млад мъж с очила, който записва нещо в бележника си - интроверти

Интроверти – 9 топ съвета как да блеснат в службата

Интроверти – често това понятие се използва като синоним на тих човек, който е притеснителен и свит.

 

Интроверти, не допускайте тези предразсъдъци да ви карат да си мислите, че щом не обичате шумните компании, това е причина да не сте успешни, запомнящи се и забелязани на работното място! В тази статия ще обясним защо да си интроверт е страхотно и как да се възползвате максимално от това.

 

Усещате ли безпокойство, когато ви предстои среща с много хора в офиса, общо обсъждане? Определяте ли себе си като човек, който е интроверт?

Не се безпокойте! Няма причина да мислите, че щом сте по-затворен човек, това ви пречи да израствате в кариерен план и да разширявате контактите и възможностите си.

В тази статия ще ви разкажем защо да си интроверт е страхотно и как да превърнете силните си страни в работещи инструменти за успех.

Какво точно означава понятието „интроверт?“

В практиката понятията „интроверт“ – „екстроверт“ се описват доста непълно. Най-важното, което трябва да знаете, че това не са две коренно несъвместими едно с друго характеристики. Всъщност интроверсия-екстоверсия е скала, според която всеки един от нас притежава и едната и другата характеристика в определена степен. В идеалния случай всеки един от нас би бил 50% интроверт и 50% екстроверт. Това обаче не винаги е така и това може да варира в различни периоди от живота ни, както и в зависимост от срадата и хората, които ни обкръжават.

Иначе казано един човек, който е свит и мълчалив сред непознати, може да е тотално различен в компанията на свои близки и приятели и да е изключително отворен и разговорлив.

 

В най-общ план интровертите се различават от екстровертите по няколко основни точки:

  • харесват тихи и уединени места, където могат да се концентрират
  • чувстват комфорт да работят по един проект за по-дълъг период от време без прекъсване
  • вникват във фактите и идеите, които стоят зад работата, която вършат
  • обмислят внимателно всяка своя стъпка, преди да пристъпят към действие 
  • смятат телефонните обаждания за разсейващи и гледат на тях като на нещо досадно и ненужно
  • много повече предпочитат кореспонденцията чрез и-мейли
  • обичат да развиват идеите си, чрез задълбочен размисъл в уединение
  • предпочитат да работят самостоятелно или да са в екип от малка група хора

 

Ако се припознавате в повечето от тези описания и се определяте по-скоро като интроверт, не допускайте предразсъдъците на неинформираните по темата да ви карат да мислите, че това е недостатък!

 

Интровертите – 3 начина да просперират

 

За интровертите е характерно повече да мислят преди да действат. Т.е. не предприемат необмислени стъпки и не вземат необмислени решения. Импулсивните решения не са характерни за тях. Интровертите се вслушват повече в своя вътрешен глас, отколкото в това, което мислят околните. Те са много добри слушатели и умеят много добре да вникват в чувствата и думите на околните.

Това изисква много активна когнитивна дейност и макар да изглежда мълчалив, в главата на един интроверт се случват много неща.

Практически съвети за интроверти и не само


Ако се припознавате в описанието по-горе, но все не сте открили как да използвате предимствата си в практиката, то съветите по-долу ще ви помогнат да се подготвите по-добре за следващата ви среща. Всъщност те биха били от полза и за всеки, който работи в екип, така че четете внимателно.

 

#1 Оформете предварително това, което искате да кажете

Характерно за повечето интроверти е да проучват възможностите и да обмислят действията си предварително. Това е и една от причините интровертите да предпочитат да работят в тиха и изолирана среда, защото не искат външни фактори да ги разсейват. За сравнение, екстровертите могат да мислят по-ефективно, докато са част от обща дискусия и идеите им идват на момента и ги изразяват вербално веднага.


Като интроверт можете да използвате тази информация, за да се подготвите преди да влезете в следващата си среща. Отделете предварително време за обмисляне в подробности на темата, която предстои да се обсъди. Прегледайте на спокойствие данните, разпишете своите мисли и идеи. Това ще ви помогне да добиете увереност, когато дойде вашият момент да говорите.


#2 Избягвайте големите количества кофеин


В желанието си да се заредите с енергия преди среща, може би се изкушавате да посягате към кафето. На практика обаче, вместо да ви направи по-ефективни и бодри, то ще има обратен ефект. Големите количества кофеин изострят нервната система и това може да доведе до треперене, гадене и други неприятни странични ефекти.

Вместо да пиете кафе, отделете няколко минутки за себе си в уединение с чаша чай, дишайте дълбоко и равномерно, обмислете важните за вас идеи. Това ще ви презареди със спокойствие и увереност и ще избегнете много главоболия и недоразумения.

 

 #3 Влезте първи в залата


Като се появите първи на срещата, това ще повиши доверието на колегите към вас. Освен това ще можете да изберете подходящо място за сядане.

Всеки колега, който дойде, ще ви поздрави и това ще ви помогне да се климатизирате към обстановката поетапно. Като интроверти, ако влизате винаги последни и се стараете да не привличате внимание. Променете това, като се придържате в зона на комфорт, която не ви изважда от развновесие. 

 


#4 Тайната на успеха – езикът на тялото

Знаете ли, че позата на тялото ви може да повиши стреса ви? Когато сте навели глава, скючили сте ръце под масата и краката ви са плътно прилепени един към друг, това увеличава кортизола (хормона на стреса) в тялото ви. Освен, че невербално казвате „не говорете с мен“, „не се чувствам добре“, „неуверен съм“, то вие и вътрешно ще започвате да се чувствате все по-зле.

За да промените това, изправете стойката си и се облегнете спокойно на стола с изпъчени рамене. Вместо да гледате в краката или в записките си, вдигнете поглед и огледайте както обстановката, така и вашите събеседници.

Ако искате да увеличите своята увереност е нужно да увеличите тестостерона, с който тялото в разполага. Независимо дали сте мъж или жена, всеки има този хормон в тялото си, просто количествата са различни.

Учени от Харвард съветват да стоите две минути в йога позата кобра и това значително ще увеличи тестостерона в тялото ви и ще намали кортизола. Благодарение на този хормон вие ще изглеждате и ще се чувствате в пъти по-уверени и спокойни.

 

Има много подробни изследвания по темата с хормоните, които изумили учените как различни пози на тялото за кратък период от време буквално променят нивата в тялото.

 

Като интроверти може би използвате по-затворен език на тялото? Започнете да се самонаблюдавате. Може би изпращате послания на околните, за които не сте подозирали.

 

#5 Говорете първи

Подготвили сте подробен отчет, работили сте дълго по презентация, написали сте доклад, събирали сте дълго време данни и информация? Не оставяйте всичко това да остане незабелязано! Не е нужно да сте екстроверт, за да блеснете с постиженията и да получите вниманието на колегите и началството.

Бъдете проактивни, като не е нужно да следвате чужд ритъм. Как да го постигнете?

 

Като не се страхувате да говорите първи.

Този, който говори първи, обикновено поставя рамката на срещата и определя ритъма и задава тона.

 

Ще довиете още по-голяма увереност за свършената работа, като представите свършеното и идеите си в самото начало на срещата. След това колегите ви ще могат да развият своите идеи, като следват линията, която вие сте начертали.

Това да говорите първи има още едно предимство. Няма да бъдете заглушени от купищата идеи, които екстровертите ще нахвърлят по време на срещата. Така няма да загубите фокус и изключвате варианта да останете нечути. След като сте се изказали, ще можете да се отдадете на наблюдение и анализ на всичко, което се случва и ще сте спокойни, че вече сте казали, каквото имате.

 

#6 Говорете със свое темпо

Някои по-нетърпеливи ваши колеги може да ви прексъват често с въпроси по време на ваше изказване/презентация. Това може да доведе до вашето разконцентриране и да изтеглят темата в съвсем друга посока. Това може да ви обърка и да не успеете да кажете това, което сте планирали. Не бива да се чувствате длъжни да отговаряте на всеки въпрос на момента. Помолете въпросите да се запазят за накрая.

В случай, че ви се зададе въпрос, на който не сте подготвени с отговор, не изпадайте в паника. Просто кажете, че имате нужда от време за проверка и че ще отговорите на по-късен етап.

 

#7 Направете обобщение


Какво е заключението от проведеното съвещание? Какви решения бяха взети? Какви въпроси бяха поставени? Какви задачи бяха делегирани?

Като интроверти вие имате „око“ за детайла, затова с лекота можете да направите анализ и да изведете основните точки за действие след като срещата е приключила. Можете да вникнете в дълбочина в една ситуация, да предвидите евентуалните пречки, предизвикателства и да предложите решения, които да ги предотвратят.

Ако вие сте били този, който е говорил първи, защо не бъдете и този, който ще изведе заключението от случилото се? 

 

#8 След срещата

След като срещата ви е приключила, изпратете на всеки присъстващ ключовите теми, които са поставени като задачи и какво предстои. След като сте обмислили всичко и са ви хрумнали идеи – сега е подходящ момент да ги опишете в мейла.

 

#9 Имали сте успех?

Скъпи интроверти, чувствате ли удовлетворение след постигнатите успехи? Не спирайте до тук, а продължавайте да усъвършенствате всичко приложено в практиката. Напаснете всичко, което работи за вас към личния ви стил. Така ще увеличавате вашата увереност, усещане за комфорт и ще откривате редица нови подходи.

 

 

нинджа съвет

 

Искате ли да овладеете всички тънкости на общуването с околните?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS и разгърнете напълно вашия потенциал!

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->