психология на цветовете

Психология на цветовете

Психология на цветовете – има ли какво да каже науката за това? Цветовете, които носим, наистина ли могат да повлияят на нашето настроение? Научни изследвания потвърждават това. Да, цветовете могат 100% да оказват влияние върху нашето настроение, поведение и нива на стреса.

Специалистът по психология цветовете – Леатрис Ейсман посочва, че влиянието им върху нас се корелира с влиянието на природните багри. Ейсман пита хиляди хора какво мислят за специфични цветове и открива много съвпадения. Тя обяснява, “Ние имаме запазена информация за всеки цвят. Например, синия цвят често асоциираме със синьото небе. Което е нещо положително. От еволюционна гледна точка асоциацията е свързана с предвестник на хубаво време, без бури. Точно това е причината синьото да напомня на стабилност и спокойствие.

 

 

 

Искате ли да овладеете всички тънкости на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Тя предупреждава, че няма универсални отговори, но има общи примери, които могат да бъдат получени от десетилетията изследвания върху общите моделите на това, което хората мислят за всеки цвят. И така, как можете да изберете перфектния цвят за всяка ситуация? Въз основа на изследването, тук е вашето лично ръководство за цветове:

Какъв цвят да избереш за твоя десктоп:

ЗЕЛЕН

Цветовете, които избираш за работния си плот и цветовете, които избираш за уебсайта си, могат значително да повлияят върху производителността ти. Зеления цвят успокоява и не предизвиква напрежение в очите. Това е добър избор за настолните компютри, особено ако си пред екрана в продължение на много часове.

Бонус: Нарави си зелен и скрийнсейвъра, защото десктопа едва ли ще го гледаш особено дълго време.

Какъв цвят да носиш във фитенса:

ОРАНЖЕВ

Оранжевото е цвят, който е стимулиращ и ентусиазиращ. Оранжевото е микс от страстта на червеното и щастието на жълтото. Изследвания откриват, че оранжевото стимулира снабдяването с кислород в мозъка,стимулира дейността му и има енергизиращ ефект.

Какъв цвят да носиш на среща (ако си жена):

ЧЕРВЕН

Червеното е цветът на на страстта и кара кръвта да бушува. Жените може да слагат този цвят по време на среща, за да накарат сърцето на кавалерът им да бие учестено.

Какъв цвят да носиш на среща (ако си мъж):

СИН

Синьото е най-стабилния цвят. Жените обичат да виждат стабилни мъже. Също така успокоява и може да помогне да се отпуснеш, както ти, така и твоята дама.

Какъв цвят да носиш, ако искаш да изглеждаш агресивен

ЧЕРЕН

Изследователите са представили статистика, направена от повече от 52 000 национални игри за хокейната лига и са открили, че отборите са наказвани повече за агресивно поведение, ако са носели черни екипи. (Хокейните отбори имат двуцветни екипи и ги сменят в зависимост дали са домакини или гости. Интересното е, че през 2003 г. NHL промени политиката си за фланелките, така че домакинските отбори трябва да носят бяло. Авторите на проучването сравняват сбора от данни и установяват, че същите екипи са имали значително повече наказания за агресивно поведение, когато носели черните екипи, в сравнение когато носели бели.

В какви цветове да боядисате офиса си:

СИН И ЗЕЛЕН

Разбира се, може да заложиш и на растения около бюрото или някакви други предмети в зелено. През 1999 г. изследователите в университета “Кройтън” установяват, че цветовете влияят значително върху емоциите и ефективността на служителите. Работниците в сини офиси се чувствали най-концентрирани, спокойни и обнадеждени по време на работа. Тъй като синьото може да понижи сърдечната честота, а зеленото намалява тревожността и е свързан с парите, комбинацията от синьо и зелено е най-подходяща за работното място.

Какъв цвят никога не трябва да носите на работа:

СИВ

Сивото кара хората да бъдат пасивни, незаинтересовани и с липса на енергия. Ако обичаш да носите сиво, комбинирането му с по-светъл цвят ще помогне да компенсираш ефекта на сивото.

Избирането на цветовете в офиса, дрехите ни или работния ни плот не трябва да се пренебрегва – цветовете оказват влияние върху настроението и активността ни. Въпреки това, цветовете не са единственото нещо, което ни влияе – човек все още може да бъде много ефективен и в сив костюм или на тренировка да носи черен екип. Добре е в процеса на избор да имаме предвид тези неща и да се спираме на това, което работи в наша полза, а не вреди на представянето ни.

Психология на цветовете е много интересна тема, която може да се допълни с още редица съвети. Например – светлосините дрехи ни правят да изглеждаме добри и отворени за общуване. Така, че ако отиваш на място, където не познаваш много хора, а искаш да се сприятелиш с останалите – заложи на светлосиньо. Червената вратовръзка кара нейния притежател да се откроява видимо и да бъде запомнен.

Правейки избор на цвят, който ще работи за теб, а не срещу теб, може да помогне много представянето ти.

 

Какво да носите: Психология на цветовете – ръководство

Изтегли тази графика и я постави на вратата на гардероба за лесна справка!

 

цветовете

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източници: 

Science of People  Lab

Jacobs, Keith W. and Frank G. Hustmyer Jr. (1974), “Effects of Four Psychological Primary Colors on GSR, Heart Rate and Respiration Rate,” Perceptual and Motor Skills, 38, 763-66.

Color Wheel Pro. Accessed: October 31, 2012. 

University of Hawaii at Hilo; The Psychology of Color; Kalyan N. Meola; 2005

“Effects of Office Interior Color on Worker’s Mood and Productivity.” Nancy K Wallek, Carol M. Lewis, and Ann S. Robbins. Perceptual and Motor Skills, 1988, 66, 123-128.

Birren, F. (1978). Color & Human Response. New York: John Wiley & Sons. Inc.

Mahnke, F. (1996). Color, environment and human response. New York: Wiley.

Mahnke, R. & Mahnke, F. (1993). Color and Light 1993. New York: John
Wiley & Sons.

Webster, G., Urland, G., & Correll, J. (2011). Can Uniform Color Color Aggression? Quasi-Experimental Evidence From Professional Ice Hockey Social Psychological and Personality Science, 3 (3), 274-281 DOI: 10.1177/1948550611418535