първо впечатление

Първото впечатление – от научна гледна точка

Първото впечатление – какво казват учените по въпроса?

Случвало ли ти се е да срещнеш някого и да си паснете от пръв поглед?

Още в първите секунди, знаеш, че с този човек ще има за какво да си говорите и знаеш, че искаш да се сприятелите?

Или точно обратното – срещаш нов човек и не знаеш какво и кое, но нещо в тях те безпокои и притеснява? 

За първото впечатление са ни учели още от малки. Но информацията се е ограничавала силно и не сме получавали обяснение кое защо е редно или не. Независимо дали си го признаваме или не, още в първите секунди от среща с нов човек – ние решаваме дали го харесваме и дали можем да му се доверим или не. Въпреки това, ние рядко се замисляме за първото впечатление, което оставяме. А дори и да го правим, не сме сигурни как точно да го подобрим. Понякога практикуваме в главата си уводните реплики, някоя и друга шега и се надяваме нещата да се получат.

Учени от Харвардският университет правят изследване за първоначалното “осъждане”, което правим при среща с непознат човек, като пускат 10 секунден видеоклип на студенти, според който трябва да оценят до колко е компетентен даден професор. По-нататък в изследването на други групи студенти се пускат клипове с продължителност от 2 сек. Интересното в случая, е че впечатленията за всеки един преподавател са сходни, независимо дали се пускат по-дълги или по-късите видеа.

Изследването приключва след цялостно оценяване на преподавателите след приключването на семестъра и резултатите се припокриват с тези, които са получени, след гледането на двесекундните видеа.

първото впечатление

Ние решаваме дали да вярваме на някого и дали го харесваме, преди той дори да е започнал да говори.

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Всичко това се случва в първите две секунди от срещата. Две секунди! Дори да получим повече информация за човека, първоначалното ни впечатление, трудно може да бъде променено.

Кoe е това, което ни кара да изградим мнение за някого, без дори да сме разговаряли?

Отговорът на всички въпроси е невербалната комуникация.

Кои са чертите от характера, които оценяваме в първите две секунди, когато сме забелязали някого?

Можеш ли да познаеш колко честни са те? Колко мили? Колко са подкрепящи?

Независимо от малкото време, с което разполагаме, пълно или частично си задаваме тези въпроси и моментално си отговаряме. А най-откачената част от всичко това е, че обикновено сме прави…

Стресна ли се от това, че хората те оценяват толкова подробно, още в първите две секунди? Без дори да си казал дума? Без да те познават?

След като отнема толкова кратко време, за да убедиш някого, че си заслужава да разговаря с теб, нека да обърнем специално внимание на тези първи две секунди!

Можеш да използваш този кратък момент, за да предопределиш цялостното ти взаимодействие с този, с когото искаш.

първото впечатление

Стъпка 1: Да вдигнем нивото

Първото впечатление е механизъм за оцеляване. Когато срещнем нов човек, трябва бързо да решим дали го искаме в живота си. Чували ли сте за “бий се или бягай”? Това са начини, по които нашето тяло реагира при външна стимулация. Според това, решаваме дали да останем или да си тръгнем. Говорейки за инстинкт, това е и причината първото впечатление да е толкова мигновено и решаващо.

Когато срещаме нов човек ние се опитваме да си отговорим на три въпроса, още в първия момент от взаимодействието ни с него:

Три нива на довеието:

Ниво 1: Приятел или враг си?

Това е подсъзнателната ни нужда от сигурност. Мислим си – “Трябва ли да остана или трябва да си тръгна?”

Ниво 2: Победител или губещ си? 

Когато срещаме някого, ние искаме бързо да определим нивото им на самоувереност. Изглеждат ли ни като лидери или последователи?

Ниво 3: Съюзник или враг си?

Свикнали сме да се съмняваме в новите хора, които срещаме, но има моменти, когато искаме да сме сигурни, че някой, който ни е симпатичен, би бил на наша страна, би ни пазил гърба.

Ако за някого си отговорим положително и на трите въпроса, ние минаваме на следващото ниво и му вярваме повече. Непознатите се превръщат в познати, познатите в приятели, вероятните клиенти се превръщат в реални клиенти.

Тези три въпроса, разбира се и въпросите, на които останалите се опитват да си отговорят относно теб. Как този феномен работи, когато говорител е застанал пред своята публика?

Силата на първото впечатление не се крие в това какво казваме, а как го казваме.

Как да хакнем системата?

първото впечатление

 

Стъпка 2: Тройната заплаха на всяко първо впечатление

Направи силно първо впечатление, като чрез езика на тялото, като хакнеш трите нива на доверие.

Ключът се крие в използването на ръцете и жестикулирането, позата на тялото и контакта с очи. Това са твоите три невербани оръжия, които можеш да използваш, за да минеш успешно трите нива на доверието.

Това са ключовите елементи, които трябва да използваш занапред в общуването си с всички около теб – познати или непознати.

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източник: Ванеса Ван Едуардс