Публично събитие
бизнес събитие
Бизнес събитие как да се социализираш
Социализиране по време на публично събитие
Как да се социализираш по време на публично събитие
Социализация
Публично събитие
бизнес събитие
Бизнес събитие как да се социализираш
Социализиране по време на публично събитие
Как да се социализираш по време на публично събитие
Социализация

Публично събитие – как да се социализираш

Имали ли сте чувството, когато отидете на публично събитие,  бизнес коктейл или парти, че не знаете къде да застанете?

Или се въртите без определена посока и се надявате някой да ви заговори?

А може би просто си намирате ъгълче и си оставате там незабелязани по време на цялото събитие?

 

Всяко публично събитие – може да бъде повод за много възможности… и притеснения. Не се безпокойте – сега ще научите един от най-ценните съвети за оцеляване в такива ситуации – картата на съкровищата. За нея ни разказва авторът Ванеса Ван Едуардс.

Добре де, няма съкровища, но ще научите кои са ключовите места в една стая, на които много по-лесно ще ви е да завързвате разговори и запознанства. Веднъж като опознаете тайните на картата ще знаете как да бъдете забелязани по време на бизнес или публично събитие.

И разбира се – да завържете контакти и да размените повече визитки.

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Карта на всяко публично събитие

Отивайки на такова място, често дори без да осъзнаваме, следваме определен модел на поведение. Точно това може да е причината да не успяваме да се позиционираме правилно. Успешните в това, знаят как да се поставят правилно на карата. Често са тези, които събират и най-много визитни картички и завързват най-много познанства. Идеята на всяко бизнес и публично събитие е именно това!

бизнес събитие

И така, кои са ключовите места?

Имайте предвид, че тази карта отговаря на ред събития – били те сватби, коктейли, работни събирания и т.н.

Какво ни чака на входа?

Място за регистрация или място, където да оставим подаръците си.

От там лесно можете да видите къде е бара, шведската маса и тоалетната.

В първите минути вече сте забелязали ваши познати, приятели или колеги. Домакинът на събитието вероятно вече ви е поздравил или обикаля около гостите и си говори с всеки за кратко.

Нека сега се върнем към картата и да я разделим на три зони.

  • Старт зона
  • Социална зона
  • Зона – страничен наблюдател

бизнес събитие

Стартовата зона на публично събитие

Началната точка на всеки ивент. Като цяло е място, на което всеки изпитва известно напрежение от емоционална гледна точка. В момента на пристигането си всеки има в главата си куп хаотични мисли.

Какво може би си мислят другите ли?

Вероятно закъсняват. Или трябва да се регистрират в списъка с гости. Може би търсят къде да си оставят връхната дреха. Също така може да се опитват да открият с очи някой познат… Вероятно се притесняват и за това какво първо впечатление ще оставят. Може да мислят за това да не пропуснат да си изключат звука на телефона. Възможно е и да  искат да намерят тоалетната. А може просто  да се молят да си изкарат добре 🙂

Тук е момента да отбележим, грешка e да се опитвате да завързвате разговори точно в тази зона.

Основната причина е проста. Защото именно там хората изпитват най-голям дискомфорт и самочувствието им е поставено пред изпитане. Докато човек влиза на събитие и се намира в стартовата зона, той реално все още не е отворен към общуване, защото е твърде зает с мислите в главата си.

Когато се опитвате да заговаряте току-що влязъл човек в тази зона, то е твърде вероятно да е твърде разсеян. В този момент може да се опитва да се климатизира сред обстановката, като оглежда помещението и дори изобщо да не ви слуша, защото търси с очи познати хора. Ще е и много по-трудно да се установи зрителен контакт, защото погледът му ще блуждае наоколо. В този момент вероятно се  опитва се да оформи представа за това, каква е атмосферата в помещението и какво се случва. Шансът да се извинят, за да отидат до тоалетната, да си вземат питие, да хапнат или да трябва да поздравят домакина на събитието е много голям.

Иначе казано – не е препоръчително да стоите в тази зона с надеждата да “хващате хората“ от вратата за краката.  В този момент ще са много по-малко възприемчиви към това, което имате да им казвате.

 Страничната зона

ефективно общуване

Също може да бъде изпълнена с капани, в които може да попаднете. Това е зона, в която лесно може да се превърнете в аутсайдер и да имате минимален шанс да се запознаете с нови хора. Първия капан там е тоалетната. Не стойте на входа на банята, за да дебнете да заговаряте хората. Доста е неудобно за тези, които точно искат да влязат там или тъкмо излизат.

етикет по време на събитие

 

 

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

 

Избягвайте да се застоявате и в близост до масата с храната.

Не, че е най-големия капан, но това ще ви подтиква да посягате често към храната и да оставите впечатление на зает с това да се храните. Също така, не искате останалите да си помислят, че сте там само, за да си хапнете на корем. Друг неприятен момент е че вероятно ще карате останалите да се чувстват неудобно да си вземат храна и да хапнат спокойно. Там не е подходящо и комфортно да се водят разговори. Ръкостискането може да се окаже неудобно да се осъществи, заради това, че всеки държи чиния. Също така никой не обича да говори с пълна уста. Не бъдете властелина на шведската маса!

свободно общуване

Третия капан като влезете на такъв тип събитие, е ведната да се втурнете да си говорите с хората, които познавате – колеги, приятели. Веднъж щом сте в тяхната компания, ще ви стане комфортно и няма да си дадете възможност да завържете нови запознанства. Най-добрия подход е бързо да ги поздравите и да им кажете, че ще се върнете пак. Използвйте свежестта си още в началото на събитието, като вложите енергията си в социалната зона.

Социалната зона

запознанство

Именно в социалната зона се случва магията.

Ключовото място в нея е точно там, където хората напускат бара. Веднъж попаднали в тази зона, хората са се поуспокоили и началното напрежения от стартовата зона се е разсеяло. С питие в ръка хората са готови да общуват. Особено, ако нямат с кого друг да си говорят, вие се превръщате в техният спасител, който ще ги избави от това да пият сами. Въвеждащите реплики тук може да са много лесни – “Харесва ли Ви виното” или просто “ Хей, наздраве – аз съм Иван”.

Има още две ключови места освен края на бара.

Едното от тях е в близост до домакина. Веднъж щом сте взели питието си, отправете се към него, за да му благодарите за поканата. Отбележете колко е приятна обстановката и да му кажете „наздраве“. Това е и удобен момент да го помолите да ви запознае с някой, преди да е започнал да прави своята обиколка покрай гостите си. Можете да кажете “Благодаря много, че ме покани. Хората, които си поканил изглеждат много интересни, има ли някой, с когото би ме запознал?” . 

Веднъж, щом ви е представил на човек или група от хора, с които смята, че ще си допаднете, оставете го да си върши своите задължения на домакин. Но ако ви е възможно, стойте в близост до него. Така ще ти е много по-лесно да се справите, ако сте в ситуация, в която не познавате никого. Когато сте в периметъра на своя домакин ще е много по-лесно той да ви забележи и ви представи на още хора. Основното задължение на един домакин е да организира парти, на което хората си говорят и създава приятна обстановка като се старае да отпадат границите между тях.

Други подходящи места в тази зона са там, където има диван или маса със столове, на които да седнете, да пийнете или хапнете. За разлика от шведската маса, там е място където всеки може да седне спокойно.  Не е нужно да се държат чинии в ръце и е подходящо да се включите в компанията, като кажете “Хей, здравей, мога ли да се присъединя към теб, докато хапваш/ пийваш?”.

Нинджа съвет – за тези, които са интроверти, големите компании ги стресират и имат нужда да си вземат глътка въздух по време на публично събитие.

нинджа съвет

Вместо да отидете само веднъж до масата с храната и да се вземете предястието, основното и десерта заедно, отивайте за всяко едно поотделно. Така ще имате подходящи извинения, ако започвате да се уморявате от шумните екстроверти и имате нужда от време за себе си. Същото може да направите и с питиетата. Отивайте от време на време, за да допълните чашата си или да си сипете вода. Това е чудесен начин да възстановите вътрешната си енергия. По този начин ще можете отново да сте свежи при следващия разговор.

Не приемайте тези съвети за чиста монета. Пречупете това, което сте научили през вашия личен опит. Така ще се научите да забелязвате какво се случва около вас и това ще ви помогне да прилагате собствен подход в различните ситуации. В момента, в който започнете да забелязвате особеностите на обстановката, сами ще откривате кой е готов за комуникация и кой не е. Ще намирате нови капани в социалните ситуации и ще забелязвате нови идеи, за да блеснете.

 

 

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

Източник: Ванеса Ван Едуардс