те трябва буквално да бъдат център на вашата Вселена, по време на разговора.

  • Зрителен контакт:

Важно нещо за зрителния контакт: ако е твърде кратък ще изглеждате плах и колеблив, а ако е твърде дълъг и настойчив може да изглеждате леко страховито. Запомнете – контакта с очи ни помага да изградим връзка с околните, защото спомага за отделянето на хормона окситоцин. Този хормон е отговорен за създаването на топлото чувство, което изпитваме, когато усещаме, че изграждаме близка връзка с някого.

  • Тройното кимане:

Толкова често го споменавам в статиите, защото е много добър подход. За него е важно да знаете две основни неща. Първо, изследванията показват, че когато кимате леко три пъти, другият човек ще говори 3-4 пъти по-дълго, което ще го накара да се почувства изслушан и важен. Второ, когато кимате, вие показвате, че се съгласявате с това, което казва другия човек и което създава атмосфера на разбиране и доверие.

  • Престорете се, а след това спрете да се преструвате:

В този момент вие сте изправени пред другия човек, правите уместен контакт с очите и използвате тройното кимване. Вероятно вече чувствате много силна връзка, но за да го завършите напълно, използвайте силата на въображението си. Правете това, като се преструвате, че човекът, с когото сте, че е най-интересния човек, когото някога сте срещнали. Наистина си го представете и действайте по съответния начин. След това спрете да се преструвате.

Като казвам да се престорите, имам предвид да дадете шанс на това наистина да харесате човека, като се отърсите от предрасъдъци и собствени бариери, които изграждате, за да се предпазите. От какво да се предпазите? Често поставяме бариери между нас и околните и не им показваме симпатия, защото не сме уверени, че самите те харесват нас. Така се презастраховаме, както от отхвърляне, така и от усещането, че не сме достатъчно добри. Просто забравете всичко това и се престорете, че нищо от изброеното не ви безпокои.

През цялото това време отразяването се е случило естествено, от само себе си. Това е и момента да спрете да се преструвате, тъй като най-вероятно вече наистина изпитвате истинска симпатия.

Ако искате да научите повече за основите на невербалната комуникация, прочетете тук.

  1. Скорост и височина на гласът

Често хората мислят, че отразяването е като имитиране на физическите действия, но отразяването се отнася за различни вербални и невербални нива. Започнете с отразяване на темпото на речта на другия човек. Ако техния говор е супер бърз и силен, увеличете силата на и на своя глас. Ако те говорят бавно и са по-спокойни, просто следвайте темпото им.

Защо да се стараете да правите това? Защото, когато напаснем говора си, на подсъзнателно ниво даваме сигнал, че напълно разбираме събеседника си и сме на „една вълна“.

Имайте предвид нещо много важно – старайте се просто леко да се нагодите към речта на другия, без да се увличате. Това може да се възприеме като целенасочена имитация с цел да ги накарате да изглеждат смешни. Това не е целта. Идеята е да преминете плавно на една вербална вълна.

  1. Тестване на връзката

Последната част е по избор, но ако наистина искате да тествате установената връзка, направете явно действие, което не е свързано с разговора ви и вижте дали е отразено обратно.

Как може да го направите? Тук може да бъдете креативни. От смяна на позата на тялото, почесване до прозявка. Може да звучи странно, но прозявката е един от сигурните знаци, че сте приковали вниманието на някого. Може да го тествате и в голяма компания, за да разберете кой от всички присъстващи не отлепва очи от вас. Ако имитирате прозявка, почти без закъснение, ще видите кой друг се прозява или иначе казано – създали сте връзка или иска да създадете.

Внимание: Не извършвайте многократни тестове, тъй като това бързо ще прекъсне връзката!

Още нещо в допълнение: Когато отразявате някого, уверете се, че отразявате само положителни невербални знаци и нищо негативно, като скръстени ръце, блокиране, затваряне на очи или нервни тикове.

За финал: практикувайте отразяването, само с цел да се сближите с хората и да разширите приятелските си кръгове. Имитирането на положително отношение, докато вътрешно не изпитвате искрени чувства, рано или късно ще се отрази на репутацията ви. Използвайте информацията, за да установите качествени връзки и изпитвайте удоволствие от общуването с околните!

 

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

Източник: Тод Фонсека