Проксемика и зони на личното пространство
Проксемика на интимната зона
Проксемика
Проксемика и зони на личното пространство
Проксемика на интимната зона
Проксемика

Проксемика: как да навлезеш в интимната зона на човекa срещу теб

Проксемика – сложна дума, зад която се крие ключът към разбирането на отношението на другите към нас. Чрез знанието за това какво е проксемика, може и да разберем как да навлезем по деликатен начин в по-близка зона на харесваните от нас.

Проксемика – как да я използваме в ежедневието?

Невербалните мостове са невербални знаци, които позволяват на хората да навлязат в пространството на другия по неинвазивен начин. Наричат се мостове, защото създават възможност за нас да достигнем по-лесно до околните. Невербалните мостове създават условия за изграждането на по-интимни отношения. Под интимни нямам предвид само за романтични, но и приятeлски, близки отношения. Помагат небрежно да скъсиш дистанцията и сближаването да се усеща естествено като процес.

За да изграждаш невербални мостове е важно да знаеш значението на разстоянието между хората. Другия начин да бъде наречено научно е проксемика.

 

 

 

Искате ли да овалдеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Какво ти казва разстоянието, което заема, някой спрямо теб?

Интимна зона – това най-близка ти зона спрямо другите хора. Тук са близките ни интимни отношения. Заема пространството, което е до 50 см от тялото ти, включително докосването. Дели се на близка интимна (от 0 до 15 см) и далечна интимна (от 15 до 50 см). Ако някой често те докосва или седи в непосредствена близост до теб, то е много вероятно да е твой много близък приятел. Ако не ви е нито интимен нито близък приятел, то нека ви светне червената лампичка. Този човек може би иска да се сближите повече, откoлкото подозираш. (Искаш ли да разбереш дали ТОЙ или ТЯ е привлечен/а от теб?)

проксемика

Лична зона може също да се приема като лична зона. Разстоянието от 50 до 70 см спрямо нас. Запазена е за близките ни приятели и хората, които искаме да опознаем и са ни приятни. Отново се дели на близка ( 50-75 см) и далечна (75 до 1,20 м) лична зона. Това е разстоянието, което водим с някого по време на личен разговор. Разговор, който не искаме другите да чуват.

Социална зонаЗоната на “любезното социално-приемливо поведение”. Там държим тези, с които ни се налага да общуваме. Това може да са хора от работната среда или хора които не познаваме. Клиенти, партньори, колеги, непознати. Неформалните отношения държим на отстояние между 1,2 м до 2,1 м, когато са в близка социална зона. При по-формална обстановка разстоянието в далечната социална зона е между 2,1 и 3,6 м.

Публична зона – най-далечната зона, простираща се при над 3.6 м отстояние. Тази зона е запазена за лекторите, публичните говорители, политиците.

Сега ще разкрием кои са невербалните мостове, които можеш да използвате, за да изградиш връзка с някого. Или да наблюдаваш дали някой не се опитва да изгради такъв мост към теб.

Как да приложим в практиката знанието за проксемика: 

Нашият първи невербален мост е накланянето напред. Когато се накланяме напред към някого, ние навлизаме в по-близка зона. От публична към социална, от социална към лична, от лична към интимна. Това е подходящ начин да затоплиш някого, докато се опитваш да го опознаеш.

Втория невербален мост е докосването. Очевидно, когато докосваме някого ние навлизаме в най-близката интимна зона. Дори да се намирате в социалната или личната зона спрямо някого, докосването ви помага да преодолеете това разстояние. Когато посегнете да се ръкувате, да докоснете ръка, рамото или да потупате някого, вие за кратък момент се докосвате до тяхната интимна зона. Запомнете, докосването не е приближаване с цяло тяло, а само с ръка. По този начин е достатъчно безопасен и лесен за приемане от другата страна подход.

Третия невербален мост са жестовете. Понякога хората използват жестовете, за да привлекат вниманието ти. Те може да навлизат в личното ви пространство, именно чрез ръцете. Например, такъв жест може да е посочването.

Четвъртия невербален мост е подаването на предмет. Когато подаваме на някого вода, химикалка, кликър, чиния. Всеки предмет, от който той се нуждае от него. Това е лесен начин да изградите връзка с някого и временно преодоляват.

 

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->