разговор дискусия
дискусия разговор
Вълнуващ разговор
интересен разговор
Превърни скучния разговор в интересен
разговор дискусия
дискусия разговор
Вълнуващ разговор
интересен разговор
Превърни скучния разговор в интересен

6 начина да превърнеш скучния разговор в интересен

Един разговор може да е извор , както на положителни емоции, така и на голямо отегчение. Никой не би си признал,обаче, че сред обществото е налегнало голяма скука.

Отегчени сме от безинтересни срещи, социални събития, промоции и сделки.

Но винаги по време на разговор, когато преборим отегчението си, ставаме по-атрактивни, по-запомнящи се и многи по-харесвани от околните.

Как да спрем да бъдем отегчителни.

  • Ангажирайте мозъка

Представете си мозъците ни като малки деца – те се отегчават лесно и жадуват да бъдат развличани със забавления.

Молекулярния биолог Джин Медина, бестселър автор на “Ню Йорк Таймс”, открива, че мозъкът има много кратък момент на концентрирано внимание.

Нашите мозъци са привлечени от интригуващи, интересни, ангажиращи хора и неща. За щастие вие сте интригуващ, интересен, ангажиращ човек! Ето как можете да го покажете…

  • Включи хората на емоционална вълна

разговори

Повечето наши разговори приличат на една права линия. Говорите си и усещате, колко е тъп разговора, който водите в момента. “Как си” “Какво те води тук” “Какво става при теб”… Няма нищо изненадващо в тзи въпроси и сме заредени с отговори по шаблон, който даваме на всички. Често даже не се замисляме много много. “Добре съм” “Ами какво да ти кажа – работа, вкъщи и това е” и т.н. Звучи ли ти познато? И на мен.

За да да спреш да бъдеш скучен, трябва да предизвикаш по-голямо емоционално вълнение върху хората. Време е да спрем да водим отегчителни разговори. Време е да спрем да отегчаваме себе си и околните.

И между другото, това също е по-емоционално вълнуващо за вас и ще ви помогне да сте по-ангажирани.

 

 

 

 

Искате ли да овладеете всички тънкости на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

 

Ето и няколко идеи, за това как да го постигнете:

  • Спрете да използвате социални скриптове

разгговор

 Когато срещнеш някого или си на среща, задаваш все едни и същи въпроси отново и отново. И отново и отново отговаряш на въпросите на другите по шаблона, по който си свикнал.

Какво да направиш, за да започнеш да ангажираш вниманието на събеседниците си?

Трябва да излезеш от тази комфортна зона и да започнеш да задаваш въпроси, които събуждат интерес. Дори темата да не е необичайна, то начинът, по който го поднесеш, ще направи разликата.

Как минава тази част от седмицата при теб?

Работиш ли по някакъв вълнуващ проект в момента?

  • За да си интересен – интересувай се

разговор

Американският психолог Джон Дюи открива фундаментален факт за всички хора. Открива какво иска всеки един човек на планетата Земя:

Да се чувства важен.

Веднъж постигнали базовите неща като храна и подслон, всичко, от което се интересуваме е да се чувстваме ценени, обичани и уважавани. Когато се интересуваме от другите, ставаме интересни за тях!

Ето и психологията зад това. Ако накараш някой да се чувства важен, като валидираш неговото мнение, време или чувства, то тогава ТИ ще си атрактивен и интересен за него.

Предизвикателството за теб:

Следващия път, когато си с приятел или си на някакво събитие, старай се разговорите ти да следват една посока. Накарай, всеки, с когото говориш да се чувства ценен. Опитай това:

Как да си вербално атрактивен по време на разговор:

  • Задавай въпроси за това, което ТЕ намират за важно
  • Разшири темата, като задаваш въпроси като “защо” и “как”. От друга страна избягвай “защо” и “кога”.
  • Присъствай активно в разговора. Не се разсейвай и практикувай “активно слушане”.

Освен вербално, може да си атрактивен и невербално във всеки разговор. Знаете колко обръщам внимание на важността на невербалното общуване. Проучвания показват, че по време на разговор – минимум 60% от посланието, което изпращаме е невербално. Като това може да се увеличи до 97%! Определено не бива да се неглижира важността на езикът на тялото, лицевите изражения и всички останали детайли, който са част от нашето невербално представяне.

Как да си невербално атрактивен по време на разговор:

разговор

Дръж ходилата си насочени към човека, с когото разговаряш.

Нашите мозъци използват тази информация подсъзнателно, за да измерят интереса към нас. Докато разговаряш с някого, насочи ходилата си към него. Така невербално казвате “Аз съм с теб! Слушам те! Продължавай да ми разказваш!” Това е най-голямия комплимент, който може да дадете на някого.

Използвай тройното кимане.

Научно изследване показва, че ако кимнеш леко по три пъти, докато някой ти разказва нещо, то той ще говори до 3-4 пъти повече, ако не го правите. Изумително, нали! Как да го направиш: когато някой завършва изказването си, погледни го в очите и кимни леко три пъти с глава. Така казвате – разбирам те, продължи да ми разказваш. Така ще имате много по-задълбочен разговор.

Имай предвид да е ЛЕКО кимане, защото иначе ще се възприеме като нетърпение да приключите с разговора по-бързо.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източник: Ванеса Ван Едуардс