Снимка на сърдита котка във връзка с темата "Оцеляване по празниците".

Оцеляване по празниците

Оцеляване по празниците – за някои хора това може да се окаже мислията невъзможна. особено, когато говорим за запазването на доброто състояние на духа, когато сме подложени на истинско изпитание за нервите. Докато за едни приближаващите празници са повод за истинска еурофия, останалите просто нямат търпение всичко да приключи възможно по-скоро. Избирането на коледно дъвче, украсата, подготовка на менюто и целия стрес не е за всеки. Особено, когато трябва да се справим с предизвикателството да се социализираме с “трудни” членове на семейството.

Оцеляване по празниците – тази тема е за всички, които ги побиват тръпки от мисълта, какво ли ще ни накара да седят на тръни и тази година около Коледа. Да се старем да внимаваме какво ще кажем или пък останалите изобщо да не внимават какво говорят. Може да става за на пръв поглед невинни неща – силни политически пристрастия, стари семейни вражди, спорове на тема “кога ще се задомиш”; “кога ще си намериш нормална работа”;”време ти е за деца” и т.н. Всичко това може да постави коледното настроение на сериозно изпитание.

За да запазим доброто си настроение или поне да не изпадаме в крайности с настроенията, е добре да знаем как да поставим граници.

Да се научим да да оцеляваме по празниците…

  1. Кога границата е прекрачена

В повечето случаи нашето тяло ни дава ясни сигнали, когато се чувстваме обезпокоени и силно притеснени от нещо. Може да го разпознаем по топката в стомаха. Възможно е да се изрази като се стараем целенасочено да избягваме определени хора. Независимо дали е усещане са психологически или чисто физически дискомфорт, научете се да разпознавате сигналите на тялото ви. И се вслушвайте повече в тях…

 

 

 

Искате ли да овладеете всички тънкости на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

  1. Да се преструвате, че всичко е наред, когато не е

Ако не изразим гласно, че нещо не е приемливо да ни бъде казвано, няма как то да спре. От думите може да ви заболи, да се почувствате ядосани или дълбоко натъжени. Давайте гласност на това, което мислите, защото никой не може да чете мислите ви. Така ще предотвратите ескалирането на ситуацията, а тогава тя може да стане неконтролируема. В някои семейства се стига до тежки скандали и дори до физическа разправа. Затова е важно да определите границите, които ще ви държат далеч от всякакви ескалации.

  1. Дайте си право да държите токсичните хора надалеч

Имате пълното право да държите в живота си тези, които ви подкрепят и внасят позитивизъм и радост в живота ви. Понякога е трудно да си позволим да нямаме връзка с някого, само защото изпитваме задължението да са част от живота ни. Тази вътрешна натежава с времето и се превръща в истинско бреме. Така че, обърнете внимание, дали гледате на тези връзки като на ваш избор или на задължение.

  1. Токсичните връзки просто не работят

Без значение колко близка роднинска връзка имаме с някого, когато едни отношения не се получават, те просто не се получават. Единствения начин една токсична връзка да се превърне в здравословни отношения, е когато и двете страни целенасочено работят по въпроса. Това означава, че и двамата се опитвате да комуникирате отворено и по-често по чувствителните теми. Каквато и да е темата, ако и двамата не вложите усилия, няма да става по-добре. Нужно ли е да се борите постоянно за оцеляване по празниците?

  1. Връзките, които се крепят на пасивно-агресивно поведение

Когато не общуваме открито, очакваме хората да четат мислите ни или говорим лоши неща зад гърба на някого – всичко това е пасивно-агресивно поведение. Такъв тип поведение не дава добра почва за положителното развиване на отношенията занапред. Ние може да даваме всичко от себе си, за да общуваме по-открито, но докато това не стане двустранен процес, усилията и няма да се увенчаят с успех. Когато забележите пасивно-агресивно поведение може да го отбележите и да опитате какъв е проблема. Но както споменах по-рано, ако и двете страни не работят за подобряване на отношенията, нещата няма да се получат.

Празниците могат да са стресиращи и трудни по редица причини, но се надявам тези съвети да ви помогнат да се справите с това, което не ви кара да се чувствате добре. Оцеляване по празниците – мисията възможна.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

Източник: Psychology Today