Снимката показва часовник и чаша кафе, които са част от сутрешната рутина на много хора.

Сутрешна рутина – програмирай се за успех

Сутрешната рутина ни подготвя за успех. Както за остатъка от деня, седмицата и годината! Знаеш ли, че разполагаме с около 25 000 сутрини в живота ни? Нека направим така, че всяка една от тях да е изпълнена със смисъл!

Рутина наричаме всичко, което е станало част от ежедневните ни навици и не се замисляме, когато го правим. Нашата рутина може да ни помага да сме по-продуктивни и по-доволни от себе си. От друга страна една рутина, която е изпълнена с дейности, които „крадат“ от ценното ни време, може с нищо да не спомага за нашата организираност и свършване на намислените задачи.

Замисли се какво правиш сутрин и какво би искал да правиш…

Превърни рутината в ритуал за успех на твоя ден, като следваш няколко от нашите идеи:

№1 Какви са намеренията ти?

Няма как всички сутрини да са еднакви. Затова е важно да определите какво е важно за теб в момента. По-добра продуктивност? По-здравословен начин на живот? Щастие? Определи целите си и започни от там.

 

 

Искате ли да получите помощ в планирането и общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

№2 Кои са нещата, които НЕ искаш да правиш?

Може би си изненадан, но е важно да започнеш със списък, който съдържа дейностите, които НЕ искаш да правиш. Обикновено правим списъци с това, което искаме да направим, но е важно да знаем и нещата, които да не правим. Така ще е много по-лесно да започнем да правим всичко, което е важно за нас.

Например:

Кои са нещата, които те разсейват? Ако лесно се разсейваш от звука на известията в чата, изключи го. Това ще ти помогне да се фокусираш за по-дълго време.

№3 Намери заместители

Веднъж като определиш какво не искаш да правиш, трябва да намериш приятни заместители, които да включиш в рутината си.

Ето няколко идеи, от които би могъл да стартираш положителната промяна:

  • Сутрешно разтягане
  • Прочитане на глава от книга
  • Упражнения
  • Пиене на кафе или чай
  • Време за семейството
  • Разходка с кучето
  • Медитация
  • Слушане на музика/подкаст
  • Рисуване или оцветяване

Направи списък на нещата, които би искал да започнеш да правиш и едно по едно, започни да ги включваш в рутината си.

№4 Спри да отлагаш ставането

Непрекъснатото отлагане на алармата за след 5-10 мин. Няма да ти помогне да се наспиш повече. Научно изследване показва, че с всяко ново заспиване, стартираме нов цикъл на съня, а това започваме да се чувстваме дори по-изморени. Ще се чувстваш много по-добре, ако ставаш още при първата аларма.

№5 Пий вода и … дишай

Често повечето хора се сещат да пият вода едва в края на деня. За да започне отлично деня за теб и тялото ти, нека това е първото, което правиш сутрин! И не забравяй да дишаш дълбоко. Забравили сме да го правим, а това е буквално “кафе за душата” ни. Помага ни да се събудим, ободрява и изпълва кръвта с кислород.

 

Прочетете още: Поставяне на новогодишни цели

 

№6 Стани с грижа за гърба си

Когато ставаш сутрин, не го прави директно, а се завърти надясно. Хиропрактори са открили, че хората, които не се завъртят, докато стават, имат много голям шанс да си натоварят врата или гърба.

За да предотвратиш това, завърти се и се повдигни с ръце, докато се изправяш. Това е най-щадящия за тялото начин, по който може да стартираш сутринта си.

№7 Щади очите си

Докато се събуждаш, поглеждаш ли първо телефона си? Най-вероятно, тогава си изпитвал заслепяващото му въздействие. Те все още не са се приспособили към светлината и това им действа неблагоприятно. Щади очите си и остави изкуствените екрани за поне 20 мин, след като станеш от леглото. Използвай това време, за да се насладиш на естествената светлина в дома ти!

№8 Мултитаскинг сутрешна рутина

Докато слушаш подкаст прави упражнения, медитирай, докато закусваш, планирай деня, докато шиеш кафето си. Когато правиш две неща едновременно, това те кара да се чувстваш по-щастлив и да усещаш, че деня ти е започнал по много продуктивен начин, а това ще те изпълни с енергия. А кой не иска това?

№9 Поддържай ритъма

Когато изграждаш рутина е важно тя да е част от ежедневието ви, независимо дали е работен или делничен ден. Използвай новите навици като начин да стартираш всеки ден,по начин, който те кара да се чувстваш удовлетворен от себе си и ти помага да взимаш най-доброто от всеки един ден.

Наздраве за новата година и за новото ти АЗ!

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁 Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източник: Ванеса Ван Едуардс