Приятел - две приятелски си говорят по телефона

Приятел – що е то?

Приятел – как може да определим приятелството и защо ни е по-трудно да създаваме приятелства с напредването на възрастта? 

 

Приятел като малки наричахме някого, когото сме срещнали преди час на пясъчника. Какво се промени това с времето?

Нека започна с една кратка история, която ме вдъхнови много. Вървях през парка и видях малко русо момиченце с прелестна флорална рокля да тича и да си играе безгрижно сама, докато баба й зорко я наблюдаваше от близката пейка. Изведнъж момиченцето се втренчи в друго момиченце, което се приближаваше отдалеч, бутайки своята тротинекта.

„Имаш страхотни очила!“ – извика първото момиченце на идващото и се втурна да тича въодушевена към нея, за да я посрещне. Не ми трябваше много, за да разбера, че те съвсем не се познаваха, но започнаха да водят разпален разговор. Второто момиченце свали шармантните си розови очила и ги даде на другото да ги разгледа.

Малко им завидях за непринудеността и ми стана тъжно. Колко искрено и чисто начало поставиха тези невръстни деца на едно позитивно запознанство.

 

Как успяхме с годините да загубим толва толкова ценно умение – да създаваме прятелства?

 

Защо ще ни помислят за луди, ако кажем на някого „Хей, хайде аз да ти разкажа малко за мен, ти да ми разкажеш за теб и да си станем приятели?“. Най-много да ни погледнат стреснато, сякаш сме изгубили разсъдъка си или да ни се измеят.

Или не е така?

Нека да разгледаме какво е приятелството и защо си струва да опитваме да създаваме повече приятелства.

 

Социалната подкрепа е един от факторите, които ни помагат да преодоляваме по-лесно трудни моменти, депресивни състояния. Също така влияе и на имунната ни система и я засилва. Така, че вместо да посягате към скъпи имуностимуланти, помислете как може да създадете нови приятелства.

 

Mакар че колкото приятели, толкова и дефиниции за приятелството има, това е връзка, съставена от четири елемента:

 

• Тя е между поне двама души, несвързани по кръвен път.

• Тя е доброволна и не задължителна.

• Не се обляга на правен договор.

• Реципрочна е

 

Изглежда има някакъв негласен консенсус, че приятелите не трябва да са любовници и да са сексуално интимни, иначе тази връзка се превръща в нещо повече от приятелство.

Освен тези основни характеристики, съществува широк кръг от мнения какво трябва да включва приятелството, сред които са доверие, съчувствие, конфиденциалност, общи черти, внимание, обич, душевно сходство, да имаш на кого да си излееш душата, с кого да правиш разни неща и на кого да доверяваш тайните си – някой, който винаги е насреща и не дава само празни обещания.

 

Най-неуловимото, но вероятно най-съществено от всичко: приятел е някой, когото харесваш, който също те харесва и с когото сте в позитивна химическа реакция.

 

Полезно е общият термин приятел да се раздели на три категории в зависимост от нивото на интимност: неангажиращ, близък и най-добър.

 

Неангажиращ приятел

 

Неангажиращият приятел гигантска стъпка напред от обикновения познат. Между неангажиращите приятели съществува връзка, макар тя да не е толкова интимна или ексклузивна, колкото при близките и най-добрите приятели. Макар че с течение на времето неангажиращото приятелство може да прерасне в близко или най-добро, има приятелства, които завинаги си остават само на първото ниво.

Особено в бизнеса, неангажиращото приятелство е доста по-разпространено и дори предпочитано пред близкото и най-доброто приятелство. Макар да не е толкова интимно, колкото близкото и найдоброто приятелство, в здравословното и позитивно неангажиращо приятелство трябва да съществува чувство на доверие и „взаимно харесване“.

 

Близък приятел

 

С близкия приятел се предполага, че също можеш да споделиш най-дълбоките, най-интимни мисли или интереси, ако желаеш. За повечето хора изискванията на другите роли – работещ, романтичен партньор, брат или сестра, родител – ограничават броя на близките приятели.

Ако някои близки приятели живеят далеч, може и да има време и енергия за някои по-близко живеещи близки приятели. Но няма кой знае колко хора да имат 10 или 20 близки приятели – 4 или 6 е по-типичният случай – докато 10, 20 и повече неангажиращи приятелства са си напълно нормален брой, особено за студенти, работещи или бизнесмени.

 

Най-добър приятел

 

Най-добрият приятел в идеалния случай ще отговаря на всички критерии на близкия приятел. Но с добавката, че – по дефиниция – е главният приятел. Често съм чувала женени двойки, особено мъже, да казват за жена си, че тя е „най-добрата ми приятелка“, но технически брачната половинка не може да бъде най-добър приятел, а само да е „като“ най-добър приятел.

 

За съжаление обаче, на какъв етап от живота ти е най-вероятно да създадеш това най-добро приятелство?

 

За повечето хора това е ранното детство, училищните години и необвързаните години, преди или след брак. През някои периоди при повечето хора, особено ако работят, имат деца и романтичен партньор, конкуриращи се за вниманието им, е трудно да се поддържат най-добри приятелства.

 

Доверие

 

За да има приятелство, повечето хора са съгласни, че трябва да има доверие. Но да отвориш душата си пред приятел и да му довериш интимните си мисли и привилегирована информация, трябва да бъде двупосочна размяна. Не се питай само дали ти би казал на приятелката си най-дълбоките си тайни. Питай се дали искаш да знаеш нейните.

Част от страха от предателство всъщност може да бъде избегнат, ако приятелите преценяват по-внимателно какво си доверяват едни на други. Освен ако приятелството ти не е проверено и доказано на практика и не си абсолютно сигурен, че това е близък приятел, на когото можеш да вярваш безпрекословно, избягвай да споделяш с все още недоказани приятели следните неща:

 

• Бизнес информация, чието разкриване ще представлява нарушаване на доверието и етиката.

• Детайли за сексуалното представяне на романтичен партньор.

• Тайни, поставящи друг човек в опасност.

• Всичко, което не би искал да чуеш за себе си по новините в шест часа или публикувано в национален всекидневник или интернет.

 

Има очаквания и допускания да можеш да вярваш на проверен на дело, дългогодишен, близък и най-добър приятел, с когото имате дълга история.

За разлика от непроверения, относително нов приятел, за когото продължаваш да научаваш важни неща за характера и ценностите му.

 

Емпатия

 

Емпатията е способност да разбираш чуждата гледна точка, да изпитваш чувства, да те е грижа и да показваш симпатията си към някого – всички качества, които дълбоко ценим и търсим в приятел, особено в близък или най-добър приятел.

Чувството на емпатия към приятел, разбира се, извира от дълбоко вкоренени чувства към него. Но отразява също и елементарната способност да изслушваш другите и истински да те е грижа през какво преминават. На въпроса какво е едното нещо, което би искал да научи за приятелството, един мъж на средна възраст отговори: „Как да открия един, който не само говори, а и слуша.

 

Честност

 

Честността е противоречива тема. Когато говоря за приятелство, имам предвид следната концепция:

близък или най-добър приятел е някой, с когото чувстваш, че можеш да споделиш всичко, но сам решаваш дали действително да го споделиш или не.

 

Ето един пример:

 

Приятелката ти, навлякла рокля, която никак не харесваш, те пита:

„Как изглеждам?“

Може и да е безумно честно да ѝ кажеш:

„Ами стои ти като на свинче звънче“

или

„Тая рокля я мразя от дън душа, защото в нея приличаш на майка си“, но тактично ли е?

 

Това ли ще е най-доброто за приятелството или приятелката ти?

Казването на истината, разбира се, е крайъгълният камък на близкото и най-доброто приятелство и дори на надеждното неангажиращо приятелство. Но кога изпускането на определени факти или информация е тактичност и кога е нечестност?

Честността в приятелството не засяга само повърхностни неща като коментари за роклята или прическата. Тя се отнася до това дали можете да споделяте чувствата си едни на други, или не, включително мисли, становища и мечти.

Това се прави при допускането, че можеш да говориш открито и честно. Без да ти се смеят или да се боиш от последствия, като например думите ти да бъдат предадени на други хора без твое позволение.

 

 

 

нинджа съвет

 

 

Възползвайте се от нашите базирани на психологията обучения и  индивидуални консултации

 

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Източник: В статията са използвани части от книгата : „Когато приятелството наранява“ Джан Йейгър , издателство Изток-Запад

 

👁 Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->