харизма, деца се усмихват

5-те навика на харизматичните хора

5-те навика на харизматичните хора

Нека разбием мит, който ще ни даде нов поглед над харизмата.

Често срещаме погрешното схващане, че хората притежаващи изключителна харизма са съвършенни. Вярваме, че тяхната харизма идва от техни суперсили, умения, доход или външен вид. Но това съвсем не е така!

Да бъдеш харизматичен означава да осъзнаваш своите несъвършенства и да ги приемеш и да се възползваш от тях по най-добрия начин.

Харизма, за какво става дума ли? Нека се обърнем към науката:

5 навици на изключително харизматичните хора:

Навик #1: Прегърни несъвършенствата

Психологът Ричард Уайзман провежда проучване, в което две актриси продават блендер на посетителите в мол. Първата актриса представя перфектна презентация и прави прекрасно на вид смути пред зрителите. Втората актриса също прави чудесна презентация на продукта, но “случайно” забравя да завинти до край капака и се залива цялата със смутито, което приготвя.

Можете ли да познаете коя от двете успява да продаде повече блендери и коя получава по-висок вот от публиката?

Актриса №2, “непохватната” жена е класирана като по-харесвана. Уайзман открива, че именно уязвимостта й я прави да изглежда много по-земна и кара хората да я харесват повече, заради това, че могат да се припознаят в нея.

Ефектът на “уязвимостта” се демонстрира отново и отново в изследването. Когато разкрием своя слабост, останалите се свързват с нас и това усилва нашата харизма. Изводът е – обикни своите несъвършенства и се възползвай от тяхната сила!

Не изпитвай необходимост винаги да си перфектен, впечатляващ или изключителен. Просто бъди себе  си!

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Навик #2: Не бъди приказлив Нарцисист

Чичо ми веднъж ми каза – “Имаш две уши и една уста, така че слушай повече и говори по-малко”. Никога няма да забравя тези мъдри думи. Харизматичните хора знаят как да слушат “активно”. Те спазват правилото 2:1 за слушането към говоренето. Най-лесния начин да слушаш повече и да говориш по-малко е:

Задавай много уточняващи въпроси.

Вместо да оставаш на повърхността в разговорите си по време на събития, гмурни се в дълбокото като питаш за повече информация и примери. Не само, че ще разбереш повече за тях, но и ще задълбочиш връзката си с хората. И запомни – докато говориш, не научаваш нищо.

Навик #3  Не клюкарствай!

Има научен принцип, който се нарича “Спонтанно пренасяне на черти”.

Това невероятно поведение показва как, докато говорите лоши неща по адрес за някой друг, хората не могат да избегнат това да свържат тези лоши думи с вас. С други думи, ако кажеш, че някой е злобен или повърхностен, този който слуша несъмнено ще пренесе тези черти върху вас и това как ви възприема. Това откритие ни показва защо нашите майки, може би са били прави, когато са ни казвали да не клюкарстваме.

Никога не говори лоши неща по адрес на хората. Ако искаш да говориш за някого, то пробвай да говориш позитивни неща. Избери някой, който обожаваш и сподели за всички техни удивителни качества. Опитай да практикуваш позитивен начин на изказ, не клюкарствай и ще откриеш, че е много по-приятно да говориш за качествата на тези, който харесваш и уважаваш, отколкото да сипеш негативизъм, който моментално ще “полепне” по твоя собствен имидж.

Добър начин да се практикува е, докато запознаваш двама души, не просто като кажеш – “Мария, запознай се с Петър, Петър запознай се с Мария.”, а като добавиш по нещо интересно към представянето. Например: Мария, запознай се с Петър, той е фантастичен шеф на италианската кухня, работил е няколко години в Милано. Петър запознай се с Мария, тя е много талантлив художник и скоро предстои първата й изложба!” По този начин, аз не просто говоря за двама души, които харесвам и уважавам, но им давам готови теми за по-нататъшен разговор между тях двамата и ги улеснявам да разберат повече за другия още със запознанството.

Навик #4 Силата на жестовете

TED Talks са световноизвестни със своите говорители и идеите, които те обсъждат. Според едно проучване на американски специалисти по невербална комуникация, има определена формула на успеха на най-гледаните TED talks в мрежата. Изследвани на хиляди часове от тези представяния и е открита зависимост в невербалните модели. Най-добрите говорители от TED използват много повече своите ръце, за да илюстрират казаното. Направено е подробно разглеждане на този елемент от техните презентации и говорителите с най-малко гледания в мрежата са използвали средно около 272 жестове с ръце, докато най-гледаните използват средно 465 жеста! Лудост, нали? Защо това е така? Ръцете са нашите показатели за доверие. Най-харизматичните говорители, не само държат ръцете им да са видими за публиката, но и ги използват, за да илюстрират казаното и да изпълнят с повече тежест, своите думи.

Навик #5 Дълбок поглед

Проучвания установяват, че хората, които се взират в очите на околните с една идея повече, успяват да установят по-дълбока връзка с тях. Тайната на този поглед е да погледнете в очите някого, докато не установите какъв е цветът на очите му. Това отнема миг по-дълго от обикновен поглед, но връзката, която се създава е много силна.

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източник: Ванеса Ван Едуардс