Новогодишни цели
Поставяне на новогодишни цели
 Новогодишни цели
Поставяне на новогодишни цели

Поставяне на новогодишни цели

Новогодишни цели. Това е темата, която вълнува повечето хора, когато се намираме на прага на 2019г. 

Какво искам за Новата година? Въпроса, който си задаваме в последните дни на 2018.

Новогодишни цели – тема, която е до болка позната. Списъкът вече е написан. И вече в него има няколко от нещата, които присъстваха и в миналогодишните ни обещания към себе си.

Какви са целите, които си поставяме?

Оказва се, че има два типа цели.

Първите са тези, които си поставяме за самите себе си. За нашата воля, продуктивност, за начина, по който мислим.

Вторите цели са свързани с външния свят и как ние си взаимодействаме с него. Свързани са с другите хора, с комуникацията, постигането на повишение в службата, намиране на половинка, разширяване на приятелския кръг. Изобщо цели, които са свързани с други хора.

Има още една подробност свързана с поставянето на цели. В зависимост от това дали сме интроверт, екстроверт или амбиверт (комбинация между екстроверт и интроверт) те се различават.

Сега ще разгледаме как това се случва с интровертите, екстровертите и амбивертите поотделно:

Интровертите:

Повече за това как просперират интровертите, четете тук.

Предвид, че локусът им на контрол е вътрешен, целите на интровертите в по-голяма степен е насочена навътре към самите тях.

Например – начин на мислене, продуктивност, довършване на поставените задачи докрай.

Когато един интроверт иска да се отвори повече към общуване и опознаване на хората поставя цели като:

 • Постигане на повече контрол над начина, по който си общуват с околните
 • Повече увереност и спокойствие
 • Да бъдат чути, без да се налага да викат

Екстровертите:

Техните цели в по-голяма степен са свързани с връзката с останалите:

 • Овладяване на техники и умения, които да направят представянето им перфектно и запомнящо се
 • Обвързване на кариерните цели с подобряване на “меките” им умения
 • Желание да могат да четат мислите на хората

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

Амбивертите:

До момента не съм ви разказвала много за тях, но именно към тази група спадат много голяма част от хората. Амбивертите са комбинация между общителните екстроверти и умислените интроверти. Могат да се чувстват добре сред шумна група хора и да се забавляват. От друга страна имат нужда от време за себе си да презаредят на тихо и спокойно у дома.

Към какви цели се стремят:

 • Искат да получат повече, както от работата, така и от отношенията си с колегите
 • Печелене на повече пари
 • Желание да направят позитивна промяна в средата, в която живеят и в света като цяло

Защо всичко това има значение?

Защото искам да направим така, че всичко записано в списъка ни за новата година да има истинско значение за вас. Искам през новата 2019 заедно да постигнем промяната, към която всеки се стреми за себе си.

новогодишни цели

Как да направите така, че да не преписвате едни и същи цели от година към година и да не виждате напредъка, за който копнеете?

Тази година ще е различно, защото ще заложим целите по различен начин, като следваме три стъпки, за които не сме се замисляли до момента.

Стъпка №1 – Измерване на емоционалната температура

Задайте си въпросите:

 • Как се чувствате в момента, на този етап от живота си?

 • Как ви кара да се чувствате всичко, което ви се случи през изминалата година?

Различното в подхода тук е обръщането на поглед навътре към себе си и към изминалата година. Обикновено, когато си поставяме цели за новата година мислим за бъдещето и в перспектива. Но в тази първа стъпка помислете за начина, по който се чувствате сега и за начина, по който сте се чувствали през изминалата година.

Мисленето в перспектива ни кара да сме позитивни и ни изпълва с обнадеждение, защото вярваме, че ще открием щастието и късмета си някъде там. По този начин губим реална преценка за възможностите си в момента. Изгубваме фокуса и изпускаме съществен детайл. А той се крие в това, че ако нещо в начина, по който се чувстваме сега не ни кара да изпитваме положителни емоции, то няма да ни помогне да преминем през този период по най-добрия за нас начин. Да преминем по най-добрия начин, означава да можем да премахнем всичко ненужно и да придобием всичко нужно, за да постигнем целите си.

Стъпка №2 Измерване на температурата на социалното влияние

Кои са хората, с които си взаимодействате най-много? Това включва хората, с които си пишете имейли, чатове, разговаряте по телефона, колеги, с които излизате често на обяд, шефа… Хора, за които мислите твърде често също имат значение. Дори да не си общувате по някакъв начин, мислите ви и енергията ви “изтича” в посока именно на тези хора.

Не случайно Джим Рон е казал: “Ние сме най-малко общо кратно на петимата, с които прекарваме най-много време”.

Помислете кои са петимата души, които са в най-близкия ви кръг. Бъдете откровени със себе си. Не  тези, с които ви се иска да прекарвате най-много време. Често прекарваме малко време с най-близките си приятели. Много от тях отпътуват за друг град, живеят в чужбина или ви разделят натоварените графици.

Просто си признайте истината, дори тя да не ви е приятна. Кои са тези хора?

Сега помислете за хората, които са във външния ви кръг. Тези, с които си пишете често в социалните мрежи, изпращате си смешни картинки и т.н. Макар и да не е жива комуникация, това е активна комуникация.

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Нека преминем към ежедневните дейности:

Кои са хората, които са станали част от рутината, която сте си създали?

 • сутрешната рутина – от момента на събуждане
 • работен ден – колеги, обяд, срещи
 • след работа – с кого излизате след работа, с кого прекарвате вечерите, хобита, клубове и т.н.
 • професионално развитие – хора, които се появяват от време на време

След ежедневните срещи и контакти ще преминем към:

 • седмичните проекти
 • месечните проекти
 • специални проекти

Всеки, който влияе на мисленето ви. Това може да са книги, статии, видеа, разговори и т.н.

Задайте си въпросите – кои са хората, които са част от проблемите, които имате? Кои са хората, около които винаги възникват “извънредни” ситуации, които повлияват пряко на вашите планове и ежедневие? Или пък имате приятели, които неспирно ви ангажират с дейности, които не можете да им откажете?

Защо повдигам толкова много въпроси в тази статия? Защото времето ни е ограничено. Имаме точно 24 часа на денонощие. Именно времето е най-ценния ни ресурс, единственото, което не може да възстановим и да върнем назад.

Много е вероятно времето да изтича неусетно между пръстите, докато правим неща, които крадат от времето ни. Така оставаме с много малко време за това, за което копнеем най-силно. Малките неща, на които не обръщаме внимание, малките разговори, малките идеи – точно те изпълват дните ни по начин, за който не си даваме сметка. Това може да ни изтощава и да ни оставя с минимална енергия, за да направим това, което може да ни направи истински пълноценни и удовлетворени.

С всички тези въпроса искам да бъдете сигурни кои са хората, които ви помагат в това да превърщате целите и мечтите си в реалност. Искам също и да си дадете сметка кои са тези, които ви пречат. За съжаление понякога това може да са много “близки” до нас хора, които да са токсични за нашето развитие.

Стъпка №3 Създайте своя план за развитие за новата година

Планирайте успеха си, както за целите, които са свързани с вашето лично самоусъвършенстване, така и с връзките, които искате да създадете или да развивате с околните.

Какво искате да постигнете през новата година?

Къде искате да бъдете – позиция в обществото/работата/връзките, географско местоположение или като психологическа нагласа и състояние на духа.

Искам тези новогодишни цели да не са това, което влачим от години. Искам тези новогодишни цели да са направени с ясна представа, че знаем кое ни е необходимо да придобием и кое е необходимо да пуснем. Това може да са навици, хора, отношения, мисли, нагласи…  

Ние хората сме несъвършени същества. Всеки от нас греши. Абсолютно нормално е. Благодарение на грешките добиваме безценен опит. Ако успеем да извлечем и урок, тогава значи всичко е имало смисъл. Нека грешките ни до момента да придобият смисъл, който да ни помогне да направим най-осъзнатия списък с новогодишни цели. Такива новогодишни цели, които няма да ни се налага да преписваме и догодина.

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->