презрение микроизражение

Презрение – как да го разпознаете

Презрение – емоция, която често остава незабелязана.

 

Презрение може да седи зад привидното одобрение и мълчание, скривайки клокотещата и нарастваща неприязън.

Може да се каже, че презрението е най-опасната емоция, която може да бъде изпитана.

Главна причина за това е, че тя се натрупва бавно и постепенно, докато придобие толкова огромни размери, че опустошава всичко след себе си – взаимоотношения, връзки и възможности за справяне с проблема.

Трудно е да бъде забелязана и е трудно да бъде преодоляна. Основно защото се крие съзнателно и никога проблемите не се обсъждат, което ги прави още по-сериозни с времето.

В тази статия ще научите как да разпознавате презрението и как да се справите с него, когато е налице.

 

Това може да бъде едно от най-ценните умения, които ще ви бъдат от полза за цял живот и ще можете да го приложите във всяка сфера.

 

Разпознаването на презрението ще ви помогне да имате по-открити взаимоотношения на работното място и да изключите един аспект, който натоварва емоционално, както вас така и околните.Презрене – какво е обяснението зад тази емоция и защо е важно да я разпознаватеПрезрението е част от седемте универсални емоции, които всички хора изпитват, независимо от раса, възраст, пол и културна принадлежност. Разпознаваме го под формата на микроизражение, което се появява за част от секундата на лицето на човек. Микроизраженията са неволеви „изтичания“ на информация за емоционалното състояние на хората спрямо дадена тема, ситуация или друг човек.

Презрението изразява чистата форма на силно неодобрение на това, което някой казва, прави или това, което е. То е начин да се погледне отвисоко на останалите.

 


Изследване на Университета в Калифорния извежда три основни характеристики на презрението:

– Проявява се спрямо някой, който не успява да отговори на очакванията за поведенчески стандарт, независимо дали става дума за класа, култура, морал или религия.

– Когато някой мисли, че е по-добър от останалите. Този човек вярва, че неговото мнение, време, благополучие и т.н. са по-важни от това на другите.

– Когато се цели даден човек да бъде изолиран от социален кръг. Това може да е под формата на унижаване, нараняване и дистанциране от него.Презрение – как изглеждаЧесто може да бъде объркано с полуусмивка и дори се възприема като положителна емоция. Затова е важно да може да се разграничи изцяло от положителните конотации, а и да може да се разпознава от повече хора.

Презрението е една от най-опасните емоции, дори повече от гнева и тъгата. Това е така, защото негативните чувства остават скрити, не се обсъждат и с времето прерастват в изключително силна неприязън.

Ето какви са характеристиките на презрението:

 


– Повдигнат е единия край на устата в полуусмивка
– Очите са леко присвити в посока на обекта на презрение (не винаги)
– Тялото е извърнато настрани от него

 

презрение микроизражениеКак да го разпознаете на работното мястоНегативните емоции като презрението, може да се наблюдават там, където е налице силна конкуренция между служителите. Разбира се, може да се наблюдава и във всяка друга работна обстановка.

Ето един пример. Работите по важен проект. От това колко успешен е той зависи дали ще вземете голям бонус или дали ще ви повишат. Ваш колега се стреми към същото. Когато възникне казус, който искате да коментирате с него, той с полуусмивка ви измърморва нещо. Дори в началото да сте си помагали, сега напрежението от конкуренцията е нараснало и започвате да попадате в капана на тъмните емоции, които са ви завладели.

 

 

 

нинджа съвет

 

Искате ли да се научите да разкодирате с лекота емоциите на околните?

Не оставяйте повече нищо само на догатки и предположения… Бъдете в пълен контрол над това какви послания изпращате и самите вие.

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS и разгърнете напълно вашия потенциал!

 Какво да направите, ако го забележитеВажно е да разберете какво предизвиква тази емоция. Задавайте въпроси, докато не получите повече информация. Кое не им харесва, с кое не са съгласни, какво биха предложили като вариант за действие и т.н.

Покажете, че имате обща цел и интереси, провокирайте взаимност. Открийте темите, по които споделяте съгласие.

Това ще помогне да преминете от състояние на негативна емоция, отричане и отхвърляне към по-позитивните емоции като съгласието, разбирателството и подкрепата.Всеки може да изпитва презрение от време на време.

 

Може да изпитате презрение спрямо ситуация, спрямо начин, по който някой се отнася с вас.

Но, за някои хора това се е превърнало в запазена марка в общуването – винаги се стараят да принизят останалите, докато изтъкват своите качества и успехи.

Зад това обаче се крие солидна доза неувереност. Най-успешните хора са тези, в чиято компания вярвате, че и вие можете да постигнете повече.

 

Изследвания показват, че хората, които демонстрират презрение често, страдат от комплекс, който не им позволява да приемат себе си такива, каквито са, ако не се сравняват с околните.

 

Бъдете бдителни, защото този тип хора слагат своите интереси над тези на останалите. Но разбирането, че те не одобряват околните, главно защото самите те не се чувстват достатъчно добри, ще ви помогне да имате нов поглед над ситуацията.

Според изследване на Society for Human Resource Management, щастието на работното място зависи 77% от това колко добри са взаимоотношенията с колегите, така че правете усилие да откривате проблемите в зародиш и намирайте начин да ги коментирате и да ги решавате.

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

👁 Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->